O afacere de succes - merită să cumperi conceptul de la cineva?

Dacă tu consideri că ai găsit o idee de afaceri foarte bună - de exemplu ai descoperit nevoia unui tip de serviciu pe care nimeni nu gasit-o înaintea ta, un serviciu ce ar satisface nevoile unui segment mare de consumatori - atunci se merită riscul de a porni o afacere nouă fără a lua în considerare ideea de franciză.
Sunt multe exemple de astfel de idei de afaceri, printre care : browser-ul Google, băutura energizantă RedBull, restaurantele cu bucătărie vegetariană, și asta este dovada că încă se pot dezvolta idei noi de afaceri în ariile comerciale atât vechi, cât și noi. Însă adevărul este că dezvoltarea ideilor noi și transformarea lor într-un succes se petrece foarte rar. A gândi ideei noi este una și dezvoltarea ideilor în activități reale este cu totul altceva.
Cea mai frecventă piedică este problematica fondurilor – în perioada de început a dezvoltării unei idei noi se fac multe cheltuieli. Dacă nu ai suficienți bani poți încerca să aplici pentru diverse fonduri de investiție, de exemplu de la anumite companii care se specializează în evaluarea altor companii și capitalizarea acestora. Dar în acest caz trebuie să iei în considerare faptul că acea companie va dori să îi fie redirecționat un anumit procent din profit. Mai mult de atât, antreprenorii care se decid să-și pornească propria afacere trebuie să fie răbdători, mult mai răbdători decât în cazul unei afaceri în franciză când nivelul maxim al profitului poate fi atins la numai un an de la deschidere. Uneori, până și cele mai bune idei de afaceri, precum RedBull, pot atinge succesul după 10 ani.
Brandul RedBull a fost creat în 1987, dar nu a devenit cunoscut până în anul 1997. Azi, RedBull are anual vânzări de peste 800 milioane de dolari. Însă antreprenorii din Austria nu au inventat nimic nou deoarece băutura energizantă nu este altceva decât un tonic cu acid care își are originea în Tailanda. În cartea sa, The Fall of Advertising and the Rise of PR , Al Reis scrie că pentru a deveni bogat și faimos nu trebuie să creezi nimic nou. Trebuie doar să cauți nevoile actuale ale consumatorilor, să dai dovadă de creativitate în ceea ce privește numele brandului tău și să găsești primul client.
Brandul vostru, afacerea noastră
Dacă, cu toate acestea, nu găsești o idee de afacere de impact și crezi că ești suficient de puternic pentru a conduce o afacere proprie cu economiile din contul personal, poți lua în considerare o afacere bazată pe un concept de franciză. Diversitatea opțiunilor este uriașă, pe piață se gasesc sute de oferte în toate ariile posibile, costurile de investiție variază de la câteva mii euro până la câteva milioane de euro. Principalul avantaj al francizei este acela de a cumpăra o idee de afacere dovedită, pe baza căreia cineva deja a avut un profit considerabil, astfel sentimentul de securitate este crescut. Dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de aspectele financiare – într-o afacere în franciză trebuie să lucrezi la fel ca într-o afacere creată pe cont propriu. Franciza nu se termina prin cumpararea dreptului de a utiliza numele și logo-ul brandului, ci aceasta include, de asemenea, punerea în aplicare a strategiei de afaceri în planificarile de zi cu zi. Franciza este buna pentru cei care se simt bine să lucreze într-un sistem ierarhic având un anumit nivel de independență și să accepte sfaturile și un anumit de la francizor.
Însă cireașa de pe tort, în ceea ce privește franciza, este: utilizarea numelui unui brand faimos ceea ce poate garanta prezența clienților, consilierea de zi cu zi de la francizor și marketing la nivel macro - reclamele TV - pentru care brandul are suficiente fonduri să plătească, dar tu nu ai. Francizatul trebuie să urmeze cursurile de pregătire și să acumuleze cât mai mult know-how de la francizor. Din păcate, sunt și costuri suplimentare de plătit precum taxa de intrare în sistemul de franciză și o taxă lunară ce reprezintă un anumit procentaj din profit. Decizia de a porni o afacere proprie sau una în franciză depinde , de obicei, de investitor: de nivelul de motivare,resursele financiare și caracterul personal, în special capacitatea de a aștepta pentru un rezultat profitabil.
Arkadiusz Słodkowski, PROFIT system
Articole citite

Intrarea pe piețele străine este o oportunitate pentru fiecare proprietar ambițios al unui concept de franciză.
Mass- media poate deveni un instrument pentru promovarea afacerilor în franciză dacă este utilizată în mod adecvat. O relație deschisă și o bună comunicare cu presa poate aduce multiple beneficii unei afaceri în franciză. Mesajele transmise prin mass-media pot spori reputația unei francize prin rolul pe care îl au: informarea și influențarea publicului țintă.
Din anul 1995, de când apărea prima franciză clasică în România, Mc Donald’s, în țara noastră au intrat multe francize internaționale.
Franciza a fost recunoscută în multe țări ca o modalitate de succes pentru dezvoltarea afacerilor. Franciza și-a câștigat un renume și în România după ce mulți investitori au folosit această metodă pentru a-și deschide afaceri sigure și profitabile.
Dacă te-ai decis să te lansezi în afaceri poți să îți deschizi o afacere proprie, să cumperi o afacere deja existentă sau să cumperi o franciză. Deși la prima vedere par asemănătoare, există mai multe diferențe între cele trei modalități de începere a unei afaceri.
Cele mai citite

Sistemele de franciză pot fi clasificate în moduri variate, în funcție de anumite caracteristici, dar ele sunt fundamental diferite în funcție de 3 criterii.
Într-o lume în care educația de calitate este tot mai căutată, programul inovator Fibonacci Kids – matematică mentală vedică, dedicat copiilor între 4 și 14 ani, și-a găsit rapid locul în inimile părinților și copiilor din Bacău.
În fiecare an, figurinele rafinate din ciocolată oferite cu mult drag de către cei de la Leonidas sunt legate de sărbătorile pascale. Este un moment de vârf, dar și un prilej pentru noii parteneri de a se alătura acestei francize care a cucerit lumea de mai bine de o sută de ani.
Dacă vrei să ai șansa preluării unei francize cu o expansiune accelerată în statele europene, deosebit de atractivă și profitabilă, atunci vezi ce îți oferă Blue Elephant.
Franciza din Republica Moldova a mai deschis o locație în București, în locul ocupat până în vară de Andy`s Pizza.
Subiecte populare in Forum
Idei de afaceri în oraşe mici
Mi-as dori sa rasara soarele si in orasele mici...dar din pacate nu prea vad cum...Multumesc pt ideile atat de interesante prezente pe acest site...
Idei de afaceri în oraşe mici
Idei de afaceri foarte interesante .Cei mai tineri si nu numai s-ar putea inspira si succesul nu va intarzia sa apara si va rasari soarele si in orasele mici
Egalitatea de gen generează performanţe mai bune în companii
Teoretic este egalitate dar practica dovedeste cu totul altceva.Pe umerii femeilor ,desi par fragili,apasa responsabilitati duble legate atat de viata profesionala dar si de...
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Se inspira din orice..plus ca la imaginatie stam foarte bine:))
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Interesant articol..la Bailesti mi se pare ca ar fi nimerit Sf Amza si sper ca nu maimutele ar inspira numele unui salan de infrumusetare
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Ei sunt cei care pierd si nici nu stiu ce
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Cei din urma vor fi cei dintai....
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Bine ca nu suntem spre varful...cozii ,ne multumim si cu mijlocul spre start