Afaceri “pe val”

Trebuie, încă de la început, făcută o distincţie foarte clară între conceptele „bio” şi ‘’mâncare sănătoasă”, gen vegetariană, raw sau raw vegan. În vreme ce ‘’bio’’ se referă la produse care sunt verificate, inspectate şi certificate de o entitate independentă, respectiv de un organism de control, ‘’mâncare sănătoasă” este un concept mult mai larg.
„Toate previziunile pe care le-am făcut în fiecare dintre ultimii 3 ani, privind creşterea pieţei, s-au confirmat. Până în momentul în care piaţa va atinge cel puţin 500 de milioane de euro, segmentul bio cred că este o nişă de consum”, susţine Ciprian Stancu, fondator Republica BIO.
Particularităţile pieţei bio
Particularităţile pieţei de la noi sunt cu mult diferite de Occident. În primul rând, valoarea coşului de cumpărături bio este mult mai mică. În al doilea rând, frecvenţa de cumpărare este mult mai redusă. În al treilea rând, gradul de fidelitate a consumatorilor faţă de consumul bio este redus. Nu este încă un comportament stabil, la modul: ’’am decis că de astăzi anumite produse (legume, fructe, carne) trebuie să fie bio, şi doar asta cumpăr’’.
Consumatorii români încă testează produsele bio. Beneficiile lor însă nu apar peste noapte. Şi, din acest motiv, este uşor să îşi piardă motivaţia şi să revină la produsele convenţionale de fabrică, pline de aditivi şi pesticide. În Vest, consumatorul ştie că produsele bio au grijă de sănătatea lui zeci de ani. El vrea să trăiască o viaţă bună şi îndelungată. Se gândeşte la consecinţele pe care le au în viitor deciziile lui de astăzi. Noi gândim încă pe termen foarte scurt.
„Hai să ne uităm la mâncarea nesănătoasă: sunt pline shaormeriile, pizzeriile şi lanţurile de fast food. E simplu să intri în aceste locuri, să cumperi mâncare ieftină, gustoasă, plină de mirodenii, dar lipsită de orice valoare nutritivă. Ţi-ai potolit foamea, îţi vezi mai departe de treabă. E târziu, peste câţiva ani, când îţi dai seama că te-ai îngrăşat sau că mergi lunar la medic. Vesticii au un calcul foarte simpu: mâncare ieftină fără nutrienţi + medici + medicamente = mâncare bio nutritivă. Românii, din păcate, aleg prima parte a ecuaţiei. Şi avem parte de boli şi de o speranţă de viaţă mai redusă”, atrage atenţia Ciprian Stancu.
Fot: Republica BIO
Republica BIO a funcţionat un an şi jumătate în online, după care a păşit în retailul fizic, printr-un magazin deschis în zona Băneasa, deschis în toamna anului trecut.
Ciprian Stancu face precizarea că „încă nu am închis situaţiile fianciare pe 2016, însă avem o creştere de 300% a afacerii faţă de 2015. Pentru 2017 pregătim febril modelele de francizare, atât pentru magazinul fizic - în ţară şi în Europa -, cât şi pentru cel online, disponibil doar în afara României. Însă avem multe direcţii de business în dezvoltare, veţi vedea în curând rezultatele unei munci de 2 ani. Republica BIO devine în curând un brand european.”
Cum e cu raw, cu vegan-ul, şi raw vegan-ul?
Acest segment de piaţă a apărut în urmă cu 5 ani, nefiind în acest moment foarte dezvoltat, nici foarte bine definit, şi având puţini competitori.
“Ne dorim să le arătăm celor din jur că sănătatea nu este o serie de restricţii, o dietă sau un program de detox, ci un echilibru gustos. E simplu: mănânci sănătos, te simţi bine, energia pe care o primeşti te ajută să îţi continui cu poftă planurile tale de zi cu zi. Din păcate, atunci când vrei să faci alegeri sănătoase, nu prea ai de unde. Dacă nu ai timp să găteşti, prânzul de la birou este, de cele mai multe ori, un compromis. Vrem să schimbăm asta”, susţine Roxana Petre, fondator Bistro Raw Vegan, un concept pe care îl doreşte replicat sub formă de franciză - în prima etapă, în provincie.
Roxana Petre precizează că produsele pe care le foloseşte nu sunt certificate bio – „ar trebui să coste mai mult decât dublu şi nu am cum să mă adresez acestui segment de piaţă”, – însă este vorba de legume şi fructe proaspete, procurate de la agricultorii locali, iar mâncarea este, de asemenea, proaspătă, preparată zilnic.
Meniul bistro-ului pe care il manageriază este foarte variat: raw – produse vegetale crude (legume, fructe, seminţe), cel mult mixate la blender; vegan - produse vegetale calde, trecute printr-un tratament termic aldente, la tigaie, sau supe blendate; raw vegan – un mix dintre cele două reţete/variante. În ofertă se regăsesc şi abonamentele raw vegan fără gluten, cu produse create special pentru cei care suferă de boala celiacă.
Fot. Bistro Raw Vegan - fotograf: Andrei Stama
„Acordăm clienţilor care au avut o hrană ce includea carnea tot suportul în materie de informaţii; îi întrebăm dacă au mai mâncat până acum raw, dacă nu, îi sfătuim să treacă întâi prin raw vegan, pentru că acest proces trebuie să fie unul lent, ca organismul să se poată obişnui cu acest stil de viaţă, nu trebuie să îl forţăm”, menţionează Roxana Petre.
Într-o fază iniţială, Bistro Raw Vegan intenţionează să ajungă, sub formă de franciză, în oraşele mari, cum ar fi: Timişoara, Cluj, Oradea, Constanţa, Braşov, Arad, Ploieşti, Piteşti, Iaşi. Momentan nu este în plan francizarea şi în Bucureşti – unde se doreşte extinderea prin unităţi proprii -, dar nici nu este exclusă această idee.
Vrei să fii la curent cu informaţiile despre francize? Abonează-te la newsletterul franchising.info.ro !
Articole citite

