Afacere de nișă, cu păpuși
Afacerea a fost inițiată în 2016, de două prietene și mame din Sarajevo (Bosnia și Herțegovina), Maja Gerin și Arnela Horman. Maja și-a dorit întotdeauna să aibă propriul business în care să producă ceva pentru copii. “Ideea mi-a venit când am vrut să cumpăr o păpușă frumoasă, din cârpă, pentru fiica fratelui meu. Vroiam să fie una simplă, moale, pe care orice fată și-ar fi dorit-o și nu una din plastic, cu o frumusețe stereotipă. Pentru că nu am găsit ce doream, am creat o păpușă simplă, doar cu ochi și păr. Am plecat de la concluzia că ar trebui să li se dea copiilor posibilitatea să își dezvolte imaginația, să își facă propria păpușă potrivită cu caracterul și emoțiile lor. Pentru ca păpușa să arate ca persoana căreia îi este destinată, ne folosim, cel mai mult, de garderobă”, a spus Maja Gerin, fondatoarea mărcii Pepetuška.
Maja și-a lăsat serviciul, după 16 ani de muncă, și a pornit pe acest drum. Primele păpuși au fost făcute pentru fiica ei și pentru cea a Arnelei. Primii doi ani au fost dificili. Apoi Arnela – specialist în marketing și vânzări în industria cosmetică, renunță la serviciu și i se alătură Majei.
“Le-am sprijinit pe Pepetuška și pe Maja încă de la început. Am crezut în idee. La un moment dat, mă săturasem de locul meu de muncă. Ceea ce m-a motivat cel mai mult a fost provocarea de a crea propria poveste, pe baza experienței dobândite. Am lucrat întotdeauna pentru mărci mari, cu propriile strategii globale, pe care le adaptam pieței locale”, spune Arnela.
Ulterior, păpușile au fost dorite de vecini, apoi de prietenii de la grădiniță ai fetelor, de rude și prieteni de familie. Așa au apărut primele modele standard. Apoi, pe lângă acestea, păpușa a putut fi personalizată, să aibă o anumită culoare de păr, să primească un nume, să aibă propriile haine, propriul mobilier.
Deși gândit ca un brand destinat copiilor, acum, jumătate dintre păpuși sunt făcute pentru adulți. “Spargem stereotipurile, așa că, acum, avem o mulțime de păpuși comandate pentru băieți. Adeseori, de exemplu, clienții noștri sunt companii care doresc să ofere câte o păpușă lucrătorilor lor. O dată, am făcut păpuși personalizate pentru toți membrii unei familii”, adaugă Maja.
Producția are loc într-un mic atelier, cu o croitoreasă angajată încă de la început, care coase păpuși și costume. Maja și Arnela sunt implicate și ele direct: prima coafează păpușile, iar cealaltă le îmbracă, le fotografiază pentru a fi postate pe rețelele de socializare și le ambalează pentru expediere. Fiecare piesă este realizată în totalitate manual. Prețul cel mai mic este de 60 de euro, iar cea mai scumpă păpușă a fost vândută cu 120 de euro. Deja, Cenușăreasa a ajuns în Australia, Africa sau Statele Unite. La nivel regional, majoritatea comenzilor vin din Croația, dar nu lipsesc cele din alte țări învecinate.
Maja și Arnela cred că comunicarea cu clienții este foarte importantă, deși consumă mult timp, pentru că fiecare trebuie ascultat cu atenție astfel încât păpușa să fie cea pe care și-o dorește, din toate punctele de vedere.
Cele două au lansat mai multe proiecte și dezvoltat mai multe produse ale brandului. De exemplu, pentru Cenușăreasa, a fost făcută o rochie neagră și una gri, apoi un hanorac și tricouri de bumbac pentru băieți și pentru fete. Acestea au fost inscripționate cu un pix cu gel lavabil, astfel încât tricourile sunt ca noi după fiecare spălare. În acest context, spun fondatoarele brandului, acesta a devenit “sinonim cu creativitatea și originalitatea”.
Maja și Arnela își expun produsele în magazinul Kutcha din Sarajevo, dar cele mai multe comenzi ajung la ele online. Proprietarele afacerii folosesc foarte mult publicitatea pe rețelele sociale, iar influencerii au un rol semnificativ. De obicei, este creată o păpușă pentru o personalitate publică, apoi i se face publicitate. Acesta este cel mai bun marketing al firmei. De la bun început, mass-media a fost de partea lor și a scris o mulțime de povești despre Cenușăreasa. Mai mult, cantautorul bosniac pentru copii Latif Moćević, cunoscut sub numele de Mrako Travko, i-a dedicat Pepetuškăi o piesă.
Inițial, pandemia de coronavirus a avut un ușor impact asupra vânzărilor. Apoi, piața s-a stabilizat. “Copiii nu puteau ieși afară, oamenii lucrau de acasă, iar părinții comandau păpuși, drept recompensă pentru cei mici. Cel mai mare dezavantaj al situației actuale este că am ratat câteva târguri, cum ar fi cel pentru copii, de la Belgrad, dar și alte evenimente la care trebuia să promovăm marca Pepetuška. În plus, am oprit proiectul Cinderella Chocolate”, a adăugat Arnela.
Din moment ce firma a intrat pe profit, fondatoarele ei s-au gândit ca, în perioada următoare, să treacă în sistem de franciză. “Ar fi un lucru mare pentru noi. Pe de o parte, suntem atașate emoțional de marcă și ne-ar fi greu ca altcineva să ne facă Cenușăreasa. Pe de altă parte, sună foarte bine să fie produse și distribuite în SUA sau în altă țară. Am văzut întotdeauna Cenușăreasa ca pe o păpușă nouă și modernă, pentru toți copiii lumii”, a conchis Maja Gerin.

