Afacerea în franciză, câștig condiționat
Beneficiile francizei - un concept de afaceri dovedit ca eficient și bine stabilit - sunt deja cunoscute. Acest model de afaceri permite oamenilor întreprinzători să-și înceapă propria afacere, cumpărând o franciză și să evite construirea unui business de la zero. Cu toate acestea, faptul că au ocazia să lucreze sub un brand cunoscut și să conducă afacerea conform unor proceduri bine stabilite și dovedite, nu înseamnă că totul va merge „ceas”. Cumpărarea unei francize o face calea mai ușoară, dar nu elimină complet cunoștințele, efortul și angajamentul propriu. Francizatul va trebui, cu siguranță, să lucreze și să conducă o afacere ca orice alt antreprenor și proprietar de afacere privată. Succesul 100% este garantat prin cumpărarea unei francize? Pe scurt, nu.
Chiar și în sistemele mari, bine stabilite, precum lanțurile de servicii care au mii de parteneri francizați în întreaga lume, există parteneri exemplari și alții care lucrează la marginea profitabilității. De fapt, multe lucruri pot merge prost în perioada de la cumpărarea unei francize la afaceri sustenabile. De aceea, vom spune, prima lecție și cea de bază pe care francizatul ar trebui să o învețe este că nicio afacere nu este un pariu sigur.
Abordare serioasă
Oricine se gândește să înceapă o afacere ar trebui să știe următoarele: business-ul nu se dezvoltă bazându-te pe instinct sau intuiție și să pornești cu o atitudine gen “va fi ușor” sau “vom vedea noi ce va fi”. Mulți antreprenori și francizați, în special în perioada de entuziasm inițial, cred că vor învăța și vor rezolva totul din mers. Adevărul este că vor face multe greșeli inutile, pe care le-ar fi putut evita doar dacă ar fi fost bine informați, dacă au cercetat piața, au întrebat despre sistemul de franciză, condițiile de cooperare și dacă s-au pregătit pentru conducerea unei afaceri. Esența și unul dintre avantajele modelului de cooperare în franciză este că francizorul are obligația de a-și instrui viitorul partener. Dar, pe de altă parte, nu trebuie să uităm că, la sfârșitul zilei , francizatul rămâne la conducerea afacerii și este responsabil pentru fiecare dintre segmentele acțiunilor sale. Fără angajamentul, efortul și cunoștințele noului francizat, cu tot sprijinul francizorului nu vor fi rezultate semnificative.
Nimic fără capital
O experiență îndelungată arată că nic o afacere nu ar trebui să înceapă fără un surplus de capital. În practica francizei, aceasta înseamnă că achiziționarea unei licențe (franciză) este doar o investiție inițială și că, pentru a începe și a conduce o afacere, trebuie să aveți capital disponibil suplimentar. Pe lângă închirierea spațiului, renovarea, amenajarea și dotarea acestuia sau achiziționarea de diferite bunuri, ar trebui incluse costurile tipice unei francize (comision regulat și de marketing), precum și costurile inevitabile ale activității curente (chirie, utilități, salarii și contribuții). Este adevărat, experiența arată că, cu cât investiția pentru cumpărarea unei francize este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele unui profit bun. Deci, înainte de a începe să câștigi bani, pune totul pe hârtie și ia în considerare toate costurile posibile. Numai atunci vei ști cât timp poți „sprijini” dezvoltarea afacerii.
Contează și unde ești
Dacă locația bună este cheia succesului în afaceri, antreprenorii experimentați vor spune că nu ar trebui să începeți niciodată o afacere într-o locație proastă. Din multitudinea de obligații și presiuni care însoțesc, fără îndoială, fiecare început, se întâmplă prea des ca antreprenorii să subestimeze sau să ignore importanța locației, neștiind că s-ar putea să fi decis în mod decisiv soarta afacerii lor cu acea decizie luată. Pe de altă parte,majoritatea sistemelor de franciză necesită o locație bună și aceasta va fi una dintre condițiile de bază pentru deschiderea unei locații noi. Totuși, procesul de găsire și selectare poate dura, dar practica arată că, în cele din urmă, răbdarea dă roade. De exemplu, viitorii francizați sunt sfătuiți să cerceteze cu atenție locația înainte de a se angaja financiar în închirierea acesteia. Ar trebui să o viziteze în diferite zile (în zilele lucrătoare și în weekend), în diferite părți ale zilei, pentru că numai așa își va face o idee despre fluxul de oameni și vizibilitatea locului. Cert este că succesul majorității afacerilor comerciale și de servicii depinde de expunerea la potențialii clienți - de aceea sunt căutate locații cu un flux mare de oameni, situate în cele mai aglomerate părți ale orașului, chiar cu prețul chiriilor mai mari.
