Francizorii își asumă riscuri noi
Cum s-au schimbat condițiile pentru afacerile în franciză în ultimul an?
Am efectuat un studiu de piață iar rezultatele demonstrează situația dificilă în care este piața. Vestea bună este că nu s-a constatat o reducere a numărului de concepte de franciză, însă sondajul a identificat clar probleme specifice. Printre cele mai proeminente se numără incertitudinea geopolitică externă (războiul din Ucraina), costurile în creștere ale chiriei, energiei și, nu în ultimul rând, forța de muncă. Drept urmare, francizații manifestă o mai mare prudență atunci când investesc, ceea ce complică căutarea candidaților potriviți pentru înființarea de noi francize. Ca urmare a acestor provocări, asistăm la schimbări din ce în ce mai frecvente în modelele de afaceri ale sistemelor de franciză. Nu este o coincidență faptul că sistemele de franciză caracterizate prin investiții relativ reduse și o perioadă scurtă de preaviz se dezvoltă în prezent cel mai rapid.
Deci, cum răspund francizorii la asta? Cum se schimbă condițiile pentru francizați?
În modelele lor de franciză, licențiatorii reduc din ce în ce mai mult povara investițiilor francizaților. Aceștia își asumă riscuri financiare și unii francizori reduc, de exemplu, investiția inițială. Se remarcă și faptul că, în unele cazuri, francizorii garantează venituri francizaților pe perioada necesară lansării cu succes a francizei lor.
Care sector de afaceri se extinde cel mai mult?
Domeniul cel mai răspândit în franciză este încă gastronomia, unde observăm dezvoltarea ulterioară și apariția de noi concepte. Pe lângă restaurantele fast-food tradiționale, vin pe piață bistrouri, standuri mobile, precum și servicii de livrare și take-away. Aici sunt create mărci autohtone și extinse unele de origine străină.
De ce considerați că afacerea în franciză este promițătoare chiar și în situația dificilă a pieței?
Indiferent dacă există sau nu o criză, multe persoane aleg totuși să aibă o carieră în activități independente. Nu numai începătorii, ci și antreprenorii cu experiență decid să francizeze. Ambele grupuri aleg o franciză pentru securitatea, soluțiile dovedite, efectul de scalare și suportul oferit de deținătorul sistemului. Este confirmat de multă vreme faptul că franciza crește semnificativ șansele de a obține succesul în afaceri. Statisticile arată că 80% dintre francizați sunt încă în afaceri după 5 ani, ceea ce reprezintă o diferență semnificativă față de rata de succes de 20% a afacerilor din afara sistemelor de francize. Un sondaj recent din industria alimentară a constatat că 92% dintre persoanele care au ales să semneze un contract de franciză au fost pe deplin mulțumite de beneficiile și sprijinul oferit de francizor la sfârșitul perioadei contractului.
De ce credeți că depinde succesul unui nou francizat?
Succesul rețelei de franciză depinde de succesul partenerilor individuali de franciză. Deși franciza facilitează conducerea unei afaceri, operatorul de franciză trebuie să-și cunoască nișa, să fie foarte motivat și bineînțeles pasionat de produsul sau serviciul pe care îl oferă. Cei interesați de cooperarea cu francizorii întreabă adesea dacă franciza respectivă va funcționa în locația lor. De cele mai multe ori, răspunsul pe care îl primesc este că depinde foarte mult sau în mare măsură de determinarea și abilitățile lor.
Articole citite
Un nou tip de educație pentru viitor a copiilor din România este oferit de compania Edukido, care caută atât un master francizor, cât și parteneri individuali.
Franciza este un model de afaceri unic care oferă avantaje semnificative atât francizatorilor, cât și francizaților. Care sunt beneficiile francizei?
Franciza Coding Giants reprezintă o cheie a succesului copiilor noștri în lumea virtuală și cea a programării. Cu o extindere globală, aceasta caută parteneri și în România.
Pregătirea francizaților și transferul de cunoștințe de calitate sunt „alfa și omega” unui sistem de franciză bine stabilit. Și nu doar la început, ci pe toată durata francizei.
Dacă doriți să investiți într-o afacere de succes și să faceți parte dintr-un lanț inteligent unic pe piață, alăturați-vă DepilConcept.
Cele mai citite
Ai visat vreodată să-ți creezi propriul sanctuar al frumuseții? Cu fondurile europene și franciza Nomasvello, acest vis poate deveni realitate.
O franciză, cum este Fun Science – Profesorii Trăsniți, poate schimba o viață. Așa s-a întâmplat în cazul Irinei Bogdan, fost manager bancar de succes timp de aproape două decenii.
Ciorbe și Plăcinte, unul dintre cele mai îndrăgite lanțuri de restaurante din București, a deschis o nouă locație, ca parte a unei strategii de extindere în cadrul comunităților urbane.
Trendul redescoperii vechilor meșteșuguri este validat de extinderea francizei Wash Shoes, care așteaptă ca noi parteneri să i se alăture.
Dacă vrei sa-ți deschizi o franciză bancară trebuie să ai experiență în vânzări sau să fi lucrat într-o bancă sau o societate de asigurări.
Subiecte populare in Forum
Franciză la „mâna a doua”
Doresc o franciza Va multumesc Astept un raspuns
Franciza – cu ce se mănâncă?
Super util!
Propriul patron sau angajat?
Dupa 45 de ani de comunism si 25 de jaf normal ar fi sa fii raspunzator de munca ta
Idei de afaceri în oraşe mici
Multi au profitat de fondurile europene si nu au facut nimic...pacat.
Propriul patron sau angajat?
Normal ca patron mi-ar placea sa fiu...visez...
Propriul patron sau angajat?
Inceputurile sunt dificile si ar trebui initiata taxa zero in anumite conditii pentru ca ulterior se vor recupera...dar la noi legile se aplica numai in defavoare individului
Propriul patron sau angajat?
As vrea sa scriu despre Rodipet care au investit initial in chioscuri micute si cochete aveau colaboratori adevarati profesionisti si dintr-o data nu mai aveau resurse dar au...
Idei de afaceri în oraşe mici
Mare greseala ca nu s-au folosit fondurile europene, cei vinovati vor da socoteala pentru aceasta pentru ca sunt platiti niste indivizi pentru aceasta care nu fac nimic