Doctorul Peștișor din The Land of Roses

Peștișorii se hrănesc cu pielea moartă; nu se ating de cea sănătoasă așa că îți pot face o pedichiură perfectă. În același timp, stimulează și punctele de acupunctură, Te relaxează și ajută la o mai bună circulație a sângelui.
Vineri
19.07.2013
De la vecinii noștri din Bulgaria îți prezint o idee de afacere sezonieră, care a atras un număr impresionanți de turiști de pe litoralul Mării Negre.
 

Ne place sau nu să recunoaștem, în fiecare an tot mai mulți români aleg litoralul bulgăresc și uită de plajele însorite din Eforie Nord, Mamaia, Neptun sau Costinești. Regimul ”all inclusive” adoptat de marea majoritate a hotelurilor din Bulgaria atrage turiști atât din România, cât și din Germania, Rusia, Polonia. Bineînțeles, un rol decisiv în alegerea vacanței îl au și prețurile mult mai mici față de cele practicate pe litoralul românesc. Cam aceleași lucruri ne-au atras și pe noi, însă, deși am fost într-o foarte scurtă vacanță, am remarcat și o idee de afacere sezonieră care a atras un număr impresionant de turiști: ”Spa Fish”.

Cum funcționează un Spa Fish? Întreaga procedură este foarte simplă: pur și simplu stai relaxat cu picioarele într-un bazin cu apă, iar mai mulți peștișori, numiți Garra Rufa, îți curăță picioarele de celule moarte, pentru o pedichiură de invidiat. Dacă ești ceva mai sensibil, s-ar putea să tragi și o porție bună de râs (noi așa am făcut) până să te obisnuiești cu peștișorii care îți gâdilă picioarele. ”Pentru a avea rezultate vizibile, sunt necesare mai multe ședințe”, ne-a explicat una dintre angajatele centrului din stațiunea Nisipurile de Aur din Bulgaria. Tot de la ea am aflat că centrul este echipat și cu un bazin în care îți poți scufunda întregul corp, însă nu am avut curajul să încercăm și acest tratament. O ședință de 20 minute cu peștișorii doctori Garra Rufa a costat 10 leva (circa 20 RON).

Conceptul Fish Spa este prezent și pe litoralul românesc, în general în cadrul serviciilor suplimentare oferite de hoteluri. Unul dintre cele mai dezvoltate centre de fish spa din România este Feet 4 Fish din Sibiu. Acesta oferă însă și alte tipuri de servicii, cum ar fi masajul cu scoici fierbinți sau tratamentele cu lipitori. Un alt centru de fish spa poate fi găsit în Cluj Napoca.

Metoda de pedichiură cu ajutorul peștișorilor este foarte populară în țări ca Japonia și Turcia, însă în America a fost interzisă deoarece se spune că ar fi neigienică și ar facilita dezvoltarea de bacterii. Revista ”Ce se întâmplă doctore?” ne avertizează că peştişorii Garra Rufa pot transmite o sumedenie de infecţii, unele invazive, altele rezistente la antibiotice.

Noi am încercat-o, ne-a plăcut, însă vă lăsăm pe voi să decideți dacă vreți să faceți cunoștintă cu Doctorul Peștișor. Iar dacă aveți în plan deschiderea unui centru, pot doar să vă asigur că pe litoralul bulgăresc, Spa Fish era un concept foarte popular printre turiști.

Bulgaria este supranumită și ”The Land of Roses” (Tărâmul Trandifirilor), fiind producătorul numărul 1 de ulei de trandafir la nivel mondial. Uleiul extras dintr-o specie foarte rară de trandafir, Rosa Damascena, este un element de bază pentru fabricarea cosmeticelor și parfumurilor în întreaga lume.

(E.C.)
Elena Cărăușu
ziarist
/5/
Vezi mai multe