Franciza, o soluție post-criză

Europa dă semne timide că se întoarce la muncă / Este vorba doar de câteva firme mici, din zona bricolajului și reparațiilor, dar și de profesii liberale, sau de creșe și grădinițe
Joi
16.04.2020
Preluarea unei francize reprezintă, cu siguranță, o soluție eficientă și mult mai sigură pentru dezvoltarea unei afaceri după dispariția pandemiei coronavirus.
 

În ultimele zile, Europa dă semne timide că se întoarce la muncă. Cehia a relaxat deja măsurile de carantină. Au urmat-o Spania, Italia, Austria, Norvegia și Danemarca. Deocamdată, este vorba despre activități economice de mică amploare, cum ar fi redeschiderea magazinelor de bricolaj, de vânzare și reparare a bicicletelor, de procesare a cărnii. Mai este vorba despre profesii liberale, de practicarea de sporturi individuale în aer liber sau redeschiderea de creșe și grădiniție. Deocamdată. Bine-înțeles, măsurile de distanțare socială și de protecție continuă în toate aceste state.

Sunt proprietari de franciză care consideră că acum se poate intra într-o perioadă prielnică pentru dezvoltarea rețelei și găsirea de noi parteneri. Sunt întreprinzători care erau deciși, înainte de criză, să înceapă o activitate în franciză. Sunt și oameni care, până  acum, nu s-au gândit la o astfel de soluție de viitor și care vor recurge la ea.

Nu există nici o îndoială că pandemia a lovit crunt sectorul economic, dar nu în mod egal. Sunt sectoare care, deși puternic afectate, au rămas active. Acestea vor fi primele care, adaptându-se din mers noilor realități, își vor reveni. Sunt licențe de franciză care deja au început să fie vândute, iar cei care au cumpărat au făcut-o pentru că au simțit fereastra de oportunitate. Determinant este faptul că riscul de eșec este mult mai mic atunci când pornești o afacere în franciză iar avantajele sunt evidente: activitate sub un brand cu notorietate, accesul la un concept cu eficiență dovedită, suport din partea francizorului, condiții mai bune în contractele și relația cu furnizorii. Nu în ultimul rând, nou intratul în sistem, beneficiază de campaniile de publicitate la un nivel pe care, de unul singur, nu și l-ar putea permite.

Un argument în favoarea relansării sistemului de francize este legat de marea recesiune economică din 2008 când, contrar încetinirii  globale a creșterii economice, piața de franciză a înregistrat o creștere fără precedent. Dacă vreți, putem da exemplul Poloniei, țară unde, în 2008, au intrat pe piață 127 de noi francize. În anul următor au fost 148, iar în 2010,  181. Niciodată până  în anii de criză nu intraseră atâția francizori pe piață. Este adevărat că nimeni nu a studiat acest fenomen, însă relațiile dintre francizori și francizați nu au lăsat nicio îndoială: criza financiară a stimulat dezvoltarea francizei.

Pentru proprietarii de rețele, trecerea la un nou model de dezvoltare a francizei a însemnat reducerea costurilor pe care a trebuit să le suporte francizații. Mulți și-au asigurat propriul viitor profesional folosindu-și economiile într-un mod inteligent.

Se va întâmpla și acum la fel ? Există indicii că da. În ultimii ani, mulți tineri, mai ales care au lucrat în mediul corporatist, în multinaționale, și-au dorit să își continue activitatea pe cont propriu și să investească în cumpărarea unei francize. Deschiderea unei firme în criză este o sarcină dificilă dar, datorită relațiilor strânse din sistemul de francize, riscul începutului este mult redus, iar cei care îndrăznesc, vor avea de câștigat.


Sunt șanse ca sistemul de francize să revină în forță / Recesiunea din 2008-2010 a demonstrat că francizele se pot dezvolta cu mult peste așteptări chiar în perioade de criză
Ștefan Pricop
Business Development Manager