România numără peste 122.000 de magazine

Compania estimează că universul de magazine se va reduce, pentru că numărul deschiderilor va fi mai mic decât al închiderilor.
Luni
03.11.2014
Comerţul tradiţional este reprezentat de 86.222 de magazine, urmat de HoReCa - 34.526 unităţi şi retailul modern - 1.353 magazine, potrivit studiului realizat de compania Vektor MF.
 

Totalul magazinelor, atât din comerţul modern, cât şi din cel tradiţional şi unităţilor HoReCa din România era la finalul anului trecut de 122.101, potrivit firmei Vektor MF. Compania estimează că universul de magazine se va reduce, pentru că numărul deschiderilor va fi mai mic decât al închiderilor.

"Estimăm o evoluţie negativă a universului de magazine din România, o reducere a acestuia, ca urmare a faptului ca numărul magazinelor noi va fi mult mai mic decât al celor care se vor închide", a declarat Simona Stoica, statistician al firmei de retail tracking Vektor Marktforschung.

Vektor Marktforschung a efectuat anul trecut primul recensământ complet al tuturor punctelor de vânzare de bunuri de larg consum alimentare şi nealimentare din România, până în cele mai îndepărtate sate din ţară.

Suprafaţa totală a spaţiilor de retail era atunci de 6.857.514 metri pătraţi, din care 44,5% retailul tradiţional, 30,5% HoReCa şi 25% comerţul modern.

De altfel, Vektor Marktforschung anticipează că şi în acest an retailul modern îşi continuă ascensiunea şi va ajunge la o pondere de 55%.


Elena Cărăușu
ziarist
/3/
Vezi mai multe