Îngrășământ eco din lână de oaie

Lioara Vasilescu, cofondator Naked Sheep / De foarte mulți ani, pentru stânele din toată țara, în loc să fie o sursă de venit, lâna devenise o mare problemă
Duminică
19.07.2020
Îngrășământ ecologic din lână de oaie, o idee de milioane pentru toată lumea.
 

Doi tineri au deschis o afacere care constituie o premieră în România: îngrășământul ecologic din lână de oaie, produs organic care constituie, potrivit cercetătorilor, un fertilizant extrem de bun.

La începutul acestui an, Lioara Vasilescu și Marius Laabs - care știau că, de decenii întregi, ciobanii sunt nevoiți să arunce sau să dea foc lânii, pentru că, odată dispărută industria textilă, nu le-o mai cumpăra nimeni - au înființat o firmă cu un nume elocvent: Naked Sheep SRL. Au obținut toate autorizațiile necesare, inclusiv cele de mediu, și au adus utilaje din Germania. Linia de producție a peleților ecologici, amplasată într-o comună a județului Sibiu, ar fi trebuit să fie deschisă la începutul anului 2020 dar, din cauza pandemiei de coronavirus, tehnicienii germani care urmau să avizeze pornirea instalației, nu au mai putut ajunge în România.

Deocamdată, avem o capacitate de zece tone pe lună, dar vom ajunge la 25. Când se va lucra în două schimburi, capacitatea de producție va fi de aproximativ 50 de tone lunar. În primul an, estimăm vânzări de nouă milioane de lei, dar pentru 2021 urmărim o dublare a sumei, a declarat Marius Laabs, cofondator al noii  firme, deschise într-un parc industrial din Șura Mică, din apropierea municipiului Sibiu.

Materia primă este procurată de la un centru de achiziție, dar și de la ciobani. De foarte mulți ani, pentru stânele din toată țara, în loc să fie o sursă de venit, lâna devenise o mare problemă. Acum, se pare că i-a fost găsită o utilizare ecologică și extrem de utilă, a adăugat Lioara Vasilescu, inițiatoare a proiectului.

De mai mulți ani, cercetătorii, printre care și cei ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, au stabilit că lâna de oaie, aplicată pe rândul de plante, contribuie semnificativ la îmbunătățirea calităților fizico-chimice și microbiologice ale solului, bază pentru creșterea rezistenței plantelor la diverși factori. Totodată, s-a dovedit că, pe lângă  acțiunea benefică împotriva creșterii buruienilor asupra microorganismelor din sol, lâna este și un foarte bun îngrășământ. Ca urmare a utilizării sale, au crescut valorile de azot, potasiu asimilabil, conținutul de humus, s-a îmbunătățit pH-ul, ș.a.m.d.

Într-o hală din parcul industrial, care cuprinde aparatul de alimentare și mărunțire a materiei prime, un container de colectare, instalația de producție a peleților și unul de finisare a acestora, dar și cel de încărcare a produsului finit în saci, cei doi tineri și-au propus să dovedească faptul că avem în România o resursă naturală a zootehniei care poate fi valorificată superior și să aducă profit.

Produsul celor de la Naked Sheep este integral organic, se menține în sol până la jumătate de an și eliberează în mod constant substanțe utile plantelor. În plus, acestea au nevoie de o irigare redusă, peleții absorbind apa de până la patru ori greutatea lor. Mai mult, peleții, folosiți ca substrat fizic în care se fixează planta, sunt biodegradabili. Cofondatorii firmei spun că sunt cantități destul de mici pe metrul patrat care se folosesc în diverse ramuri, cum ar fi legumicultura sau pomicultură.

“Produsul nostru este ideal pentru orice tip de cultură, de la cele de seră până la cele de câmp. Se poate folosi, cu precădere, ca o alternativă pentru perioadele și locurile în care recoltele sunt afectate de seceta pedologică”, a adăutat Lioara Vasilescu.

Fertilizatorul se vinde în pachete de 450 de grame, 1 kilogram, 5 kilograme, 15 kilograme, 25 de kilograme sau cel numit “Big Bag”, de 500 de kilograme. Un kilogram de peleți se vinde cu 50 de lei, dar prețul acestuia scade semnificativ odată cu creșterea cantătății cumpărate.


Lâna de oaie capătă o utilizare neașteptată / Lâna poate deveni un fertilizator organic extrem de valoros
Ștefan Pricop
Business Development Manager

Subiecte populare in Forum

Franciza care te face fericit

Ma bucur sa aud ca o companie bio romaneasca...vrea sa-si extinda portile peste hotare..E de bine

3 Declaratii
Final 20.02.2015
Creşteri pe toată linia pentru Ikea

Mă bucur că drumul celor de la Ikea este ascendent...Înseamnă ca produsele lor sunt bune...

3 Declaratii
Final 20.02.2015
Creşteri pe toată linia pentru Ikea

Parcurg zilnic articolele din prezentul site si norii negri care imi dau destul de des tarcoale dispar pentru ca ceva ii imprastie...

3 Declaratii
Final 20.02.2015
Franciza care te face fericit

Fericire in fiecare zi...numai in basme dar si acolo apar zmei.vrajitoare ...se vede tineretea autorului articolului

3 Declaratii
Final 20.02.2015
Franciza care te face fericit

Roata fericirii cu ariile ei interesante,toti avem nevoie de asa ceva dar cand auzi din mai multe surse chiar o doresti cu toata fiinta

3 Declaratii
Final 19.02.2015
Creşteri pe toată linia pentru Ikea

Din discutiile purtate produsele Ikea se bucura de calitate si diversitate superioara si atunci este normal ca desfacerile sa creasca

3 Declaratii
Final 16.02.2015
1 milion de euro pentru o benzinărie

Se vor afla si dedesubturile ,de ce s-a urmarit distrugerea a tot ce insemna productie,si cui a folosit

2 Declaratii
Final 09.02.2015
Babo, o afacere cu suflet

Foarte putini opameni se pot lauda ca au realizat tot ce au visat in copilarie ,perseverenta ar fi unul din secrete dar sustinerea vine de pe aceleasi meleaguri ?

2 Declaratii
Final 09.02.2015