Marile sisteme de franciză își continuă dominația

Sistemele internaționale de franciză s-au redresat
Sistemele internaționale de franciză s-au redresat / În ciuda pandemiei, sistemele cu notorietate și logistică au identificat cele mai bune soluții să se redreseze după izbucnirea crizei economice create de pandemie
Luni
05.04.2021
Marile sisteme de franciză au continuat să domine piața internațională și după declanșarea pandemiei, cele mai multe dintre ele fiind, de departe, cele nord-americane, iar industria cea mai stabilă a fost gastronomia
 

Compania de cercetare Frandata, al cărui raport a fost preluat de portalul international FranchiseDirect, publicat în 15 limbi, a stabilit că pandemia de Covid-19 a avut un impact negative în industria francizei, la nivel mondial determinând închiderea a aproximativ 32.700 de companii, dintre care 22.834 temporar iar 10.875 definitiv.  

Portalul analizează în fiecare an și crează topul celor mai de success firme din lume, iar pentru aceasta se folosește de o formula complex, care a fost recent modificată. Acum, se iau în considerare vânzările în locul cifrei de afaceri, vechimea în franciză, gradul de stabilitate și cel de creștere a rețelei, precum și expansiunea internațională.Formula include și criterii care nu înseamnă cifre. De exemplu în ce măsură francizorul își ajută partenerii și cât de mult investesc în dezvoltarea comunității locale prin programe de caritate și adopții.

Clasamentul arată că cele mai puternice sisteme de franciză provin din Statele Unite ale Americii, respectiv 85 din primele 100, iar cele mai bine reprezentate sunt din industria gastronomiei și cateringului. Această situație este și mai bine arătată de clasamentul primelor zece francize de succes. Deși mulți cred că firmele mari au fost mai puternic afectate de criză, lucrurile au stat exact pe dos. Sistemele cu notorietate, cu experiență, resurse, forță și logistică pentru a identifica rapid soluții și pentru a adapta afacerea la starea de fapt au avut succes. În ciuda șocului la care au fost supuse, sistemele mari și stabile au reușit să îl atenueze în toamna anului trecut. De exemplu, McDonald's a ajuns în fruntea listei celor mai de success 100 de francize.

Ca și în anii precedenți, lista relevă dominația sistemelor americane la nivel global. Cel mai mare număr de francize din acest top provine din Statele Unite, respectiv 92, iar cele mai multe dintre ele sunt din domeniul gastronomiei și din industria ospitalității, respectiv 38. În anii precedenți, lista a inclus mai multe sisteme europene de franciză, din Germania, Franța și Spania, dar în acest an s-au clasificat doar două: InterContinental din Marea Britanie (locul 25) și Husse din Suedia (locul 87).

Potrivit studiului, cele mai de succes sisteme de franciză din lume sunt:

  1. McDonald's (restaurant fast-food)
  2. KFC (restaurant fast-food)
  3. Burger King (fast-food)
  4. 7-Eleven (lanț de supermarketuri)
  5. Domino's (restaurant de tip fast-food)
  6. Ace Hardware Corporation (lanț de magazine de scule)
  7. Century 21 (imobiliare)
  8. Papa John's (restaurant de tip fast-food)
  9. Taco Bell (fast-food)
  10. Pizza Hut (fast-food)

Lista completă a TOP 100 francizelor globale 2021 poate fi găsită aici.


Ștefan Pricop
Business Development Manager