Guvernul sprijină sectorul întreprinderilor mici și mijlocii

10 milioane de lei pentru lansarea unor programe anuale de sprijin al IMM-urilor
Luni
23.03.2015
Executivul a aprobat deblocarea sumei de 10 milioane lei, aferente lunii martie, pentru lansarea programelor finanțate anual de la buget în scopul sprijinirii sectorului IMM-urilor.
 

Suma de 10 milioane de lei reprezintă prima tranșă deblocată în 2015 din suma de 90 de milioane de lei ce urmează să fie repartizată de Guvern pe o perioadă de șase luni, în mod eșalonat, pentru programele destinate IMM-urilor.

Programele sunt derulate de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și vizează sprijinirea înființării de noi IMM-uri sau dezvoltarea celor care deja au activitate, respectiv: 

  •     Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitatea accesului la finanțare START;

Programul START vizează facilitarea accesului la finanţare a tinerilor întreprinzători. Prin acest program sunt acordate alocaţii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 94.500 lei/beneficiar.

  • Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri – SRL-D;

Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată - Debutant) vizează acordarea de sprijin oricărui cetățean român care doreşte să își deschidă o afacere (şi care nu a mai avut una până acum), prin acordarea unui credit nerambursabil reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare.

  •     Programul de dezvoltare și modernizare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață – COMERȚ
  •     Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor – FEMEIA MANAGER
  •     Programul național multianual de înființare și dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice și de afaceri.
  •     Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului
  •     Programul UNCTAD/ EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Guvernului, prin Legea bugetului de stat pentru 2015 este prevăzută suma de 166,8 milioane de lei pentru sprijinirea înființării de noi întreprinderi și dezvoltarea IMM-urilor. Suplimentar acestor fonduri, a fost prevăzută în bugetul de stat suma de 90 de milioane de lei, care să fie repartizată eșalonat, pe șase luni, începând cu luna martie, după deblocarea de către Guvern.

 


Elena Cărăușu
ziarist
/2/
Vezi mai multe