Greșeli frecvente pe care le fac francizații

Marţi
08.05.2012
În general greșelile pot fi reparate. Dar cum e mai bine să previi decât să combați, cei care vor să se alăture unei rețele de franciză trebuie să evite pe cât posibil o serie de greșeli pe care le fac unii francizați.
 

Deschiderea afacerii pornind de la idei preconcepute

Prima greșeală pe care o poate face un francizat este să plece de la ideea că o afacere în franciză este un succes garantat. Bunul mers al francizei depinde de modul în care francizatul implementează planul de afaceri al francizorului și de calitățile pe care el le deține pentru conducerea afacerii. Succesul afacerii este influențat și de training-ul acordat francizaților, de know-how-ul acumulat de francizor precum și de ajutorul și asistența pe care el le oferă.

Documentarea insuficientă despre francizor

O altă greșeală pe care o fac francizații este că nu se documentează suficient despre firma cu care urmează să încheie contractul de franciză. Când și-a ales francizorul, viitorul francizat trebuie să știe toate informațiile despre compania respectivă: vechimea afacerii pe piață, cifra de afaceri a companiei, relația francizorului cu ceilalți francizați, ce beneficii oferă francizorul etc. Dacă pe parcursul documentării apar probleme ce nu pot fi clarificate este recomandat ca potențialul francizat să se orienteze într-o altă direcție deoarece o afacere în franciză nu poate fi un succes dacă nu se întemeiază pe încredere reciprocă.

Dorința aderării la un lanț de franciză mare și discuții incomplete cu alți francizați

Francizații greșesc și atunci când cred că dacă se alătură unui lanț mare de franciză au mai multe șanse de succes. Este necesar ca viitorul francizat să afle părerea celorlalți francizați despre rețeaua de franciză căreia vrea să i se alăture. Înainte de a semna contractul de franciză, francizatul trebuie să știe exact ce oferă francizorul și care este modul în care acesta conduce întreg sistemul de franciză. Unii francizați nu contactează însă suficient de mulți francizați pentru a-și forma o părere pertinentă despre întregul sistem și odată pătruns în acesta ajunge să se confrunte cu probleme care ar fi putut fi evitate. Pentru o documentare completă și pentru a avea un termen de comparație este bine ca francizatul să discute și cu francizați ai altor sisteme care activează însă în același domeniu cu sistemul vizat.

Orientarea spre francizorii care stabilesc o taxă mică de intrare în sistem

Unii francizați se orientează spre francizorii care stabilesc o taxă mică de intrare în sistem. Francizorii care aleg această metodă riscă să nu-și poată acumula capitalul necesar derulării afacerii. În același timp își micșorează și sursa de finanțare pentru a acorda suportul necesar francizaților care nu vor putea opera unitățile francizate.

Neclarificarea unor aspecte din contractul de franciză

O altă greșeală pe care o fac francizații este că nu își clarifică nelămuririle pe care le au în legătură cu anumite clauze ale contractului de franciză. Este bine ca fiecare neclaritate să fie discutată cu francizorul și cu un avocat care are experiență în afacerile în franciză.

Capital de lucru insuficient

Unii francizați pornesc o afacere în franciză fără să se asigure că dețin suficient capital de lucru pentru a acoperi toate costurile pe care le implică aceasta. Ei iau în considerare doar nivelul taxei de intrare în sistem și ignoră existența altor costuri.

Francizații nu fac o analiză a pieței

Fără o analiză a pieței francizații nu vor ști ce perspective le oferă locațiile unde își vor deschide afacerea. Astfel, francizații nu vor ști ce tehnici pot folosi pentru combaterea concurenței și pentru câștigarea unei cote mari de piață.

Modificarea planului de afaceri a furnizorului

Există francizați care folosesc doar parțial planul de afaceri al francizorului pe care-l adaptează la stilul lor de afaceri și la specificul zonei unde activează. Ei nu iau în considerare că o franciză este un tot unitar construit să funcționeze în orice locație. Modificarea planului de afaceri poate duce chiar la încetarea colaborării cu francizorul.

Pentru a evita aceste greșeli francizații trebuie să facă toate demersurile pentru a obține cât mai multe informații despre rețeaua de franciză din care vor să facă parte.

(E.C.)