Musca, subiect pentru afaceri
Musca, subiect pentru afaceri / O idee care pentru unii părea fără valoare, pe plan local, a avut un succes international în contextul globalizării
Vineri
22.12.2023
Titlul reprezintă motto-ul Papírny Moudrý, fabrica cehă care a devenit unul dintre cei mai importanți producători de „capcane de muște”, mizând pe globalizare.
 

Proprietarul fabricii, Libor Moudrý, și-a început afacerea în 1991, când era adolescent, cu 80.000 de coroane, bani din propriile economii. Pornind de aici, acesta a dezvoltat o companie care, după trei decenii, are venituri impresionante și își vinde produsele în 50 de state.

Cum s-a gândit Libor să bage banii în producția de capcane pentru muște? În anii 1990, acestea se numărau printre produsele pe care oamenii le înlocuiau cu diverse insecticide considerate moderne. În acest context, în 1989, după o lungă tradiție în domeniu, coducerea fabricii de hârtie din Brno a considerat că nu mai merită să producă respectivele capcane. Libor s-a gândit, mai întâi, la producția de carton, pentru că este un produs simplu și solicitat pe scară largă. Cuvântul decisiv la avut însă banca, deoarece a refuzat să îi dea un împrumut tânărului antreprenor. Așa că, spune Libor Moudry, ideea capcanelor pentru muște a fost, mai degrabă, „dragoste la a doua vedere”, una care însă i-a schimbat viața. S-a dus la fabrică și le-a propus celor de acolo să îi închirieze utilajele și să plătească pentru asta mai târziu. A fost ideea potrivită, la timpul potrivit, pentru că altfel mașinile ar fi trebuit să fie casate, iar cei de la fabrică au fost bucuroși să primească o asemenea ofertă. Tânărul și-a început afacerea în localitatea natală, Židlochovice, iar în primii ani, în niște spații mici, au lucrat pentru el doar zece angajați. Cu toate acestea, a reușit să trimită să facă și să trimită la vânzare aproximativ 25 de milioane de capcane pentru muște, cele mai multe dintre ele în afara țării.

Expansiunea din următorii ani este dovada că ideea a fost bună, chiar dacă, la un moment dat, produsul nu mai era căutat în zona respectivă. În timp ce vechile fabrici vizau doar piața internă, Libor Moudry a crezut că produsul său poate fi vândut în alte părți ale lumii și a mizat pe globalizare. Vânzarea produsului pe piețele externe a dus la dezvoltarea firmei și apoi la diversificarea producției. În prezent, produsele sale nontoxice pot fi folosite și pentru combaterea moliilor, furnicilor, gândacilor și rozătoarelor.

Afacerea merge tot mai bine iar fabrica Papírna Moudrý, dintr-o mică afacere de familie, are acum propriul sediu în care lucrează între 80 și 100 de angajați. Firma este cea mai bună dovadă că un produs considerat perimat, prin inovație și adaptare la noile cerințe, poate fi relansat cu succes în contextul globalizării piețelor de desfacere.


Ștefan Pricop
Business Development Manager

Subiecte populare in Forum

Franciza iubitorilor de animale

M-ar interesa detalii pentru județul Gorj. Mulțumesc!

1 Declaratii
Final 25.03.2021
Grupul Floria atacă piața B2B

Bună. Ma numesc Emilia. Am 44 de ani. Ma interesează o franciza ptr o florărie. Am avut o florărie deschisa în Rm Vilcea. Pe care am închis-o temporar... Vreau sa...

1 Declaratii
Final 14.12.2019
IKEA România a cumpărat terenul pentru al doilea magazin

Sunt inebunita dupa produsele IKEA.... sunt utile si oricat de carcotas ai fi nu poti gasi subiect de discutii in privinta calitatii

2 Declaratii
Final 26.06.2015
IKEA România a cumpărat terenul pentru al doilea magazin

Produsele celor de la IKEA sunt accesibile ca pret si nu mai vorbim de calitate care este superioara

2 Declaratii
Final 26.06.2015
Diverta merge la ASE

Cand nu uitam de cultura mai traim pe aceste meleaguri inca romanesti, M A I  V R E M  A R T I  C O L E.... 

3 Declaratii
Final 15.06.2015
Petale de viaţă în afaceri

Am vazut un domn  nins de ani cu haine la fel de venerabile si bine intretinute si cu un buchet mic cumparat de la o doamna venerabila si AM STIUT CUI II ESTE DESTINAT...

4 Declaratii
Final 12.06.2015
Diverta merge la ASE

Un izvor de intelepciune,patriotism,talent ...un izvor :DAN PURIC 

3 Declaratii
Final 14.05.2015
Diverta merge la ASE

DAN PURIC...ce poti sa mai spui ...ce poate spune un nimeni ca mine despre marele DAN PURIC .Incaperile oricat de imense ar fi sunt neincapatoare cand este el prezent.

3 Declaratii
Final 14.05.2015