Avem cereri pentru acordarea de francize

Adrian Cazu, Directorul magazinelor Benvenuti este originar din Hunedoara. În anul 1994 a absolvit Facultatea de Mecanică din Timișoara. Pentru o perioadă de câțiva ani a lucrat în cadrul unei firme de distribuție IT, după care a ocupat funcția de Director de magazine al retailer-ului Leonardo. În anul 2004, împreună cu alți trei colegi (dintre care unul era un fost acționar al Leonardo), a fondat rețeaua Benvenuti.
Miercuri
06.03.2013
Adrian Cazu, Directorul Benvenuti, ne-a dezvăluit cum se menține retailerul de încălțăminte în topul celor mai iubite branduri din România.
 

Rețeaua națională de magazine Benvenuti a fost fondată în anul 2004 de către patru antreprenori români. Unul dintre aceștia este Adrian Cazu, care ocupă în prezent funcția de Director al magazinelor Benvenuti. La momentul respectiv, omul de afaceri era deja familiarizat cu retailul de încălțăminte, întrucât, pentru o perioadă de câțiva ani, a fost directorul magazinelor Leonardo. În prezent, rețeaua Benvenuti numără 39 de unități, dintre care 38 sunt Benvenuti, la care se adaugă magazinul Enzo Bertini (un multibrand high-class) din Băneasa Shopping City. Cum s-a menținut Benvenuti în topul retailerilor de încălțăminte de piața locală? ”Prin foarte multă muncă, atât pe partea de magazine, cât și în „back-stage” adică în alegerea colecțiilor, participând la minim 6-7 expoziții internaționale anual”, spune Adrian Cazu.

Cum aţi caracteriza activitatea Benvenuti în anul 2012 şi ce planuri aveţi pentru acest an?
Considerăm că anul 2012 a fost unul bun, mai ales în condițiile grele pe care le știm cu toții. Cifra de afaceri în 2012 a fost de aproximativ 13,5 mil Euro. Am avut o ușoară creștere față de 2011, când cifra de afaceri a fost de aproximativ 12,8 mil Euro. Sperăm ca 2013 va fi un an și mai bun, adică să avem o cifră de afaceri de minim 15 mil Euro.

Cum a depăşit Benvenuti perioada de recesiune economică?
Credem că am depășit cu bine perioada critică din parioada 2009-2010, în primul rând datorită politicii noastre prudente de dezvoltare pe care am avut-o chiar și în perioada de așa-zis „boom economic”. Asta ne-a oferit o solidă baza financiară. De asemenea am avut o politică corectă de aprovizionare cu marfă, adaptată la cerintele consumatorului roman. Și, nu în ultimul rând, am luat (dacă și când a fost cazul) unele „măsuri nepopulare”.

În anul 2007 aţi avut două parteneriate de tip franciză. La momentul respectiv, de ce aţi ales să vă extindeţi afacerea prin franciză? Care sunt motivele pentru care cele două francize nu au avut succes?
La momentul respectiv am avut două parteneriate pentru magazine în franciză, dar după aproximativ 6 luni am preluat cele două magazine de la partenerul francizat. Magazinele respective au avut și au în continuare succes, dar relația francizat-francizor nu a funcționat foarte bine, în special din cauza unor impedimente juridice.

Momentan vă axaţi doar pe deschiderea de magazine proprii sau aveţi în plan şi alte modalităţi de extindere pentru magazinele Benvenuti?
Avem în continuare cereri pentru acordarea de francize, dar deocamdată extinderea are loc doar prin deschiderea de magazine proprii. Este posibil totuși ca la un moment dat sa hotărâm reluarea dezvoltării și în franciză.

(E.C.)