Cum să devii comportamentist

Specialist în comportamentul animal, o profesie tot mai căutată
Specialist în comportamentul animal, o profesie tot mai căutată / TITLU O profesie tot mai căutată Un comportamentist este un detectiv care trebuie să fie foarte atent la emoțiile animalului, capabil să citească cu pricepere semnalele subtile pe care le trimite și să analizeze cu înțelepciune diverși factori care pot afecta comportamentul acestuia.
Vineri
08.03.2024
Tot mai mulți proprietari de animale de companie vor să apeleze la serviciile unui comportamentist, dar sunt greu de găsit. Care sunt cerințele pentru a practica această meserie?
 

Dragostea pentru animale poate fi transformată într-o afacere? Absolut - cu condiția ca banii să nu fie principalul determinant al afacerii. În această industrie, pasiunea, predispozițiile și competențele sunt la fel de importante ca în oricare alta. Avem de-a face cu doi clienți în același timp - animalul și proprietarul acestuia. Fie că este vorba despre un câine, o pisică, un cal sau un alpaca - doar dragostea pentru animale nu este suficientă pentru a ajuta la rezolvarea problemei. Cunoașterea și extinderea continuă a competențelor sunt de bază. Rolul behavioristului este de a cunoaște și înțelege comportamentul inadecvat al animalului, de a căuta motivele și de a propune modificarea acestora. Behavioristul îmbină munca unui psiholog, trainer, zoolog și... medic veterinar, deși în acest din urmă caz ​​merită să colaborezi permanent cu cabinetele veterinare.

Ca profesie, comportamentul animal nu are reglementări legale. Oricum, în țările central și este europene este o profesie relativ nouă, această profesie apărând la sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut. De exemplu, în Polonia cunoștințe de specialitate pot fi dobândite în cadrul învățământului superior (există deja cursuri despre comportamentul animalului). Merită să amintim că domeniul de aplicare al cunoștințelor necesare este destul de mare și include, printre altele: biologie, farmacologie, nutriție sau psihologie animală. În aceste condiții, cursurile Centrului de Etologie Aplicată a Animalelor de ompanie (COAPE) este deja apreciat pe piață. Prețurile cursurilor de comportament sunt cuprinse aproximativ între 1100 și 2200 de euro, iar valoarea acestora depinde de numărul de ore și de lectori.

Pentru a recunoaște cu exactitate comportamentul animalului este nevoie nu numai de teorie, ci și experiență și practică. De aceea, înainte de a-ți deschide propria afacere, în paralel cu studiile, merită să faci voluntariat la un adăpost pentru animale sau la o herghelie. Nu este suficient să ai un singur animal de companie.

Nu mai este o fantezie

Nu mergem cu animalul de companie la cabinetul unui behaviorist, ci vine specialistul la noi. Munca acestuia este în totalitate pe teren, pentru că numai acolo poate observa și îi poate ajuta pe tutore și pe animalul său. De regulă, asta se întâmplă fie la reședința acestora sau la fermă. Astfel, nu este necesară închirierea unui birou atunci când desfășoară acest tip de activitate. Cu toate acestea, merită să investească într-o mașină (naveta, în special către herghelii, poate fi supărătoare, deoarece acestea sunt situate în afara orașului).

Comportamentalistul se concentrează în primul rând pe emoțiile animalului, încearcă să rezolve tot felul de probleme care apar. Oamenii spun adesea că au niște dificultăți cu calul dar, de multe ori, animalul are dificultăți cu o persoană sau cu o situație anume. Cel mai important lucru este să ajungi la sursa problemelor. Un comportamentist este un detectiv care trebuie să fie foarte atent la emoțiile animalului, capabil să citească cu pricepere semnalele subtile pe care le trimite și să analizeze cu înțelepciune diverși factori care pot afecta comportamentul animalului.

Scopul muncii comportamentalistului nu este doar activitatea în propria companie și oferta pentru un client individual. Din ce în ce mai des, comportamentiştii sunt angajaţi de ferme de animale mari şi de renume, grădini zoologice, parcuri naţionale sau adăposturi de animale. Chiar și producătorii de hrană și accesorii pentru animale de companie, precum și institutele științifice se adresează celor mai buni comportamentişti. Deci, gama de posibilități de desfășurare a activității este largă.

De asemenea, un comportamentist poate organiza instruire tematică și cursuri atât pentru îngrijitorii de animale, cât și pentru cursuri tipice de coaching (de exemplu, coaching-ul foarte popular despre a fi lider de afaceri în timp ce petrece timpul alături de un cal).

Răbdare și cooperare

Munca unui comportamentist este asociată cu un timp pe care trebuie să îl aloce animalului, aproape întotdeauna corespunzător cerințelor clientului. Avantajul este însă independența afacerii. Această meserie necesită angajament și răbdare. Și trebuie ținut cont mereu că, în ciuda aparențelor, nu animalele, ci oamenii sunt cei dificili.

Rezolvarea eficientă a problemelor este cea mai bună reclamă pentru un comportamentist, deoarece, de obicei, deținătorii de animale transmit informații și recomandă un specialist bun și altora (așa-numitul marketing din gură-n gura).

Articolul este o sinteză a celui apărut în revista  „Własny Biznes FRANCHISING” .


Ștefan Pricop
Business Development Manager