Carrefour s-ar putea retrage de pe piața locală

În ultimii ani, grupul francez Carrefour s-a axat pe deschiderea de supermarketuri și de magazine de proximitate, lansate prin franciza Carrefour Express.
Luni
27.08.2012
Rețeaua retailerului francez ar putea fi preluată de Auchan, Tesco sau Wal-Mart.
 

După plecarea Carrefour din Grecia, agenția de presă Reuters reia subiectul unei posibile ieșiri a retailerului francez de pe o serie de piețe, scrie Ziarul Financiar. Primele informații privind aceste planuri au apărut în urmă cu câteva luni într-un raport al ING. Potrivit agenției de presă Reuters, Carrefour s-ar putea retrage de pe piața din România și ar putea vinde rețeaua de circa 80 de magazine francezilor de la Auchan, britanicilor de la Tesco sau gigantului american Wal-Mart.

Analiștii financiari vehiculează posibilitatea retragerii Carrefour și de pe alte piețe cum ar fi Turcia, Indonezia și Polonia. În ultimii ani retailerul a mai ieșit și din Japonia, Mexic, Rusia sau Thailanda. Carrefour ar putea avea nevoie de 3 miliarde de euro pentru a-și finanța planul de revenire al hipermarketurilor din Europa care trec printr-o perioadă dificilă.

O ieșire de pe piața locală a retailerului francez a mai fost speculată și în anii anteriori. La momentul respectiv, în piață au apărut informații potrivit cărora tot britanicii de la Tesco urmau să preia activitatea Carrefour, însă acestea nu s-au concretizat.

La sfârșitul anului 2011, de pe piața din România a ieșit retailerul turc G’Market care a vândut ultimele sale supermarketuri către Carrefour și Mega Image. Criza economică a scos din piață și toate rețelele de hipermaketuri aflate în proprietatea unor antreprenori locali: Pic, Spar și Ethos. Trident, ultimul retailer român de hipermarketuri, este în faliment și a scos la vânzare ultimele unități din țara noastră.

Carrefour se clasează pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari retaileri din România. În ultimii ani, grupul francez s-a axat pe deschiderea de supermarketuri și de magazine de proximitate, lansate prin franciza Carrefour Express.

Grupul Carrefour deține peste 15.500 de magazine în 32 de țări și numără peste 475.000 de angajați. În România, Carrefour operează 3 formate de magazine: 25 de hipermarketuri, 57 de supermarketuri Carrefour Market și 8 magazine de proximitate de tip franciză Carrefour Express Angst.

(E.C.)
Elena Cărăușu
ziarist