”Să nu uităm ce sărbătorim de fapt pe 8 Martie”

”Este extrem de important să nu-ți ignori visele și pasiunile. Cred că deseori femeile uită propriile nevoi și se sacrifică pentru familie, cu toate că ar putea găsi un echilibru” - Monika Koziorzemska, International Development Coordinator Speak Up.
Vineri
07.03.2014
Ne transmite Monika Koziorzemska, International Development Coordinator Speak Up. Ea ne amintește și că cele mai frumoase lucruri în viață sunt gratuite.
 

Ce reprezintă pentru tine zilele de 1 și 8 Martie? În România, de 1 Martie oferim mărțișoare ca simbol al primăverii. Aveți această tradiție și în Polonia?
În Polonia nu oferim mărțișoare în luna Martie. Este păcat pentru că este o tradiție foarte frumoasă. Cred însă că este important să sărbătorim Ziua Internațională a Femeii. Cu părere de rău însă observ că a devenit o sărbătoare din ce în ce mai comercială, de altfel ca marea majoritate a zilelelor importante din calendar. Este foarte drăguț să primești cadouri, însă nu ar trebui să uităm ceea ce este cu adevărat important: ce anume sărbătorim de Ziua Femeii. Să avem o retrospectivă a celor care au luptat pentru a promova egalitatea între sexe. Mai există domenii la care trebuie să lucrăm pentru a remedia acest aspect.

Care este cel mai frumos cadou pe care l-ai primit de 8 Martie?
În urmă cu doi ani am avut parte de o supriză minunată. La vremea respectivă locuiam în Bordeaux. Aici este o catedrală vestită, care datează din secolul al 14-lea - Cathédrale Saint-André de Bordeaux. Logodnicul meu l-a implorat pe unul dintre preoți să ne ofere cheile de la toate încăperile catedralei, inclusiv cele de la cripte și turnuri. Am urcat chiar și pe acoperiș! Am fost primii oameni care au vizitat anumite încăperi ale catedralei din ultimii zeci de ani. Un cadou perfect care nu a costat nimic!

Pe de altă parte, această întrebare este o ocazie excelentă pentru a ne gândi la cadourile obișnuite pe care le primesc femeile cu ocazia acestei zile. Există tendința de a oferi cadouri tipic ”feminine”. Am căutat pe google ”cadouri pentru Ziua Femeii” iar acestea au fost primele rezultate: flori, cosmetice, bijuterii, și mai multe cosmetice, parfumuri, cursuri de gătit (!), manichiură...Mi se pare un paradox să oferi astfel de cadouri într-o zi dedicată egalității drepturilor dintre femei şi bărbaţi.

Care este femeie pe care o admiri cel mai mult?
Îmi este dificil să răspund la această întrebare pentru că admir foarte multe femei. Cu această ocazie vreau totuși să o menționez pe Martyna Wojciechowska, care este scriitoare, jurnalist, șofer de mașini de raliu și MAMĂ. Este de asemenea și moderatoarea unei emisiuni de televiziune. Din anul 2009, este gazda unui documentar numit ”Femeia de la capătul pământului”, unde călătorește în mai multe țări pentru a arăta viața femeilor care trăiesc în regiunile respective.

Monika Koziorzemska este International Development Coordinator al francizei educaţionale Speak Up, brand care caută un Master Francizat în România. Speak Up oferă cursuri de Limba Engleză pentru adulți. Mai multe detalii despre această franciză găseşti în interviul acordat de Daniel Fischer portalului nostru. Monika, îţi mulţumim încă o dată pentru că te-ai alăturat campaniei noastre, Săptămâna Femeii!


Elena Cărăușu
ziarist
/3/
Vezi mai multe

Subiecte populare in Forum

Femeile conduc francizele educaţionale

Este un domeniu in care ar trebui investit pentru ca este vorba de viitorul nostru

2 Declaratii
Final 05.03.2015
Femeile conduc francizele educaţionale

Domeniul educational este pentru femei ca o manusa,de fapt ele sunt creatoarele si cunosc mai bine copiii

2 Declaratii
Final 05.03.2015
Când matematica nu e Bau-Bau

Matematica nu-i grea totul depinde de dascali iar daca iti merge mintea ajungi sa te distrezi.Am muncit mult ca sa-i descifrez tainele...cine nu a auzit de GHEBA 

4 Declaratii
Final 21.02.2015
Când matematica nu e Bau-Bau

Asa e..rolul profesorului de matematica e f important si daca de mic nu ai noroc nici mai tarziu nu cred... 

4 Declaratii
Final 20.02.2015
Când matematica nu e Bau-Bau

Avem tineri destepti care din pacate cand ajung la maturitate ajung sa regrete ca nu s-au nascut in alta tara

4 Declaratii
Final 11.02.2015
Când matematica nu e Bau-Bau

Matematica depinde foarte mult de profesor,de felul cum se face inteles de invatacei,Niciodata nu ai sa intelegi matematica cand cel de la catedra iti spune sa conspectezi de...

4 Declaratii
Final 11.02.2015
Afacere din propria locuinţă

Investitiile in educatia viitoarei generatii este inestimabila si nobila.Desi raspunsul nu este deloc onorabil pentru noi intrebarea este: ce lasam mostenire generatiilor...

3 Declaratii
Final 27.01.2015
Afacere din propria locuinţă

Copiii sunt atrasi de puzzle-uri , jocuri logice dat la capitolul citit stau prost...Asa eram si noi la varsta copilariei si asa cred ca au fost toti copiii...

3 Declaratii
Final 26.01.2015