Ce afacere poate deveni o franciză?
Francizații investesc bani proprii în această afacere și, deoarece primesc cea mai mare parte din profituri, ei vor fi motivați să vegheze la bunul mers al afacerii.
Potrivit legislației privind regimul juridic al francizei, pentru ca un operator economic să devină francizor trebuie să îndeplinească o serie de condiții. El trebuie să fie titularul drepturilor asupra unei mărci înregistrate și să aibă experiența necesară pentru a pune la dispoziția viitorului francizat un set de cunoștințe elementare în demararea afacerii. De asemenea, afacerea francizabilă trebuie să fie în derulare.
Criterii necesare pentru extinderea unei afaceri prin franciză
Oportunitatea de francizare a unei afaceri este greu de estimat. Specialiștii au identificat însă câteva criterii de bază pe care o afacere trebuie să le îndeplinească pentru a se putea pregăti pentru francizare, respectiv pentru a se transforma dintr-o afacere de succes într-o franciză de succes.
Credibilitatea
O companie trebuie să inspire încredere pentru a putea vinde francize. Credibilitatea este un factor care motivează un viitor francizat să apeleze la serviciile francizorului. Francizorul trebuie să arate că respectiva idee de afaceri are succes, iar acest succes îl poate avea și francizatul. Credibilitatea unei companii se reflectă în: anii de funcționare, mărimea organizației, numărul unităților, aspectul unității prototip, publicitate, renumele de pe piață – recunoașterea mărcii de către consumatori - și puterea management-ului.
Diferențierea
O organizație de franciză trebuie să se diferențieze de competitorii săi. Diferențierea se poate reflecta în produsele/serviciile orferite, în costurile investiției sau în strategiile și țintele de marketing. Produsul sau serviciul comercializat trebuie să aibă unul sau mai multe avantaje competitive care să îl diferențieze de produsele și serviciile vândute de concurență.
Trasferabilitatea cunoștințelor
Viitorul francizor trebuie să aibă abilitatea de a-i învăța pe ceilalți. Pentru a putea deveni o franciză, o afacere trebuie să fie capabilă să educe un potențial francizat într-o perioadă de timp relativ redusă. Dificultatea transformării unei afaceri într-o franciză crește în funcție de gradul de complexitate al afacerii. Francizarea nu este recomandată proprietarilor de afaceri cărora nu le place să îi învețe pe alții sau să interacționeze cu oamenii.
Adaptabilitatea
Agentul economic care vrea să-și transforme afacerea în franciză va măsura gradul în care conceptul pe care vrea să-l vândă este adaptabil la cerințele și condițiile din alte regiuni. Unele concepte se pot adapta doar în anumite regiuni geografice, altele sunt limitate de diferite legi de stat iar unele funcționează doar datorită abilităților și talentelor individului din spatele conceptului.
Prototipuri de operare rafinate și de succes
Un prototip rafinat crește încrederea potențialilor francizați în sistem. Prototipul poate fi folosit și ca teren de testare pentru noi produse, servicii sau tehnici de marketing și de desfacere a mărfii.
Sisteme documentate
Afacerile de succes au sisteme și instrumente de management personalizate. Pentru a fi francizabile, aceste sisteme trebuie să poată fi înțelese cu ușurință de viitorii francizați. Un francizor va trebui să își documenteze politicile, procedurile, formele, sistemele și practicile într-un manual cuprinzător și ușor de folosit de către utilizatori.
Capacitatea de achiziționare
Acest criteriu reprezintă o modalitate de selecție a potențialilor francizați. Ei trebuie să aibă resursele necesare pentru a plăti pentru franciza respectivă.
Venituri de pe urma investiției
O afacere francizată trebuie să fie profitabilă pentru francizor și să aducă venituri suficiente și potențialului francizat.
Tendințe și condiții de piață
Înainte de a demara acțiunea de francizare, operatorul economic trebuie să facă o analiză a pieței. Pentru aceasta el va căuta răspunsul la următoarele întrebări: Care este tendința generală a pieței? De creștere sau de consolidare? Care este impactul pieței asupra afacerii? Ce impact va avea Internetul? Vor rămâne relevante produsele/serviciile francizei în anii următori? Cum se descurcă ceilalți competitori? Ce influență va avea mediul competițional asupra probabilității de succesul a francizei?
