Greșeli frecvente pe care le fac francizații
Deschiderea afacerii pornind de la idei preconcepute
Prima greșeală pe care o poate face un francizat este să plece de la ideea că o afacere în franciză este un succes garantat. Bunul mers al francizei depinde de modul în care francizatul implementează planul de afaceri al francizorului și de calitățile pe care el le deține pentru conducerea afacerii. Succesul afacerii este influențat și de training-ul acordat francizaților, de know-how-ul acumulat de francizor precum și de ajutorul și asistența pe care el le oferă.
Documentarea insuficientă despre francizor
O altă greșeală pe care o fac francizații este că nu se documentează suficient despre firma cu care urmează să încheie contractul de franciză. Când și-a ales francizorul, viitorul francizat trebuie să știe toate informațiile despre compania respectivă: vechimea afacerii pe piață, cifra de afaceri a companiei, relația francizorului cu ceilalți francizați, ce beneficii oferă francizorul etc. Dacă pe parcursul documentării apar probleme ce nu pot fi clarificate este recomandat ca potențialul francizat să se orienteze într-o altă direcție deoarece o afacere în franciză nu poate fi un succes dacă nu se întemeiază pe încredere reciprocă.
Dorința aderării la un lanț de franciză mare și discuții incomplete cu alți francizați
Francizații greșesc și atunci când cred că dacă se alătură unui lanț mare de franciză au mai multe șanse de succes. Este necesar ca viitorul francizat să afle părerea celorlalți francizați despre rețeaua de franciză căreia vrea să i se alăture. Înainte de a semna contractul de franciză, francizatul trebuie să știe exact ce oferă francizorul și care este modul în care acesta conduce întreg sistemul de franciză. Unii francizați nu contactează însă suficient de mulți francizați pentru a-și forma o părere pertinentă despre întregul sistem și odată pătruns în acesta ajunge să se confrunte cu probleme care ar fi putut fi evitate. Pentru o documentare completă și pentru a avea un termen de comparație este bine ca francizatul să discute și cu francizați ai altor sisteme care activează însă în același domeniu cu sistemul vizat.
Orientarea spre francizorii care stabilesc o taxă mică de intrare în sistem
Unii francizați se orientează spre francizorii care stabilesc o taxă mică de intrare în sistem. Francizorii care aleg această metodă riscă să nu-și poată acumula capitalul necesar derulării afacerii. În același timp își micșorează și sursa de finanțare pentru a acorda suportul necesar francizaților care nu vor putea opera unitățile francizate.
Neclarificarea unor aspecte din contractul de franciză
O altă greșeală pe care o fac francizații este că nu își clarifică nelămuririle pe care le au în legătură cu anumite clauze ale contractului de franciză. Este bine ca fiecare neclaritate să fie discutată cu francizorul și cu un avocat care are experiență în afacerile în franciză.
Capital de lucru insuficient
Unii francizați pornesc o afacere în franciză fără să se asigure că dețin suficient capital de lucru pentru a acoperi toate costurile pe care le implică aceasta. Ei iau în considerare doar nivelul taxei de intrare în sistem și ignoră existența altor costuri.
Francizații nu fac o analiză a pieței
Fără o analiză a pieței francizații nu vor ști ce perspective le oferă locațiile unde își vor deschide afacerea. Astfel, francizații nu vor ști ce tehnici pot folosi pentru combaterea concurenței și pentru câștigarea unei cote mari de piață.
Modificarea planului de afaceri a furnizorului
Există francizați care folosesc doar parțial planul de afaceri al francizorului pe care-l adaptează la stilul lor de afaceri și la specificul zonei unde activează. Ei nu iau în considerare că o franciză este un tot unitar construit să funcționeze în orice locație. Modificarea planului de afaceri poate duce chiar la încetarea colaborării cu francizorul.
Pentru a evita aceste greșeli francizații trebuie să facă toate demersurile pentru a obține cât mai multe informații despre rețeaua de franciză din care vor să facă parte.
(E.C.)Articole citite

Franciza poate fi privită ca o provocare pentru cei care doresc să-și deschidă o afacere.
Există mai multe modalități de selecție, câteva fiind prezentate mai jos :
Unele persoane consideră că aderând la o rețea de franciză vor avea o afacere ce va merge de la sine, o afacere ușoară și profitabilă. Însă nimic nu poate fi mai fals, orice afacere implică un anumit grad de risc, iar o franciză nu reprezintă o excepție.
Înainte de a lua decizia să devii un francizat este bine să analizezi următoarele aspecte.
Antreprenorul ce dorește să adere la un sistem de franciză se poate aștepta la o serie de avantaje:
Cele mai citite

Sistemele de franciză pot fi clasificate în moduri variate, în funcție de anumite caracteristici, dar ele sunt fundamental diferite în funcție de 3 criterii.
Franciza din Republica Moldova a mai deschis o locație în București, în locul ocupat până în vară de Andy`s Pizza.
Subway a detronat McDonald’s în topul celor mai mari fast-food-uri din întreaga lume.
Dacă vrei sa-ți deschizi o franciză bancară trebuie să ai experiență în vânzări sau să fi lucrat într-o bancă sau o societate de asigurări.
Jumbo, lanțul de magazine grecești, continuă să-și extindă rețeaua de franciză din Balcani prin deschiderea de noi unități în 2018.
Subiecte populare in Forum
Idei de afaceri în oraşe mici
Mi-as dori sa rasara soarele si in orasele mici...dar din pacate nu prea vad cum...Multumesc pt ideile atat de interesante prezente pe acest site...
Idei de afaceri în oraşe mici
Idei de afaceri foarte interesante .Cei mai tineri si nu numai s-ar putea inspira si succesul nu va intarzia sa apara si va rasari soarele si in orasele mici
Egalitatea de gen generează performanţe mai bune în companii
Teoretic este egalitate dar practica dovedeste cu totul altceva.Pe umerii femeilor ,desi par fragili,apasa responsabilitati duble legate atat de viata profesionala dar si de...
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Se inspira din orice..plus ca la imaginatie stam foarte bine:))
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Interesant articol..la Bailesti mi se pare ca ar fi nimerit Sf Amza si sper ca nu maimutele ar inspira numele unui salan de infrumusetare
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Ei sunt cei care pierd si nici nu stiu ce
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Cei din urma vor fi cei dintai....
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Bine ca nu suntem spre varful...cozii ,ne multumim si cu mijlocul spre start