Criza m-a determinat să-mi deschid o afacere

Bogdan Iordache: ”Am deschis franciza Real Pro Bogdan Iordache în aproximativ două luni. Am început să încasez bani chiar din a treia lună de activitate, iar afacerea a devenit profitabilă după 6 luni.”
Miercuri
16.05.2012
Bogdan Iordache a lucrat în cadrul a două agenții imobiliare, iar în anul 2010 și-a deschis afacerea în franciză RealPro.
 

Iordache Bogdan Iordache și-a părăsit orașul natal, Onești, în anul 2006. S-a mutat în București unde a studiat psihologia, sociologia și piața imobiliară din regiune. A lucrat în cadrul a două agenții imobiliare iar în anul 2010 și-a deschis afacerea în franciză RealPro Bogdan Iordache. La 30 de ani consideră că familiei sale i s-a alăturat un nou membru: francizorul RealPro.

Cum ți-a venit ideea deschiderii unei afaceri în franciză?
În primul rând am vrut să lucrez pentru mine, să fiu autonom, să fiu întreprinzător. M-au încântat următoarele: 1. Apartenenta la un sistem potent, 2. rezultatele mult mai mari – atât financiare cât și din punct de vedere al satisfacției profesionale și 3. Responsabilitatea 4. Relaționarea cu oamenii. Cred că sunt oameni care sunt făcuți să lucreze pentru altcineva și sunt oameni care sunt făcuți să lucreze pentru ei. Din punctul meu de vedere, la început a fost foarte ușor: ”hai să lucrez pentru mine”. Însă intri într-o capcană – ești propriul tău șef și poți să-ți iei libere câte vrei. Însă dacă îți iei prea multe libere nu faci bani. Consider că îți trebuie o anumită maturitate să pornești o afacere.

Ce reprezintă conceptul RealPro?
RealPro este o franciză imobiliară românească, cu un sistem împrumutat din Statele Unite și Canada: sistem de reprezentare exclusivă. Diferența dintre reprezentare exclusivă și sistemul de intermediere, care este predominant pe piața românească, este că noi reprezentăm doar partea care ne angajează și interesele acesteia. De exemplu: un proprietar al unui apartament cu 3 camere mă angajează pe mine, eu lucrez numai pentru el pentru un comision mai mult decât decent, care este vizibil pe toate site-urile: 2%. Nu luăm comision de la cumpărător. Mai mult decât atât, reușim o expunere cât mai mare pe piață, oferind 1%, adică jumătate din comisionul pe care-l încasăm, agențiilor imobiliare care ne aduc cumpărători. Suntem membri ai APAIR – Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România. Există un protocol scris valabil pentru noi și pentru ceilalți membri ai asociației. Cu celelalte agenții, care nu sunt membre APAIR, avem un ”gentleman’s agreement”. Nu-mi permit să nu le dau comisionul pentru că asta mi-ar afecta foarte mult imaginea.

Câte case vinde în medie pe lună franciza RealPro Bogdan Iordache?
Anul trecut, mai exact în primul an de activitate, personal am vândut 16 case, deci o medie de aproximativ 1,3vanzari/luna. Aș vrea să precizez și raportul edificator între portofoliu si proprietăti vândute: din 18 doar două listinguri nu au fost vândute.

Ce condiții a trebuit să îndeplinești pentru a deveni francizat RealPro?
Francizații RealPro trebuie să promoveze câteva examene. Viitorii francizați urmează cursuri online, timp de două luni, cursuri care au diverse teme, de la domeniul imobiliar la managementul timpului și altele. Condiția de bază este ca francizații RealPro să fie motivați să înceapă o afacere. Părerea mea e că oricine vrea cu adevărat și este pregătit să respecte un cod etic poate să devină francizat RealPro.

Cum ai caracteriza relația pe care o aveți cu francizorul?
Suntem parteneri și prieteni în același timp. Din punctul meu de vedere suntem ca o familie.

Ce beneficii ai primit în calitate de francizat RealPro?
Ca francizat RealPro beneficiezi de o garanție din partea francizorului: dacă în primele 6 luni de activitate nu obții dublul sumei investite în afacere, ți se returnează banii pe care i-ai investit în această perioadă. Bineînțeles, trebuie să urmezi pașii indicați de francizor. Fiecare francizat are o echipă care lucrează pentru el. Sunt 5 colegi care lucrează împreună cu mine și fără ajutorul lor ar fi foarte greu să îmi duc la capăt sarcinile. De asemenea, ca francizat RealPro pot să urmez orice curs nou care apare pe piața imobiliarelor din România. Ultimul curs pe care l-am făcut e CRS - Certified Residential Specialist - un curs acreditat în Europa și în Statele Unite. Facem și coach-inguri săptămânale iar francizorul ne sprijină în cazul în care întâmpinăm vreo problemă în afacerile pe care le conducem. Personal, consider un avantaj și modul de lucru- eu pun mult accent pe servicii Când am ales RealPro m-am orientat în funcție de serviciile pe care le oferă. Noi facem lucruri firești pe care, din punctul meu de vedere, ar trebui să le facă fiecare agent imobiliar.

Ce taxă ai plătit pentru a intra în sistemul RealPro?
Este o taxă mai mult decât decentă. Ca alternativă, dacă mi-aș fi deschis singur o afacere, costurile ar fi fost mult mai mari.

Care sunt modalitățile prin care promovezi franciza RealPro Bogdan Iordache?
Consider că cea mai bună modalitate de promovare o reprezintă recomandările. Vreau să ajung să lucrez 100% pe recomandări. Momentan am atins un procent de 70%. De promovarea francizei se ocupă colegii mei. Noi folosim o structură de marketare axată pe beneficii. Mergem și pe marketarea directă: bannere, flye-ere. Toate agențiile imobiliare din zonă primesc mail-uri și sunt contactate telefonic atunci când apare ceva nou pe piață. Nu în ultimul rând activăm sfera de influență prin newslettere.

Cum s-a resimțit criza economică în activitatea francizei RealPro Bogdan Iordache?
Criza a fost motivul principal pentru care am luat franciza. Prin modelul prin care lucrăm, afacerea s-a adaptat singură la condițiile economice. Mulți au spus că anul 2011 a fost un an slab, care n-a mers din punct de vedere economic. Personal, mă bucur foarte mult că ”Prima Casă” a rămas. Din punctul meu de vedere, acest program a fost un mare ajutor pentru piața imobiliară. Condițiile pentru acordarea creditelor prin ”Prima Casă” au devenit mai riguroase iar cei care primesc aceste credite sunt într-adevăr potenți financiar.

Care sunt prioritățile RealPro Bogdan Iordache pentru anul 2012?
Vreau să-mi măresc portofoliul și să-mi cresc procentul de recomandări. Niciodată nu mă gândesc la câți bani o să fac în acest an. Îmi stabliesc în fiecare zi ce am de făcut. Dacă termin ziua și am făcut tot ce trebuie, automat munca îmi va fi recompensată.

(E.C.)


Elena Cărăușu
ziarist
/1/
Vezi mai multe