Francizele, printre cele mai valoroase brand-uri

Liderul clasamentului este companie Apple, cu o valoare estimată la 185 miliarde $.
Luni
27.05.2013
Francizele multibrand au fost incluse în top 100 cele mai valoroase brand-uri. McDonald’s ocupă una dintre pozițiile fruntașe.
 

Compania de cercetare Millward Brown Optimor a publicat cea de-a opta ediție a clasamentului BrandZ™ – Topul celor mai valoroase 100 de brand-uri din lume, dezvoltat pentru companiile din cadrul WPP. Este singurul clasament care utilizează opiniile cumpărătorilor curenți și potențiali ai brand-ului în completarea datelor financiare, pentru a calcula valoarea brand-ului. În lista francizelor prezente în top remarcăm brand-ul McDonald’s. Comparativ cu anul 2006, valoarea brand-ului a scăzut cu 5%, la 90.256 miliarde $. Cu toate acestea, gigantul fast-food și-a păstrat locul 4 în clasament. Alți reprezentanți din sectorul francizelor fast-food sunt Starbucks (44), cu o valoare estimată la 17,892 miliarde $, Subway (51), cu o valoare de 16,691 miliarde $ și KFC (91), cu o valoare de 9,953 miliarde $. Subway este cel mai mare câștigător al sectorului fast-food, înregistrând comparativ cu anul 2006 o creștere de 12%.

Din sectorul fashion, remarcăm unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniu, Zara. Brand-ul grupului Inditex, liderul pieței locale de fashion, ocupă poziția a 35-a, cu o valoare estimată la 20,165 miliarde $. Principalul său competitor, H&M, ocupă locul 69, cu o valoare de 12,732 miliarde $.

Brand-urile prezent în clasament au o valoare cumulată de 2,6 trilioane $, mai mare cu 77% față de anul 2006. Cele mai multe companii prezente în Top 100 cele mai valoaroase brand-uri aparțin ariilor tehnologiei și telecomunicațiilor, cu 29 de mărci a căror valoare depășește 1 trilion $.

”Clasamentul din acest an scoate în evidență randamentul investițiilor pe care brand-urile îl oferă business-urilor”, spune David Roth, CEO WPP. ”Brand-urile puternice ajută la creșterea cotei de piață și își măresc profiturile datorită capacității de a comanda o majorare a prețurilor și de a aduce beneficii mai mari acționarilor.”

Poți vedea lista completă a celor mai valoroase 100 de brand-uri din întreaga lume aici.


Elena Cărăușu
ziarist
/3/
Vezi mai multe