Cum să alegi o franciză

Michal Wiśnjevski, director PROFIT system / Alegeți întotdeauna franciza care este în acord cu așteptările voastre
Duminică
28.02.2021
Răspunsul simplu ar fi să alegeți cea mai bună ofertă de pe piața francizelor, spune Michal Wiśnjevski, director al grupului international de consultanță în franciză PROFIT system.
 

Pentru un antreprenor care se gândește să înceapă o afacere prin cumpărarea unei francize, cel mai important este să alegeți franciza potrivită, dovedită și de succes. Dar cum să facă alegerea corectă, ce trebuie să ia în calcul?

Intrarea în franciză trebuie luată ținând cont de mai multe principii.

Când decideți să cumpărați o franciză, așadar când v-ați hotărât să vă alăturați unuia dintre sisteme, ar trebui luate în considerare mai multe principii. Mai întâi, alegeți o franciză exact în industria care vă place. Este foarte important ca alegerea să vă pună în situația de a experimenta personal și în acord cu așteptările voastre. Nu este foarte important și nu ar trebui să fiți îngrijorați dacă nu aveți experiență în respective industrie. Important este să începeți o afacere de care să vă bucurați, în care pasiunea devine motivație și dăruire suplimentară, aspecte care vă dus spre success. Orice slujbă care produce plăcere și nu este doar o abligație, așa cum se întâmplă de multe ori, este una reușită. Intrarea într-o industrie care nu vă interesează vă va crea probleme personal, dar motivational, vor avea de suferit și angajații.

În al doilea rând, nu vă concentrați doar pe investiția necesară pentru intrarea în sistemul de franciză. Deseori, costurile sunt mai puțin impotante decât certitudinea că, într-o zi, afacerea va deveni profitabilă. Mai precis, în sistemele de franciză, tocmai datorită experienței vaste acumulate, este predictibil intervalul de timp în care vor fi amortizați banii investiți. Este foarte important să puteți face comparații, să vedeți care au fost experiențele financiare ale altor antreprenori care sunt sau au fost în domeniu, în cadrul aceleiași francize sau a alteia din aceeași industrie.

Cum pregătești un antreprenor pentru a intra în franciză, ce sfaturi poți să îi dai ?

Este foarte important să respectați și să implementați planul de afaceri, cu aceeași grijă și interes ca și cum ați conduce o afacere pe care ați început-o singur, de la zero. Cu toate acestea, gândirea pozitivă singură nu este suficientă pentru a reuși. Înainte de a lua decizia de a vă alătura oricărui sistem, studiați evoluția acestuia și aflați, cât mai detaliat posibil, cât de fiabil este sistemul, cât de exacte sunt informațiile pe care le-ați primit.

De asemenea, luați în considerare  cu multă atenție situația pieței. Este posibil să nu existe o cerere prea mare pentru produsul sau serviciul pe care doriți să îl oferiți sau ca un astfel de loc de muncă să necesite o alegere atentă a locației. Nu în cele din urmă, învață și investește permanent și constant în tine. Fiecare afacere privată, chiar și în franciză, necesită multe abilități, cum ar fi de management, negociere, asistență pentru clienți și anduranță.


Învață și investește permanent în tine / Fiecare afacere private, chiar și în franciză, necesită mai multe abilități
Ștefan Pricop
Business Development Manager