Articole citite

Pandemia și pasiunea pentru puzzle și bricolaj au dus la inițierea unei afaceri de succes.
După mai bine de un deceniu de stomatologie revoluționară, practicată în clinicile Life Dental Spa, fondatorii conceptului au deschis un sistem foarte atractiv de franciză.
Din SUA, franciza Signal 88 Security vine în Europa, pentru a proteja viețile și proprietățile clienților. Cine poate solicita o licență de franciză?
Au fost nevoiți să-și înceapă propria afacere, pentru a ajunge la aeroport ușor și confortabil. Așa a luat naștere GoOpti, o companie specializată în transportul de pasageri, care își oferă serviciile în cinci țări astăzi, cu intenția de a extinde rețeaua de franciză și în această regiune.
LG Laundry Lounge, un serviciu de spălătorie cu autoservire care oferă servicii de spălătorie, uscare și călcat rufe, își extinde rețeaua pe piața din Croația, dar vizează în același timp toate țările din regiune, inclusiv România.
Cele mai citite

O afacere de succes se poate extinde prin deschiderea unor noi sucursale, prin demararea unor noi activități sau prin francizare. Comparativ cu primele două modalități, dezvoltarea afacerii prin franciză implică investiții mai mici și riscuri reduse.
Sistemele de franciză pot fi clasificate în moduri variate, în funcție de anumite caracteristici, dar ele sunt fundamental diferite în funcție de 3 criterii.
Franciza Stația RomBeer, una dintre cele mai bune investiții din ultima vreme, a deschis, la Brașov, cea mai mare unitate de până acum și își continuă extinderea la nivel național.
Sweet Gallery, proprietarul mărcilor internaționale Ice and Roll și Cake and Roll, cooperează cu oameni care caută o idee de afaceri profitabilă în vremuri de pandemie.
Franciza LaDoiPași, un concept de magazine de proximitate, continuă să se extindă la nivel național și caută noi parteneri cărora să le pese de comunitate
Subiecte populare in Forum
Pe piața de curierat se câștigă bine
Ce trebue sa fac pentru colaborare sau franciza
O nouă piață pentru LG Laundry Lounge
Functioneaza si in Romania? Unde si cu ce investitii?
Spălatul rufelor în franciză
Super tare știu conceptul și chiar sunt interesat!
Piața imobiliară din Cluj creşte cu 10% în acest an
TE-AI SUPARAT PE NOI SI NU MAI VREI SA PUBLICI NIMIC T E R U G A M I N S I S T E N T MAI SCRIE CEVA ORICE
Piața imobiliară din Cluj creşte cu 10% în acest an
Mi - e dor de articolele tale frumoase redactate intr-o forma impecabila...sa fie oare sfarsitul ?
Piața imobiliară din Cluj creşte cu 10% în acest an
Cand este vorba de Cluj termenii crestere,succes...sunt la ei acasa si nu numai la Cluj
Piața imobiliară din Cluj creşte cu 10% în acest an
Atrage atentia orasul de pe Somes chiar si cu o statuie mai putin obisnuita - pentru ca a fost construita de studentii autohtoni trebuie sa-i incurajam
Franciza care creşte în reţeaua 4G
Mijlocul de comunicare cel mai des intalnit mai ales pt cei de la distanta...e internetul...4g...:))