Cercetarea de piaţă – spender (cheltuitor) sau saver (econom)?

Joi
20.06.2013
În cadrul celei de-a treia ediții a ediţie Esomar Meetop România speakerii români şi internaţionali au răspuns la întrebarea ”Cercetarea de piaţă – spender sau saver?”.
 

În contextul eficientizării bugetelor în business, tema dezbătută în cadrul evenimentului prin intermediul studiilor de caz puse la dispoziţie atât de către companiile de cercetare, cât şi de către clienţii care au beneficiat de avantajele studiilor de piaţă, a reprezentat un interes major pentru public.

Ioan Simu, director general Mercury Research, a declarat, după ce a argumentat statistic şi matematic cum utilizarea cercetării de piaţă aduce un plus de valoare în vânzări şi profit: “Chiar şi cel mai simplu studiu de piaţă generează un profit mult mai mare decât o decizie neinformată. Recomandăm ca toţi cei care folosesc cercetarea de piaţă să interpreteze studiile din perspectiva randamentului investiţiei (ROI), şi astfel vor ajuta atât clienţii, cât şi furnizorii de cercetare de piaţă”. “Tracking-ul se reinventeaza pentru a face faţă nevoilor de agilitate în afaceri. În viziunea Millward Brown, tracking-ul are module care pot intra şi ieşi la diverse intervale de timp, astfel încât să evalueze acţiunile importante de marketing cu întrebările potrivite la momentul potrivit”, a susținut Daniel Enescu, Managing Partner, Daedalus Millward Brown.

Alice Mihai (Busienss Development Director, ISRA Center) şi Oana Lungu (Insights Manager, British American Tobacco) au adus în prim-plan research-ul care conectează oamenii de marketing cu realitatea consumatorilor atunci când o decizie rapidă este necesară pentru a face faţă provocărilor de business. Exemplele oferite au vizat soluţii de ultimă generaţie: Grupurile Predictive, research-ul de tip Hot Shops şi Grupurile de tip Bi-Polar.

La rândul său, Lacrămioara Loghin, Managing Director, Exact Cercetare şi Consultanţă a subliniat importanţa jocului în cadrul cercetărilor, oferind un exemplu deja implementat de către compania pe care o conduce: LEGO Serious Play - „Copiii descoperă lumea prin joc. De ce să nu o descoperim şi noi adulţii tot prin joc? Gândindu-ne la acest lucru, am creat o metodologie care foloseşte Lego-ul în cercetările de piaţă. Lego ca joc este de multă vreme în România iar mai nou, există chiar sisteme de Lego care se adresează adulţilor. De aceea, în cadrul focus group-urilor, îi invităm pe participanţi să costruiască diferite modele, folosind piese de Lego si apoi să povestească ce au vrut să exprime prin intermediul modelelor construite”.

Datorită abordării inovative a Best of ESOMAR 2013 şi anume aceea de a încuraja prezentarea studiilor de caz atât din perspectiva companiei de cercetare, cât şi din cea a clientului, Ipsos a avut ocazia de a face un pas înainte şi de a împartăşi nu numai insight-uri de research, dar şi direcţia strategică de brand inspirată de rezultate.

Astfel, Cristina Crăciun, Head of Qualitative Ipsos Research şi Carmen Cosoi, Brand Manager Nivea Baby şi Nivea for Men, au venit cu o imagine completă asupra contextului şi a strategiei rezultate în urma cercetării. Studiul a propus o metodologie complexă pentru înţelegerea segmentului tinerelor mame: discuţii de grup, analiză de conţinut a mediilor sociale şi observaţie la raft. Abordarea din mai multe unghiuri a ajutat la înţelegerea acelor “momente de adevăr” în care marca poate intra în contact cu tinerele mame şi le poate oferi sprijin şi consultanţă.

Marina Udroiu, GfK şi Daniela Moldoveanu, Friesland Câmpina au vorbit despre curajul de a-ţi asuma o investiţie importantă într-un context dificil de piaţă. Friesland şi-a dat seama că e necesară o reconfigurare a modelului de business, iar nevoia pe care a adresat-o GfK a fost aceea de a identifica împreună nişte oportunităţi de creştere având ca principal motor inovaţia: atât la nivelul consumatorului, al produselor, cât şi în retail. Într-un astfel de proces, nu mai au valoare definiţiile clasice ale categoriilor de produse pentru ca acestea limitează resursele care facilitează inovaţia şi împiedică identificarea acelor nevoi neacoperite ale consumatorului cu potenţial de schimbare a comportamentului. De exemplu, ştim despre iaurturi că sunt hrănitoare şi ca reprezintă o sursă de calciu. Dar mai ştim despre consumator ce face atunci când nu consumă iaurt: este tot timpul în mişcare, are din ce în ce mai puţin timp liber şi este nevoit să mai sară peste mese. De unde şi ideea unui produs nou, rezultat din fuziunea a două beneficii, un iaurt cu suc şi fructe uscate, care să satisfacă nevoia acestuia de hrănire sănătoasă, dar şi pe cea de hidratare.

