Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri

Marţi
06.01.2015
Jones Lang LaSalle a realizat un studiu care analizează extinderea şi prezenţa a 250 de retaileri internaţionali în peste 57 de pieţe comerciale importante. Citeşte pe ce loc se află Bucureştiul şi ce capitală ocupă poziţia fruntaşă.
 

Londra, capitala Marii Britanii, pare să funcţioneze ca un magnet pentru retaileri datorită mărimii pieţei dar şi a maturităţii şi a gradului de transparenţă al acesteia,  cu o vastă poveste de succes a retailerilor internaţionali. Astfel, în studiul realizat de Jones Lang LaSalle (JLL), Destination Europe, Londra conduce topul preferinţelor retailerilor internaţionali în Bătrânul Continent. Cele mai noi brand-uri care au pătruns pe piaţa londoneză sunt: Tom Ford, J Crew, DSquared2, The Toy Store, John Varvatos, Karl Lagerfeld şi West Elm. Podiumul, respectiv locurile 2 şi 3 sunt ocupate de Paris şi Moscova.

Alte oraşe europene cu o putere de atracţie comparabilă, cunoscute şi ca marile oraşe ale modei, precum Paris, Milano, Roma şi principalele orase specializate în retail din Germania au beneficiat în mod similar de apetitul retailerilor internaţionali pentru expansiune şi au atras noi branduri. 

Ce loc ocupă Capitala României?

“Studiul Destination Europe 2015 plasează Bucureştiul pe locul 30 în topul celor mai atractive oraşe din punct de vedere al interesului retailerilor internaţionali care fac expansiune în afara ţării lor de origine.  Este considerat un oras cu potenţial mare de crestere şi este înaintea unor oraşe din regiune ca Bratislava, Zagreb, Belgrad sau Ankara şi la mică distanţă în urma oraşului Budapesta”, spune Carmen Ravon, head of  Retail Agency la JLL în România.

Topul celor mai extinse branduri din ţările analizate în studiul Destinaton Europe este dominat de branduri considerate medii: Zara, H&M Mango, Desigual, Tommy Hilfiger, Benetton, Timberland. În ceea ce priveşte originea brand-urilor care se extind în Europa, majoritatea provin din Statele Unite ale Americii. Câteva exemple în acest sens sunt Tommy Hilfiger, Timberland, Foot Locker, Claire’s, Starbucks. Italia este următoarea pe listă, cu brand-uri ca Benetton, Diesel, Geox sau Calzedonia, urmată de Marea Britania, Germania, Franţa şi Spania.  

Când vorbim despre brandurile de lux, România se află pe un onorabil loc 25 din punct de vedere al interesului acestora de a opera magazine  în România.

“În topul acestor retaileri se află branduri prezente dar şi cele cu potential de a intra în viitor în România cu magazine mono-brand : Louis Vuitton, Max Mara, Emporio Armani, Gucci, Mont Blanc, Hermes, Burberry, Cartier, Longshamp, Chanel, Prada. În concluzie, ţinând cont de previziunile încurajatoare legate de creşterea vânzărilor pe termen mediu în CEE, incluzand aici şi România , penetrarea brandurilor internaţionale s-a accentuat în ultimii doi ani, fie ca acestea au intrat direct sau prin franciză.  Suntem în discutii şi cu alte branduri, mass-market, de lux sau pe partea de food care se uită la locaţii posibile pentru expansiunea lor din 2015-2016” , a precizat Carmen Ravon.

Retailerii au devenit mai sofisticaţi în definirea strategiilor de expansiune, este concluzia studiului realizat de JJL. Retailerii aplică diverse strategii înainte de a lua decizii, folosesc constant instrumente e-commerce pentru a testa cerinţele noilor pieţe şi a identifica provocările fiecărei pieţe în parte.


/3/
Vezi mai multe

Articole citite

Ce face un logo să fie bun? /19.06.2022

Logo-ul este primul lucru care le vine în minte oamenilor despre un brand, motiv pentru care este important ca aceștia să îl rețină ca pe o aminitire pozitivă.

Idei de afaceri în oraşe mici /17.02.2015

Chiar dacă multe dintre ele sunt „locuri în care nu se întâmplă nimic“, business-urile locale se pot dezvolta foarte bine şi în oraşele mici. Trebuie să fiţi doar mai atenţi la specificul fiecărei localităţi în parte şi mai ales la necesităţile locuitorilor. Publicaţia „Adevărul“ ne propune o trecere în revistă cu idei de afaceri în oraşe mici.

Egalitatea de gen generează performanţe mai bune în companii /03.02.2015

Ernst&Young a publicat raportul Women. Fast forward: The time for gender parity is now, care și-a propus să afle răspunsul la două întrebări: care sunt cele mai importante bariere în dezvoltarea profesională a femeilor şi care sunt elementele care le pot propulsa în carieră.

De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor /22.01.2015

Atunci când îşi aleg denumirile firmelor, imaginaţia românilor nu are limite. Cei mai mulţi dintre români aleg cu sufletul, cu speranţă şi, în unele cazuri, cu foarte mult umor. Dovadă studiul făcut de compania Keysfin care a căutat cele mai originale denumiri de firme.

Studenții români vor să fie proprii lor șefi /30.12.2014

Studiul Barometrul antreprenoriatului românesc arată că 52% dintre tinerii studenţi vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani, iar 57% ar prefera să fie antreprenori și nu manageri într-o companie.