Inteko în lumea sportului / Inteko este specializată în construcția, reconstrucția, adaptarea și întreținerea tuturor tipurilor de terenuri de sport în aer liber și interior, baloane și săli
Miercuri
08.06.2022
Sunt puține companiile specializate în construirea și reconstruirea terenurilor de sport, cu atât mai puțin cele în franciză.
 

Pe lângă faptul că este una dintre cele mai respectate companii în acest domeniu, Inteko intenționează să dezvolte o rețea de parteneri de franciză pentru a răspunde cererii tot mai mari de platforme sportive.

Specializată în domeniul construcțiilor, instalării și reconstrucției terenurilor de sport, compania macedoneană Inteko și-a început activitatea în 1995. Nu după mult timp, ea a devenit un reprezentant exclusiv al companiei italiene de renume mondial Casali, un producător de materiale pentru terenurile de sport. După zeci de proiecte mari în țară și în străinătate, Inteko este acum sinonim cu un sistem stabil și fiabil care oferă clienților servicii integrate: de la planificare și proiectare pe teren, la lucrări de construcții și inginerie, supraveghere și control profesional. Conform aceluiași principiu al comprehensivității, compania a "construit" o bază de clienți care include instituții publice, organizații private și clienți individuali.

Construcția terenului a fost, de fapt, un pas logic în dezvoltarea companiei, întrucât eram deja legați de construcții și lumea sportului în afacerea noastră. Inteko este un reprezentant de lungă durată al brandului de echipamente de tenis de renume mondial Babolat, iar recent și al brandului ERREA, pentru mai multe țări din regiune”, spune Dejan Cekić, dezvoltator de proiect și unul dintre fondatorii companiei.

Anual, Inteko a construit peste 10.000 de metri pătrați de terenuri sportive. Deși portofoliul de lucrări efectuate este dominat, în principal, de terenuri de tenis și multifuncționale (pentru mai multe sporturi), Cekic subliniază că firma este specializată în construcția, reconstrucția, adaptarea și întreținerea tuturor tipurilor de terenuri de sport exterioare și interioare, baloane și săli. Din această gamă largă sunt excluse doar terenurile de golf și cele de fotbal cu iarbă naturală. “Cele mai multe solicitări sunt pentru terenuri multifuncționale și baloane dar, de multe ori, ne solicit și săli de sport. Inteko a acoperit, recent, și acest segment, deoarece folosește tehnologia și sistemul companiei partenere”, a precizat Cekić.

Teren deschis pentru rețeaua de parteneri

Majoritatea proiectelor de până acum au fost realizate în Macedonia de Nord, dar au fost realizate unele și în SUA, Rusia și multe țări europene. În Serbia, Centrul de Tenis Novak - cu primele terenuri de tenis - se află pe lista proiectelor de referință ale Intek. Și acesta, așa cum spune Cekic, este doar începutul.

Ne-am dat seama că acum putem oferi și pe alte piețe expertiza și resursele necesare. Vedem că există o mulțime de cerințe și potențial de a investi în sport, fapt demonstrat de rezultatele vânzărilor marilor mărci de sport cu care cooperăm“, spune Cekić, precizând că sportul, chiar și în această perioadă incertă, încă se dezvoltă. Toți acești indicatori au încurajat conducerea companiei să treacă la franciză.

Urmând exemplul unora dintre cele mai cunoscute companii de franciză, Inteko plănuiește să acopere noile piețe prin dezvoltarea unei rețele de francizați.

”Este vorba despre o rețea a partenerilor noștri locali, rețea care ar avea, în primul rând, sarcina de a monitoriza cererea pieței și de a ajunge la potențiali clienți. Prin urmare, căutăm oameni întreprinzători, comunicativi și muncitori, care iubesc sportul și care doresc să ni se alăture”, a adăugat Cekić.

“Afacerea funcționează, mai ales dacă vin lângă noi oameni care lucrează deja într-o companie, se mută într-un mediu sportiv sau au o mulțime de cunoștințe și contacte din această lume, pentru că ei au șanse mai mari să afle cine plănuiește să construiască sau să renoveze un teren. Cu toate acestea, acest criteriu nu este crucial. Pe scurt, avem nevoie de parteneri cu abilități de vânzări și organizare, care să știe să găsească noi clienți și să ne prezinte corect serviciul. Orice altceva - de la crearea unei oferte, la proiectare până la instalarea terenului - va fi făcut de Inteko”, explică Cekić. “Desigur, ar fi un avantaj dacă partenerul ar avea capacitatea să organizeze pregătirea terenului în cooperare cu o firmă locală de construcții, dar asta, deocamdată, nu este o condiție necesară”, spune el.

