Greșeli frecvente pe care le fac francizorii
Cele mai întâlnite greșeli în activitatea francizorilor sunt: testarea insuficientă a unității-pilot, structurarea greșită a francizei, selecția neadecvată a francizaților și dezvoltarea unor relații conflictuale cu aceștia, capitalul insuficient pentru dezvoltarea afacerii, stabilirea unei taxe prea mici pentru intrarea în sistem, extinderea rapidă a afacerii, implementarea unui sistem de management nepotrivit.
Una dintre cauzele care poate duce la eșecul francizei este testarea insuficientă a unității-pilot. Nu poate fi estimată o durată optimă pentru testarea unității pilot. Francizorul trebuie să-și testeze sistemul până când viabilitatea acestuia pe piață este demonstrată. El trebuie să se asigura că testarea s-a făcut complet și în detaliu. Important nu este cât este testată unitatea-pilot ci CUM este testată aceasta.
Testarea neadecvată a unității-pilot poate duce la o structurare greșită a francizei. O structură nepotrivită poate determina probleme de operare, financiare și dificultăți în controlarea rețelei de francizați.
Unii francizori urmăresc majorarea capitalului afacerii prin vinderea francizei tuturor celor care dispun de suma necesară pentru plata taxei de aderare în sistem. Pentru a atrage cât mai mulți beneficiari, unii francizori stabilesc o taxă mică ce nu le asigură acumularea capitalului necesar derulării afacerii. Însă nu toți cei care solicită o ofertă de franciză sunt potriviți pentru a fi francizați. Francizorul trebuie să se asigure că viitorii francizați au abilitățile, caracteristicile și înclinațiile necesare pentru a putea opera franciza respectivă.
Foarte importante sunt și relațiile pe care francizorii le dezvoltă cu francizații lor. Deși specialiștii recomandă francizorilor să aibă o relație echilibrată cu francizații lor, bazată pe îndredere reciprocă, între francizori si francizați pot apărea conflicte și tensiuni care afectează întreaga rețea de franciză.
Francizarea nu este o opțiune pentru companiile cu dificultăți financiare. Francizorul trebuie să dispună de capital suficient pentru a acorda suportul necesar francizaților. Dacă nu vor primi ajutor suficient pentru a opera unitățile francizate, afacerile francizaților pot ajunge în pragul falimentului.
Dorința de extindere rapidă a afacerii poate conduce de asemenea la eșecul rețelei de franciză. Pentru a-și dezvolta repede afacerea, unii francizori achiziționează sau fuzionează cu un alt sistem de franciză care oferă un produs sau un serviciu complementar. Această metodă prezintă însă riscul pierderii mentalității și culturii specifice fiecărei organizații în parte.
Alți francizori se grăbesc să se extindă pe plan internațional fără a lua în calcul efortul major și riscul pe care îl presupune această metodă. Dacă nu dispune de capitalul necesar și de o afacere solidă pe plan local, francizorul poate distruge marca pe plan internațional.
Toate aceste greșeli sunt influențate în mare măsură de un sistem de management nepotrivit care afectează activitățile întregii rețele de franciză.
(E.C.)Articole citite

O franciză de succes este condusă de omul potrivit, de un bun francizor care și-a păstrat afacerea la fel de puternică și după francizare.
Dacă vrei să îți dezvolți o afacere în sistem de franciză trebuie mai înainte de toate să îți dorești să devii francizor. De asemenea, afacerea pe care o conduci trebuie să fie una de succes pentru a putea constitui baza pe care se va întemeia franciza.
O afacere de succes se poate extinde prin deschiderea unor noi sucursale, prin demararea unor noi activități sau prin francizare. Comparativ cu primele două modalități, dezvoltarea afacerii prin franciză implică investiții mai mici și riscuri reduse.
Franciza devine o modalitate de dezvoltare a afacerilor din ce în ce mai folosită.
Modalități de a căuta potențialii francizaţi :
Cele mai citite

Centrul comercial reunește un număr impresionat de brand-uri care se dezvoltă prin franciză.
Franciza din Republica Moldova a mai deschis o locație în București, în locul ocupat până în vară de Andy`s Pizza.
Michał Wiśniewski, director consultanță PROFIT system, își împărtășește experiența din afacerile în franciză din Europa Centrală și de Est.
Una dintre cele mai flexible francize gastronomice românești, Famous Waffles, oferă antreprenorilor posibilitatea să i se alăture în condiții deosebit de avantajoase.
Radu Tănase, fondator al Calif și Condimental, a anunțat în cadrul evenimentului Fast Forward Business Summit, care a avut loc in 27 septembrie a.c., că va lansa business-ul de franciză pentru brandul Condimental de Calif.
Subiecte populare in Forum
Idei de afaceri în oraşe mici
Mi-as dori sa rasara soarele si in orasele mici...dar din pacate nu prea vad cum...Multumesc pt ideile atat de interesante prezente pe acest site...
Idei de afaceri în oraşe mici
Idei de afaceri foarte interesante .Cei mai tineri si nu numai s-ar putea inspira si succesul nu va intarzia sa apara si va rasari soarele si in orasele mici
Egalitatea de gen generează performanţe mai bune în companii
Teoretic este egalitate dar practica dovedeste cu totul altceva.Pe umerii femeilor ,desi par fragili,apasa responsabilitati duble legate atat de viata profesionala dar si de...
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Se inspira din orice..plus ca la imaginatie stam foarte bine:))
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Interesant articol..la Bailesti mi se pare ca ar fi nimerit Sf Amza si sper ca nu maimutele ar inspira numele unui salan de infrumusetare
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Ei sunt cei care pierd si nici nu stiu ce
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Cei din urma vor fi cei dintai....
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Bine ca nu suntem spre varful...cozii ,ne multumim si cu mijlocul spre start