Statistici ale târgului de franciză

Nissa, un business românesc de familie, a prezentat la Paris cele mai frumoase colecții de rochii create pe teritoriul țării noastre. Sectorul de fashion a avut un procent de 12% din totalul afacerilor reunite la târgul de franciză din Orașul Luminilor. Ne așteptăm ca expansiunea brand-ului românesc Nissa să fie un real succes.
Luni
08.04.2013
Recent s-a încheiat cea mai mare expoziție de franciză de la Paris, care a reunit cele mai cunoscute branduri. Iată ce spun numerele.
 

Cea de-a 32-a ediție a Târgului de Franciză de la Paris (Franchise Expo Paris) a reunit 509 de expozanți, dintre care 426 de francizori în căutare de parteneri pentru rețeaua de franciză și 83 de asociații de consultanță în franciză din diferite țări: Franța (FFF- Federation Francaise de la Franchise), European (EFF- European Franchise Federation), Spanish (AEF- Spanish Franchise Association) și Canada (Canadian Franchise Association).

Cele mai multe francize (peste 400) au provenit desigur din Franța, pentru că expoziția de la Paris prezintă în general concepte franțuzești destinate investitorilor și antreprenorilor internaționali. Totuși, în acest an au participat și expozanți din Italia (15), Spania (14) și Belgia (11). Cinci oportunități prezentate în special pentru America, Marea Britanie și Canada, își au reprezentanți în Danemarca, Monaco, Suedia, Taiwan, România, Germania, Olanda, Singapore, China, Tunisia, Cipru și Polonia.

În țări că România, Ungaria și Polonia este organizat un singur târg de franciză pe an. Acest lucru ne duce cu gândul la ideea că această parte a Europei are un număr limitat de companii cu potențial să cucerească și piața internațională. Desigur,trebuie luat în considerare și faptul că organizarea unui târg care să reunească firme dornice de expansiunea internațională costă foarte mulți bani.

Compania de consultanță în franciză PROFIT system, un cunoscut jucător pe piața mass-media din Europa Centrală și de Est (deține printre altele și portalul Franchising.info.ro), organizează Expoziția de Franciză din Polonia și facilitează dezvoltarea unor branduri cunoscute pe toate piețele unde este prezentă compania.

După cum am zis într-un articol anterior, cele mai multe branduri prezente la Târgul de Franciză de la Paris aparțin sectorului gastronomic și celui hotelier. 73 de branduri aparținând acestor domenii și-au prezentat parteneriatele la Paris, dintre care și KFC, Pizza Hut, Subway și Planet Sushi.

CEFF

54 de expozanți au venit din sectorul de fashion, o parte dintre aceștia fiind prezenți și pe piața din România: Calzedonia, Geox, Mango, Star Clippers sau Skechers.

La Paris puteai alege din 44 de branduri din domeniul brutăriilor, incluzând cele mai ”dulci” și apetisante concepte, cum ar fi producătorii de bomboane de ciocolată sau înghețată ( Leonidas, Monbana, Daskalides, Jeff de Bruges etc).

Expoziției i s-au alăturat 38 de branduri din instrustria ”do it yourself”, precum și concepte de surse de energie regenrabilă sau care au la bază proceduri medicale. Sectoarele de fitness și de înfrumusețare au fost reprezentate de 36 de rețele, un nume reprezentativ fiind Yves Rocher.

Sectorul de mobilă și cel al decorațiunilor interioare au avut 36 de reprezentanți. Domeniul de ciclism și cel moto au reunit 21 de expozanți, în timp ce 16 branduri au reprezentat piața imobiliară, iar 14 sectorul supermarketurilor (Carrefour, Spar). Nu au lipsit nici companiile care oferă servicii B2B sau B2C.

Târgul de franciză de la Paris, desfășurat pe o perioadă de patru zile (24-27 martie), a reunit în acest an peste 32.000 de vizitatori.


Elena Cărăușu
ziarist
/2/
Vezi mai multe