Pentru a accesa sistemul de franciză, se recomandă ca viitorul partener să fie înregistrat ca persoană juridică - antreprenor sau SRL. De asemenea, sunt de dorit persoanele fizice, iar cooperarea poate fi oficializată printr-un contract de muncă sau un contract pe locuri de muncă temporare și ocazionale.

Situație win-win

Practic, francizatul are deja tot ceea ce este necesar pentru un început fără probleme a activității: laptop, telefon și internet. “Pe de altă parte, aceasta este o franciză foarte „confortabilă”, care necesită investiții minime. Deși va fi adesea pe teren, francizatul ar putea realiza cea mai mare parte a muncii de acasă. Putem spune că este o afacere profitabilă  și pentru că nu trebuie să închirieze un spațiu, să plătească chirie și utilități. În plus, adaugă el, partenerul va beneficia de o pregătire în domeniul vânzărilor, marketingului și negocierii, astfel că va fi gata să prezinte, în cel mai bun mod posibil, serviciul nostrum potențialilor clienți. Iar baza de clienți, așa cum am spus deja, este foarte largă. Este vorba de instituții publice precum primării, școli, grădinițe, dar și asociații sportive, centre și cluburi sportive, hoteluri, stațiuni, complexuri turistice, centre de karting, etc. De asemenea, ne adresăm oamenilor din lumea sportului care au propriile academii și cluburi sportive, precum și persoanelor fizice care își doresc și își permit un teren pentru nevoi personale. În același timp, ar trebui să acordăm atenție unui sector al turismului care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani – cel al  proprietăților private și mă refer, mai ales, la  proprietarii de case și vile. Acestea ar ar putea fi următoarea țintă importantă”, spune Cekic.

În funcție de dimensiunea pieței, mai mulți parteneri pot opera într-o țară. Cekic notează însă că nu va exista o exclusivitate teritorială strictă. „Cine ajunge primul la client, este afacerea lui”, spune el. După încheierea tranzacției, francizatul, împreună cu Intek, face și trimite oferta. După aceea, partenerul se poate baza pe deplin pe sprijinul francizorului deoarece, așa cum am menționat deja, Inteko este organizatorul sistemului și va fi responsabil de proiect.

În plus, Cekic atrage atenția asupra unui alt avantaj. “Inteko va oferi partenerilor așa-numitele locuri de muncă cu venituri pasive. Și anume, dacă potențialii clienti de pe piața în care își desfasoară activitatea partenerii noștri contactează direct Inteko, vom transmite acești clienți partenerilor noștri. Astfel, francizații noștri vor obține clienți și locuri de muncă direct de la sediul central”, explică Cekić.

Pentru ca această cooperare să aibă succes pe termen lung, partenerul trebuie să fie mulțumit de câștiguri, subliniază interlocutorul nostru. “Prin urmare, partenerul va primi 50% din salariu pe metru pătrat de teren construit sau reconstruit”, spune Cekić, în timp ce factura pentru construcția de săli și baloane depinde de la caz la caz, iar partenerul va fi și mai mulțumit de salariu , el spune.

Din același motiv, cei din companie au fost foarte atenți la stabilirea cuantumului taxei de franciză. Cekic crede că au găsit „măsura potrivită”. “Pentru a deveni parte a sistemului nostru, francizatul trebuie să plătească o taxă de intrare de 1200 de euro. Am considerat și am înțeles că această sumă trebuie să fie favorabilă pentru a stimula candidații să aplice, dar și suficient de mare pentru a nu atrage candidați care nu au intenții serioase”, explică Cekić.

Contractul va fi semnat pe o durată de un an și jumătate și, după cum explică Cekic, aceasta este o perioadă suficientă pentru ca partenerul să arate cât de priceput este în afaceri, respectiv dacă și câți clienți poate găsi, dacă poate contracta lucrări și poate acoperi investitia initială.

Business Card Inteko

• Inteko este o companie privată, înființată în 1994, cu intenția de a oferi clienților un suport cuprinzător în construcția, reconstrucția, adaptarea și întreținerea terenurilor și facilităților din domeniul activităților sportive.

• Investiție totală: costuri de operare – 0, investiții în materiale, birou, depozit – 0, licența de franciză – 1200 de euro

• Investiția este amortizată și multiplicată de mai multe ori chiar din primul an de activitate


Dejan Cekić, dezvoltator de proiecte și cofondator Inteko / Ne-am dat seama că acum putem oferi expertiza și resursele noastre în domeniul construcției, instalării și reconstrucției terenurilor de sport pe alte piețe. Vedem că există o mulțime de cerințe și potențial, că sportul continuă să se dezvolte și că se fac investiții în el
Ștefan Pricop
Business Development Manager