Vitali Klitschko, campion mondial la box, categoria grea, versiunea WBA, a obținut titlul de doctor în sport la Universitatea din Kiev și este fondatorul partidului Alianţa Democratică Ucraineană pentru Reformă.
Luni
04.06.2012
Pugilistul ucrainian Vitali Klitschko, campion mondial la box, categoria grea, versiunea WBA, vorbește într-un interviu despre legătura dintre sport și afaceri.
 

Mulți oameni te consideră un om de afaceri care gestionează multe proiecte.
Acesta este doar un zvon pe care l-am auzit atât despre mine, cât și despre fratele meu. De exemplu, dacă cineva ne invită la deschiderea unui restaurant, în mintea oamenilor noi suntem proprietarii acelei afaceri. Am fost întrebat dacă aș vrea să-mi deschid o afacere în gastronomie, însă nu sunt un expert în acest domeniu. Multe persoane consideră că dacă un restaurat poartă numele unei vedete succesul afacerii este garantat. Au fost și destule cazuri în care afacerea s-a dovedit nerentabilă. E ca și cum ai spune că pentru a avea succes în ring este suficient să porți pantaloni scurți și mănuși. Din păcăte însă, nu este așa.

Când a devenit sportul o afacere pentru tine?
După ce am trecut de la boxul pentru amatori la cel profesionist am reușit să eonomisesc banii câștigați în ring. Văd în sport propria mea companie care are doi angajați: un manager și un promotor de box. În box se aplică aceleași principii care sunt importante în afaceri: disciplina, responsabilitatea și angajamentul.

Când ajung să se reflecte performanțele sportive în câștigul financiar?
Depinde de țara în care te afirmi ca sportiv. Infrastructura sportivă este mai avansată în țările dezvoltate. Nu degeaba jucătorii de fotbal și de baseball din Europa și din Statele Unite ale Americii sunt în topul celor mai bine plătiți sportivi din lume.

Când ai câștigat primii tăi bani?
La vârsta de 15 ani, când am fost ghid pentru studenții din alte orașe care veneau în vacanță la Kiev. Salariul meu lunar era de 82 de ruble. Însă nu făceam acest lucru doar pentru bani. În acea perioadă mi-am făcut o mulțime de prieteni și am învățat istoria Kievului. Banii nu sunt foarte relevanți pentru mine. Ei nu reprezintă un scop al muncii mele. Văd banii ca pe un rezultat al muncii mele.

Interviu realizat de Oksana Fedyanina
Sursa: http://franchising.ua