De câți bani ai nevoie pentru o franciză
Ai decis deja că vrei să începi o afacere bazată pe franciză. Ținând cont de preferințele, ambițiile și aptitudinile tale, ai ales sectorul în care ai dori să-ți dezvolți activitatea. Știi că te așteaptă multă muncă grea, dar ești pregătit pentru asta? Prima întrebare pe care trebuie să o pui este dacă ești capabil să suporți povara financiară a cumpărării unei francize. Pentru a evita asumarea de angajamente pe care nu le poți îndeplini, fă tot posibilul să calculezi exact toate costurile.
Verifică-ți optimismul
De obicei, francizorul oferă un plan de afaceri detaliat care include toate elementele de investiție și costurile de exploatare. Dar expertul britanic în franciză Jensine Hough spune că este obișnuit ca francizorii să „facă teorii extrem de optimiste despre costurile înființării unei unități francizate”. Înainte de a semna contractul de franciză, asigură-te că francizorul nu a uitat niciun punct în timpul calculelor inițiale: repararea spațiilor, achiziționarea de echipamente, autorizații, concesiuni, achiziționarea de consumabile etc. Nu uita că la început vei plăti facturile de chirie și utilități fără a realiza încă niciun venit. Calculează costurile fixe de exploatare și anume: chiria și utilitățile, salariile angajaților, achizițiile de bunuri, publicitate șamd. Fă o listă cât mai exactă posibil și numără, numără, numără…
Verifică ce vei avea de plătit
Mai întâi de toate, trebuie să știi că pentru a începe o afacere vei suporta costuri care reprezintă taxa inițială de franciză. După achitarea acestei taxe, vei primi un pachet de franciză ca nou francizat. Verifică, în avans, cât vei plăti pentru el. În al doilea rând, află ce este inclus în taxa inițială. Elementele standard ale pachetului de franciză sunt know-how-ul de afaceri acumulat și marca. Majoritatea francizorilor predau, de asemenea, documentația de proiectare a sediului, cum ar fi un aspect detaliat al mobilierului și o specificație a cerințelor de finisare. În această situație, trebuie și afli să afli cine va acoperi costurile adaptării designului la spațiile specifice. În plus, pachetul de franciză poate include articole tangibile, cum ar fi haine de lucru și materiale de marketing. De obicei, francizatul primește de la francizor pliante sau afișe gata făcute. Totuși, se poate întâmpla și ca francizorul să creeze doar designul materialului promoțional, iar francizatul să fie responsabil de tipărire.
În cele mai multe cazuri, taxa inițială de franciză acoperă și costurile de formare. Înainte de a semna contractul de franciză, află ce va include un astfel de training. De exemplu, în domeniul cateringului, francizorul ar trebui să învețe cum se pregătesc preparatele din meniu și să pună în aplicare standardul de serviciu pentru clienți pe care și l-a stabilit. De asemenea, este important unde are loc pregătirea. Dacă activitatea se desfășoară la sediul francizorului, află cine va acoperi costurile de cazare, masă și deplasare la locația respectivă. Totodată, în unele rețele de franciză, pentru a face cât mai vizibilă deschiderea unei noi sucursale, este pregătită o campanie de marketing care presupune costuri suplimentare. Așa că, veți de către cine sunt suportate.
După ce ai devenit francizat, va trebui de obicei să renovezi și să echipezi complet incinta. De exemplu, dacă deschizi un salon de coafură, va trebui să achiziționezi uscătoare de păr, scaune și alte unelte necesare muncii. Daca este o unitate de catering, trebuie să ai în vedere, de exemplu, investitia în sistemul de ventilație, care este costisitoare. În plus, va trebui să respecți anumite cerințe sanitare, a căror implementare poate necesita costuri suplimentare.
Uneori, costul adaptării spațiilor la afacere este împărțit între francizat și francizor. Merită să afli dinainte cine și cât. Unii francizori oferă opțiunea de închiriere a echipamentului necesar, ceea ce poate reduce valoarea investiției inițiale.
Identifică toate costurile de funcționare
Știi deja cât de mult va trebui să investești pentru a începe o afacere. E timpul să te gândești și la costurile de funcționare. Francizorii, în general, nu oferă estimări precise ale capitalului de lucru necesar pentru finanțarea operațiunilor, dar acestea sunt informații necesare pentru a asigura sustenabilitatea afacerii. Se întâmplă ca francizorii să fie prea optimiști cu privire la veniturile viitoare ale beneficiarilor. Cu toate acestea, de obicei nu fac acest lucru cu rea intenție, ci, după cum se spune, „pentru a încuraja” noul partener. Jensine Hough subliniază că mulți francizori, atunci când calculează suma totală a investiției necesare, „nu adaugă la prețul francizei sumele necesare pentru operațiunile de zi cu zi ale afacerii și, prin urmare, din păcate, francizații sunt nevoiți să-și folosească fondurile de rezervă”.
