Creștere impresionantă a pieței de franciză

India oferă un număr mare de oportunități / Sistemele de franciză globale s-au adaptat la cerințele comunităților indiene
Luni
03.01.2022
India, un teritoriu uriaș, cu o populație pe măsură, își extinde într-un mod semnificativ piața francizei.
 

Estimările demonstrează o creștere uluitoare în ultimul deceniu. Potrivit raportului GrantThornton, afacerea de franciză din India valora 938 miliarde de rupii în 2012. În 2017, ajunsese la 3.570 de miliarde, în creștere cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 31%. Se estimează că piața va ajunge la 10.500 de miliarde de rupii până în 2022, crescând la un CAGR de 24%  (aproape 125 de miliarde de euro).

India oferă un număr mare de oportunități. Multe companii din diverse sectoare, cum ar fi alimentar și al băuturilor, retail, servicii, asistență medicală ș.a.m.d., adoptă modele de afaceri în franciză în întreaga țară. Franciza permite companiilor să-și sporească prezența geografică, prin optimizarea costurilor. Pur și simplu, oportunitățile sunt avantajate de un număr colosal de consumatori. Să nu uităm că India avea, în 2020, peste 1,38 miliarde de locuitori.

În India, punctele de vânzare francizate și-au construit o bază de consumatori atât de masivă în principal concentrându-se pe “indianizarea” sau personalizarea produselor sau serviciilor, conectându-se astfel cu segmentul de clienți și satisfacând nevoile lor specifice. Schimbarea demografică pe care o experimentează India, cu clasa sa de mijloc, a dus la o creștere a venitului acesteia.

Pe piața indiană a francizelor se manifestă patru principale tendințe:

Schimbarea gusturilor și preferințelor consumatorilor

Urbanizarea rapidă, pătrunderea serviciilor de internet și creșterea venitului pe cap de locuitor au dus la o schimbare a gusturilor și preferințelor consumatorilor. Astăzi, consumatorii indieni sunt mai conștienți ca în trecut de mărcile și produsele globale. Astfel, aceștia stimulează cererea pentru mărci precum Patanjali, Levis, McDonald's, Subway și altele. O astfel de creștere puternică a cererii face aceste mărci să se extindă în întreaga țară.

Cultura antreprenorială

În ultimul deceniu, spiritul antreprenorial a fost insuflat în toată India, de la zonele urbane la cele rurale. Global Entrepreneurship Monitor estimează că aproape 20% dintre indieni (cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani) intenționează să înceapă o afacere în următorii trei ani.

Guvernul Indiei, cu inițiative precum Startup India, pune accent pe potențialul antreprenorial. Activitatea antreprenorială în creștere a fost o forță motrice majoră în adoptarea modelelor de afaceri în franciză, multe mărci internaționale și autohtone alegând să își francizeze rețeaua de retail în India.

Extinderea în zonele rurale

Ca urmare a ponderii tot mai mari a venitului rural disponibil și pentru a ajunge la baza vastă a populației rurale, un număr mare de companii își deschid locații la sat. Creșterea comercială locală și puterea de cumpărare în creștere a locuitorilor din aceste zone reprezintă o oportunitate masivă pentru operatorii de franciză.

Francizați cu mai multe mărci

Inițial, francizații au fost mulțumiți că lucrează pentru un brand. Anul 2018 a fost însă martorul unei creșteri a numărului de francizați asociați cu mai mult de un brand. Se crede că acest demers sporește fluxul de numerar, asigurând astfel protecție împotriva pierderilor și eșecului într-o afacere.


Dinamica pieței francizelor este foarte mare / Francizorii au luat în calcul, în ultimul deceniu, mai mulți factori care au determinat o creștere impresionantă a numărului francizaților de de subcontinentul indian
Ștefan Pricop
Business Development Manager