Capitalul
Pentru a dezvolta o afacere în franciză, un francizor are nevoie de capital și de resurse. Resursele necesare variază în funcție de scopul planului de expansiune. Francizorul trebuie să le poată demonstra potențialilor francizați că își vor recupera investițiile și că vor avea profituri care îi vor motiva să rămână în afacere.
Dedicația în relații
Francizații cumpără cu banii proprii dreptul de a intra într-o rețea de franciză. Ei vor fi motivați ca afacerea să reușească și să aducă profit. O parte din profit ajunge la francizori de aceea francizorii de succes se vor axa pe construirea unei relații puternice, pe termen lung, cu beneficiarii lor.
Puterea managementului
Managementul puternic, eficient și adaptabil la noile condiții și provocări ale pieței contribuie decisiv la succesul oricărui program de franciză.
Un potențial francizor trebuie să stabilească mai întâi dacă este pregătit să-și francizeze afacerea deoarece procesul de francizare va avea efecte semnificative asupra companiei. Cei care doresc să-și francizeze afacerea pot apela la ajutorul unor specialiști sau pot cere sprijinul Asociației Române de Franciză.
(E.C.)Articole citite

O franciză de succes este condusă de omul potrivit, de un bun francizor care și-a păstrat afacerea la fel de puternică și după francizare.
Francizorul este cel care pune bazele afacerii în franciză, iar orice greșeală pe care el o face poate afecta întregul business. Unele erori cauzează diverse conflicte în cadrul rețelei de franciză și pot duce la pierderea imaginii de marcă și a reputației afacerii. Drept urmare, francizarea afacerii nu înregistrează succesul dorit.
Dacă vrei să îți dezvolți o afacere în sistem de franciză trebuie mai înainte de toate să îți dorești să devii francizor. De asemenea, afacerea pe care o conduci trebuie să fie una de succes pentru a putea constitui baza pe care se va întemeia franciza.
Franciza devine o modalitate de dezvoltare a afacerilor din ce în ce mai folosită.
Modalități de a căuta potențialii francizaţi :
Cele mai citite

Sistemele de franciză pot fi clasificate în moduri variate, în funcție de anumite caracteristici, dar ele sunt fundamental diferite în funcție de 3 criterii.
Într-o lume în care educația de calitate este tot mai căutată, programul inovator Fibonacci Kids – matematică mentală vedică, dedicat copiilor între 4 și 14 ani, și-a găsit rapid locul în inimile părinților și copiilor din Bacău.
În fiecare an, figurinele rafinate din ciocolată oferite cu mult drag de către cei de la Leonidas sunt legate de sărbătorile pascale. Este un moment de vârf, dar și un prilej pentru noii parteneri de a se alătura acestei francize care a cucerit lumea de mai bine de o sută de ani.
Dacă vrei să ai șansa preluării unei francize cu o expansiune accelerată în statele europene, deosebit de atractivă și profitabilă, atunci vezi ce îți oferă Blue Elephant.
Franciza din Republica Moldova a mai deschis o locație în București, în locul ocupat până în vară de Andy`s Pizza.
Subiecte populare in Forum
Idei de afaceri în oraşe mici
Mi-as dori sa rasara soarele si in orasele mici...dar din pacate nu prea vad cum...Multumesc pt ideile atat de interesante prezente pe acest site...
Idei de afaceri în oraşe mici
Idei de afaceri foarte interesante .Cei mai tineri si nu numai s-ar putea inspira si succesul nu va intarzia sa apara si va rasari soarele si in orasele mici
Egalitatea de gen generează performanţe mai bune în companii
Teoretic este egalitate dar practica dovedeste cu totul altceva.Pe umerii femeilor ,desi par fragili,apasa responsabilitati duble legate atat de viata profesionala dar si de...
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Se inspira din orice..plus ca la imaginatie stam foarte bine:))
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Interesant articol..la Bailesti mi se pare ca ar fi nimerit Sf Amza si sper ca nu maimutele ar inspira numele unui salan de infrumusetare
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Ei sunt cei care pierd si nici nu stiu ce
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Cei din urma vor fi cei dintai....
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Bine ca nu suntem spre varful...cozii ,ne multumim si cu mijlocul spre start