Prin urmare, ar trebui să afli dinainte în ce vor consta costurile viitoarei afaceri. În primul rând, ar trebui să acorzi atenție faptului că majoritatea francizorilor percep o taxă lunară de franciză - o sumă fixă sau un procent din venit. Întrebă-ți viitorul francizor care sunt condițiile sale în această privință. În plus, estimează cât costă închirierea localului, care vor fi taxele curente pentru apă și electricitate, plata chiriei, costul producerii materialelor publicitare, achiziționarea de rechizite de birou, transport, etc. În cazul altor francize, trebuie sa afli dacă francizorul îți recomandă furnizori pentru afacere, sau dacă va trebui să îi gasești singur. Fă o prognoză preliminară a rezultatelor vânzărilor, înainte de a lua decizia finală de a începe o afacere. Calculează câți clienți trebuie să ai pentru a obține profit. Acest lucru îți va permite să estimezi de câți bani ai nevoie în etapa inițială și cât de repede vei atinge pragul de rentabilitate. Este o idee bună să te asiguri că ai fonduri de rezervă sau așa-numita „pernă financiară” în primele luni ale afacerii, deoarece atingerea profitabilității poate dura.
Se opune sau nu francizorul creditării?
Uneori, după calcularea dimensiunii investiției inițiale și a costurilor de funcționare, constați că puterea ta financiară ne este suficientă și că trebuie să folosești alte surse de finanțare. Asigură-te dinainte dacă francizorul este de acord să finanțezi investiția dintr-un împrumut. Unii francizori nu permit acest lucru, argumentând că împrumutul îngreunează prea mult operarea unității de franciză. Alții permit creditarea doar până la o anumită sumă de investiție. Deoarece băncile apreciază companiile în franciză la fel ca pe orice alte entități comerciale, trebuie doar să cauți un împrumut cu cele mai favorabile condiții. Nu își fie frică să negociezi și încearcă să implicit și francizorul în negocierile cu banca.
În fine, amintește-ți mereu că nu ești managerul afacerii altcuiva, ci că ai devenit proprietarul propriei afaceri.
Articole citite
Imaginează-ți că deții propria cafenea, un loc unde fiecare ceașcă de cafea oferă un moment de bucurie și relaxare clienților tăi. Aceasta este povestea franciza First Cafe.
Franciza Crazy Bubble, cu zecile ei de puncte de desfacere pe tot teritoriul României, este o afacere deja consactată, cu o evoluție impresionantă în cei doar câțiva ani de la lansarea pe piața autohtonă.
Franciza Dogu a devenit o oportunitate semnificativă pentru cei care vor să își deschidă o afacere gastronomică de succes.
Când ai depășit centenarul în industria cosmeticii și reunești două branduri recunoscute internațional într-un sistem de franciză, este vorba doar despre Farmec și Gerovital.
O franciză, cum este Fun Science – Profesorii Trăsniți, poate schimba o viață. Așa s-a întâmplat în cazul Irinei Bogdan, fost manager bancar de succes timp de aproape două decenii.
Cele mai citite
Centrul comercial reunește un număr impresionat de brand-uri care se dezvoltă prin franciză.
Culoarea hainelor pe care le purtăm ne poate influenţa succesul sau insuccesul în afaceri.
Te asigurăm că e una dintre cele mai bune idei! Iată de ce .... conform ultimelor raportari oficiale, lanţul Fornetti a făcut un profit de 18 milioane de lei din minipateuri şi produse de patiserie.
Jumbo, lanțul de magazine grecești, continuă să-și extindă rețeaua de franciză din Balcani prin deschiderea de noi unități în 2018.
Europa a fost întotdeauna un etalon în privința modei, iar astăzi sunt multe francize de îmbrăcăminte care oferă creativitate, calitate și o afacere de succes.
Subiecte populare in Forum
Franciză la „mâna a doua”
Doresc o franciza Va multumesc Astept un raspuns
Franciza – cu ce se mănâncă?
Super util!
Propriul patron sau angajat?
Dupa 45 de ani de comunism si 25 de jaf normal ar fi sa fii raspunzator de munca ta
Idei de afaceri în oraşe mici
Multi au profitat de fondurile europene si nu au facut nimic...pacat.
Propriul patron sau angajat?
Normal ca patron mi-ar placea sa fiu...visez...
Propriul patron sau angajat?
Inceputurile sunt dificile si ar trebui initiata taxa zero in anumite conditii pentru ca ulterior se vor recupera...dar la noi legile se aplica numai in defavoare individului
Propriul patron sau angajat?
As vrea sa scriu despre Rodipet care au investit initial in chioscuri micute si cochete aveau colaboratori adevarati profesionisti si dintr-o data nu mai aveau resurse dar au...
Idei de afaceri în oraşe mici
Mare greseala ca nu s-au folosit fondurile europene, cei vinovati vor da socoteala pentru aceasta pentru ca sunt platiti niste indivizi pentru aceasta care nu fac nimic