Franciza reduce rata de eșec a start-up-urilor

Prima ediție a Consiliului Mondial de Franciză a reunit 20 de asociații din Noua Zeelandă, Malaezia, Franța, Croația, Brazilia, Grecia, Egipt și Australia.
Miercuri
22.05.2013
În perioada 15-18 aprilie, la Beirut, a avut loc prima ediție a Consiliului Mondial de Franciză (World Franchise Council).
 

Evenimentul a fost susținut de Asociația Libaneză de Franciză, organizatoarea expoziției de franciză BIFEX. Prima ediție a Consiliului Mondial de Franciză a reunit 20 de asociații de franciză din întreaga lume. Următoarea întâlnire este programată în luna septembrie. Gazda evenimentului va fi Asociația de Franciză din Malaezia.

În cadrul Consilului Mondial de Franciză, reprezentanții asociațiilor au adoptat Declarația de Franciză de la Beirut (Beirut Franchise Declaration). Aceasta reprezintă viziunea participanților asupra acestui domeniu, luând în considerare importanța franchising-ului în dezvoltarea afacerilor. Reprezentații asociațiilor au căzut de acord asupra unui lucru: franciza reduce rata de eșec a start-up-urilor deoarece francizații activează sub umbrela unui business testat, de succes. Acest model de business a devenit un instrument important atât pentru dezvoltarea IMM-urilor, cât și pentru antreprenorii individuali.

Un remediu pentru șomaj
Declarația de Franciză admite și faptul că acest model de business impulsionează crearea de noi locuri de muncă și reduce rata șomajului. Alături de acest aspect extrem de important, trebuie luat în considerare și faptul că francizorul transferă francizaților know-how-ul, tehnologiile și experiența sa, atât la nivel național, cât și internațional. Franciza susține astfel dezvoltarea orașelor mici și mari.

Reprezentanții asociațiilor participante au în plan și deschiderea mai multor centre care să ofere informații din sectorul francizei. Aceștia încearcă să convingă autoritățile locale și instituții precum băncile, firmele de consultanță și universitățile să investească în dezvoltarea și promovarea francizei. De exemplu, în cadrul facultăților ar putea fi introduse cursuri care să-i îndrume pe studenți spre sectorul francizei. Și în țara noastră se intenționează crearea unor cursuri dedicate acestui sector. Asociația Română de Franciză are în plan, împreună cu Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, crearea unui master specializat pe domeniul francizei.


Elena Cărăușu
ziarist
/4/
Vezi mai multe