Franciza bancară-metoda prin care poți să-ți deschizi propria bancă

Banca = instituție financiară care efectuează operațiuni de plată și de credit. (sursa: dexonline.ro)
Duminică
24.06.2012
Dacă vrei sa-ți deschizi o franciză bancară trebuie să ai experiență în vânzări sau să fi lucrat într-o bancă sau o societate de asigurări.
 

Ca să devii bancher trebuie să stăpânești bine domeniul financiar și să dispui de o sumă de bani necesară demarării afacerii. Primele instituții care au oferit potențialilor investitori oportunitatea de a-și deschide propria agenție bancară francizată au fost ING și Volksbank.

ING Bank este prima instituţie care a început să acorde franciza bancară în România după ce sistemul a avut succes în regiunea Beneluxului. Pentru a minimaliza riscurile, pe piaţa românească, ING a acordat franciza unităţilor care au la bază serviciile Self Bank.

Acestea nu derulează o activitate pur bancară, procesarea de numerar căzând exclusiv în sarcina automatelor puse la dispoziţie de ING. Zona SelfBank oferă clienţilor două terminale: Bancomat şi Multimat prin care aceştia pot efectua mai multe operaţiuni bancare: depunere/retragere de numerar, achitare facturi ş.a.

Pentru a-ți putea deschide propria bancă ING Self-Bank trebuie să ai experiență în domeniul financiar, abilități manageriale, o firmă cu asociat unic, angajați de care administratorul se va ocupa personal și suma necesară investiției inițiale (la nivelul anului 2009 era de 6.500 de euro). ING se va ocupa de echiparea spațiului comercial cu aparatul Self-Bank, cu echipamente IT, sof-uri, materiale de promovare și sisteme de securitate.

Volksbank este următoare instituție care a început să acorde franciza bancară în principal datorită reducerii costurilor. Partenerii băncii puteau vinde produsele financiare ale acesteia, ale VB Leasing și asigurări de viață de la Generali.

Pentru a-ți putea deschide o franciză Volksbank trebuia să ai un plan de afaceri fezabil, să deții suma necesară investiției inițiale (la nivelul anului 2009 era de 50.000 de euro), să ai experiență în vânzări sau în domeniile financiar, asigurări sau imobiliar și să deții un spațiu bine poziționat pentru desfășurarea activității băncii.

Criza financiară a afectat însă puternic activitatea Volksbank care în martie 2011 anunța că ar putea închide cele 50 de francize ale băncii, după ce în anul 2009 închisese un număr de 20 de unități francizate.

Alte companii din domeniul bancar și al asigurărilor care vor să se extindă prin franciză pe piața locală sunt: Ymax Premier Team, companie de brokeraj în domeniul creditelor, Safety Broker-Brokerage Asigurări, Biroul de Credite, ASITRANS, Millenium Insurance Broker.

(E.C.)
/5/
Vezi mai multe