TNS-CSOP a venit cu o soluţie integrată de management al relaţiei cu clienţii, ce măsoară printr-un indice global intensitatea legăturii clienţilor cu compania, indice relevant atât pentru retenţia acestora şi poziţionarea companiei faţă de competiţie, cât şi pentru monitorizarea performanţei diverselor departamente sau sucursale. De asemenea, metodologia sugerează o segmentare a clienţilor în funcţie de relevanţa acestora pentru business, din perspectiva share-of-wallet, loialitate, satisfacţie şi word-of-mouth, contribuind astfel la eficientizarea activităţilor de marketing şi client-service.


Articole citite

Ce face un logo să fie bun? /19.06.2022

Logo-ul este primul lucru care le vine în minte oamenilor despre un brand, motiv pentru care este important ca aceștia să îl rețină ca pe o aminitire pozitivă.

Idei de afaceri în oraşe mici /17.02.2015

Chiar dacă multe dintre ele sunt „locuri în care nu se întâmplă nimic“, business-urile locale se pot dezvolta foarte bine şi în oraşele mici. Trebuie să fiţi doar mai atenţi la specificul fiecărei localităţi în parte şi mai ales la necesităţile locuitorilor. Publicaţia „Adevărul“ ne propune o trecere în revistă cu idei de afaceri în oraşe mici.

Egalitatea de gen generează performanţe mai bune în companii /03.02.2015

Ernst&Young a publicat raportul Women. Fast forward: The time for gender parity is now, care și-a propus să afle răspunsul la două întrebări: care sunt cele mai importante bariere în dezvoltarea profesională a femeilor şi care sunt elementele care le pot propulsa în carieră.

De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor /22.01.2015

Atunci când îşi aleg denumirile firmelor, imaginaţia românilor nu are limite. Cei mai mulţi dintre români aleg cu sufletul, cu speranţă şi, în unele cazuri, cu foarte mult umor. Dovadă studiul făcut de compania Keysfin care a căutat cele mai originale denumiri de firme.

Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri /06.01.2015

Jones Lang LaSalle a realizat un studiu care analizează extinderea şi prezenţa a 250 de retaileri internaţionali în peste 57 de pieţe comerciale importante. Citeşte pe ce loc se află Bucureştiul şi ce capitală ocupă poziţia fruntaşă.

Subiecte populare in Forum

Idei de afaceri în oraşe mici

Mi-as dori sa rasara soarele si in orasele mici...dar din pacate nu prea vad cum...Multumesc pt ideile atat de interesante prezente pe acest site...

2 Declaratii
Final 20.02.2015
Idei de afaceri în oraşe mici

Idei de afaceri foarte interesante .Cei mai tineri si nu numai s-ar putea inspira si succesul nu va intarzia sa apara si va rasari soarele si in orasele mici

2 Declaratii
Final 20.02.2015
Egalitatea de gen generează performanţe mai bune în companii

Teoretic este egalitate dar practica dovedeste cu totul altceva.Pe umerii femeilor ,desi par fragili,apasa responsabilitati duble legate atat de viata profesionala dar si de...

1 Declaratii
Final 09.02.2015
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor

Se inspira din orice..plus ca la imaginatie stam foarte bine:))

2 Declaratii
Final 25.01.2015
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor

Interesant articol..la Bailesti mi se pare ca ar fi nimerit Sf Amza si sper ca nu maimutele ar inspira numele unui salan de infrumusetare

2 Declaratii
Final 16.01.2015
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri

Ei sunt cei care pierd si nici nu stiu ce

3 Declaratii
Final 13.01.2015
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri

Cei din urma vor fi cei dintai....

3 Declaratii
Final 12.01.2015
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri

Bine ca nu suntem spre varful...cozii ,ne multumim si cu mijlocul spre start

3 Declaratii
Final 12.01.2015