Cum să alegi fără să regreți?

Michał Wiśniewski, director de consultanță în domeniul francizelor al companiei PROFIT system.
Marţi
08.11.2011
”Alegând cea mai bună variantă disponibilă pe piața de francize.” spune Michał Wiśniewski, director de consultanță în domeniul francizelor al companiei PROFIT system.
 

Cei mai mulți antreprenori consideră că cea mai bună alegere este o franciză creată în jurul unei idei de succes. Dar cum poți fi sigur că faci alegerea corectă?
Aderarea la un sistem de franciză trebuie să fie ghidată după mai multe principii. În primul rând, atunci când cumperi licența unei francize, alege tipul de afacere care îți aduce satisfacție atât personală, cât și profesională, fără să ții cont neaparat de experiența pe care o ai în acea industrie. Este deja bine cunoscut faptul că o afacere făcută din pasiune pentru acel domeniu are mai multe șanse de reușită datorită nivelului crescut de motivare și dedicare, decât una din obligație. Astfel intrând într-un domeniu ce nu îți trezește nici un interes, îți va fi mult mai greu să ții ridicat atât nivelul tău de motivare, cât și pe cel al angajaților. De obicei, costul investiției la aderarea într-un sistem de franciză nu este la fel de important precum este aflarea momentului în care afacerea începe să aducă profit și, în acest scop, cei mai mulți francizori oferă posibilitatea consultării analizelor financiare ale altor facilități ce operează sub același tip de licență de franciză.

Cum se poate pregăti un antreprenor înainte de a intra într-o afacere de franciză?
Este la fel de important modul în care planul de afaceri este implementat, cât și capacitatea de a lua decizii și de a conduce o afacere pe cont propriu. Succesul nu se atinge doar prin gândirea pozitivă. Înainte de a lua decizia de a intra într-o rețea de franciză, trebuie facută verificarea fiabilității francizei cu care doriți să colaborați. De asemenea, trebuie examinată situația pieței - să se verifice dacă în locul în care dorim să deschidem afacerea există o cerere pentru serviciile sau produsele pe dorim să le vindem. Pentru conducerea eficientă a unei activități independente, trebuie să se țină cont de anumite aspecte precum managementul personalului, capacitatea de a conduce negocieri de reușite, arta serviciului cu clienții.

K.C.