Franciza Famous Waffles, cel mai îndrăgit brand românesc care oferă delicioasele gofre, îți dă acum posibilitatea să devii partener în condiții extrem de avantajoase.
Ai visat vreodată să ai propria ta afacere? Noi avem soluția perfectă! Într-o lume în care toți caută mâncare autentică și gustoasă, Ciorbe și Plăcinte este răspunsul pe care toți îl adoră.
Sărbătorile sunt un imbold pentru a alege o franciză care își dovedește maximul de potențial în aceste perioade de peste an. O astfel de franciză, definită de tradiție și rafinament, este Leonidas.
Imaginează-ți că deții propria cafenea, un loc unde fiecare ceașcă de cafea oferă un moment de bucurie și relaxare clienților tăi. Aceasta este povestea franciza First Cafe.
Franciza Crazy Bubble, cu zecile ei de puncte de desfacere pe tot teritoriul României, este o afacere deja consactată, cu o evoluție impresionantă în cei doar câțiva ani de la lansarea pe piața autohtonă.
Cele mai citite

Frachising Expo Paris, Franchise Expo Paris, un eveniment al Federației Franceze de Francize, organizat de Infopro Digital, cel mai mare târg de franciză din lume, își așteaptă vizitatorii în perioada 15-17 martie a.c.
Centrul comercial reunește un număr impresionat de brand-uri care se dezvoltă prin franciză.
Dacă vrei sa-ți deschizi o franciză bancară trebuie să ai experiență în vânzări sau să fi lucrat într-o bancă sau o societate de asigurări.
Ce face un tânăr care a decis să-şi croiască singur un drum în viaţă? Achiziţionează o franciză „5 to go” şi se apucă serios de treabă!
Franciza din Republica Moldova a mai deschis o locație în București, în locul ocupat până în vară de Andy`s Pizza.
Subiecte populare in Forum
Povestea din cutie
Asa este daca ai sanatate le ai pe toate..Cat despre stilul de viata sanatos e f greu....
Povestea din cutie
Numai cat auzi 'STIL DE VIATA SANATOS " si atentia iti este acaparata.Cel mai de pret lucru este sanatatea si pe urma vin toate
Povestea din cutie
Suntem prea saraci ca sa nu ne pese cum ne alimentam daca asta inseamna sanatate atunci numarul adeptilor este sigur in crestere
Concept franţuzesc cu iz moldovenesc
La moldoveni este toata nadejdea,la Prut si dincolo ....
Concept franţuzesc cu iz moldovenesc
Lumea buna a micului Paris...a ramas in urma dar parfumul manierelor elegante reinvie si de ce sa nu ajunga si la ....Iasi
Cum ajungi de la una, la 10 francize
Trebuie sa ai mare curaj daca maresti incasariele prin marirea numarului puncteleor de desfacere este o metoda pe care nu oricine are curajul s-o aplice ,cu atat mai mult o...
Cum ajungi de la una, la 10 francize
Buna ziua, Unde aveți predominant punctele de lucru? În centre comerciale sau stradal? Multumesc.
Inspirat de colonelul Sanders
Din start figura romanului este mult mai simpatica deci nu poate fi vorba de copie,logo-ul lui dormi cu el sub perna,trebuie sa castige in instanta,felicitari