Toți pentru unul și unul pentru toți
În cele din urmă, pentru succesul afacerii în franciză, este important ca francizatul să fie conștient, în orice moment, că face parte dintr-un sistem mai mare, o „familie” a francizei. Deși lucrează pentru el și pentru banii săi, cea mai mare greșeală pe care o poate face este să ignore sau să respingă procedurile de lucru dovedite stabilite, testate și, în cele din urmă, prescrise de francizor. Cu cât vă abateți mai mult de la strategiile de afaceri prescrise, de marketing, de formare a angajaților și de relațiile cu clienții, cu atât sunt mai mari șansele de încetare a cooperării și de încetare a afacerii - francizorul va face pur și simplu totul pentru a-și proteja marca și reputația.
Alb și negru
Cu toate acestea, înainte de a începe o franciză, fiecare viitor francizat este sfătuit să citească cu atenție documentele care îi sunt puse la dispoziție - acordul de confidențialitate și acordul de franciză. Și apoi, să le mai citească încă o dată. În sistemele de franciză serioase și experimentate, totul este deja sigur și clar - se știe care sunt drepturile și care sunt obligațiile francizatului și nu este dificil să cooperezi cu astfel de sisteme. Cu toate acestea, experiența arată, de asemenea, că cei mai înțelepți sunt acei destinatari care, înainte de semnarea contractului, solicită sfatul unui consultant în franciză. Deși majoritatea condițiilor de franciză sunt imuabile, cu argumentarea corectă și abordarea individuală, nu este exclus ca furnizorul să fie de acord cu anumite corecții în favoarea viitorului său partener.
Articole citite
Imaginează-ți că deții propria cafenea, un loc unde fiecare ceașcă de cafea oferă un moment de bucurie și relaxare clienților tăi. Aceasta este povestea franciza First Cafe.
Franciza Crazy Bubble, cu zecile ei de puncte de desfacere pe tot teritoriul României, este o afacere deja consactată, cu o evoluție impresionantă în cei doar câțiva ani de la lansarea pe piața autohtonă.
Franciza Dogu a devenit o oportunitate semnificativă pentru cei care vor să își deschidă o afacere gastronomică de succes.
Când ai depășit centenarul în industria cosmeticii și reunești două branduri recunoscute internațional într-un sistem de franciză, este vorba doar despre Farmec și Gerovital.
O franciză, cum este Fun Science – Profesorii Trăsniți, poate schimba o viață. Așa s-a întâmplat în cazul Irinei Bogdan, fost manager bancar de succes timp de aproape două decenii.
Cele mai citite
Franciza RO este o prezență unică pe piața din România, atât prin concept, cât și prin apartenența la cea mai mare companie autohtonă de comerț cu produse petroliere, OSCAR Downstream.
O franciză care pregătește copiii, prin joc, pentru ce îi așteaptă peste câțiva ani, caută parteneri în România. Conceptul Edukido este ascum deschis pentru antreprenorii din țara noastră.
Lanțurile de restaurante în franciză KFC și Pizza Hut au angajat 70 de tineri pentru noile locații pe care le vor deschide la 1 septembrie.
Sistemele de franciză pot fi clasificate în moduri variate, în funcție de anumite caracteristici, dar ele sunt fundamental diferite în funcție de 3 criterii.
5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor, Radu Savopol si Lucian Bădilă, de a oferi o băutură pe baza de cafea de calitate, la prețul corect și, totodată, de a dezvolta zona de consum stradal din România, prin implementarea unui concept aproape exclusiv de produse “to go”.
Subiecte populare in Forum
Franciză la „mâna a doua”
Doresc o franciza Va multumesc Astept un raspuns
Franciza – cu ce se mănâncă?
Super util!
Propriul patron sau angajat?
Dupa 45 de ani de comunism si 25 de jaf normal ar fi sa fii raspunzator de munca ta
Idei de afaceri în oraşe mici
Multi au profitat de fondurile europene si nu au facut nimic...pacat.
Propriul patron sau angajat?
Normal ca patron mi-ar placea sa fiu...visez...
Propriul patron sau angajat?
Inceputurile sunt dificile si ar trebui initiata taxa zero in anumite conditii pentru ca ulterior se vor recupera...dar la noi legile se aplica numai in defavoare individului
Propriul patron sau angajat?
As vrea sa scriu despre Rodipet care au investit initial in chioscuri micute si cochete aveau colaboratori adevarati profesionisti si dintr-o data nu mai aveau resurse dar au...
Idei de afaceri în oraşe mici
Mare greseala ca nu s-au folosit fondurile europene, cei vinovati vor da socoteala pentru aceasta pentru ca sunt platiti niste indivizi pentru aceasta care nu fac nimic