Extinderea înseamnă profit

Ovidiu Dina, francizat Ice and Roll
Ovidiu Dina, francizat Ice and Roll / Deschiderea de noi puncte crește veniturile, iar Ice and Roll este un model ușor de scalat. Costurile de investiție nu sunt mari, compania oferă rulota complet echipată și locația. În plus, se ocupă de toate formalitățile legate de închirierea acesteia.
Luni
18.07.2022
În afaceri, sunt interesat de profit și de dezvoltare rapidă. Nu vreau să păstrez un singur punct de lucru, spune Ovidiu Dina, francizat Ice and Roll Curtea de Argeș.
 

De unde a venit ideea de a lansa afacerea Ice and Roll? Unde ai găsit informații despre modelul de afaceri?

Am găsit informații pe site-ul Franchising.info.ro. Mai întâi, am vrut să deschid un magazin de gogoși, dar când am comparat diferitele concepte, s-a dovedit că Ice and Roll oferă condiții bune de cooperare. Cel mai mare beneficiu a fost costul scăzut de investiție și calitatea ridicată a produsului. Caracteristicile punctelor de lucru în sine erau importante. Pe lângă aspectul estetic, un mare avantaj îl reprezintă modelul, rulote mobile care pot fi mutate oricând în alt loc, dacă este cazul. În plus, rulotele sunt complet echipate și predate așa francizaților. Ca urmare, costurile de renovare a unui spațiu clasic și de adaptare a interiorului la standardele rețelei sunt eliminate. Pe scurt, modelul se bazează pe principii care îmi dau un sentiment de securitate - costuri reduse de investiții și afaceri, dar și mobilitate.

După ce ai aflat despre conceptul Ice and Roll, care a fost următorul pas pentru a începe afacerea?

În primul rând, în articol nu au fost toate detaliile despre concept. Așa că am început să caut mai multe informații și s-a dovedit că unul dintre punctele rețelei funcționează la Pitești. Am decis să verific personal punctul de lucru și oferta și, cel mai important, să vorbesc cu francizatul. În cele din urmă, am trimis aplicația în rețea, apoi m-am întâlnit cu reprezentantul lor și m-am familiarizat cu planul de afaceri, costurile de investiții, întreținerea afacerii și prognozele de profit. Înainte de a semna contractul de franciză, m-am gândit însă să deschid singur un punct similar. După ce am analizat și recalculat probabilitatea de succes acționând pe cont propriu, am renunțat rapid la această idee. Mi-ar lua ani să-mi dezvolt cunoștințele despre afacere, pe care așa le primesc imediat după semnarea contractului de franciză cu Ice and Roll. Know-how-ul oferit de rețea îți permite să profiți imediat de afacere. Am preferat să evit riscul și să-mi scurtez calea către succes prin alăturarea unui partener experimentat, cu o poziție stabilită pe piață și cunoștințe dovedite.

Cum a decurs recrutarea în rețea?

Recrutarea în rețea, în sine, a fost de scurtă durată. La prima întâlnire, am descoperit, printre altele, termenii de investiții punctuali și pe cei de cooperare în franciză. Apoi am primit un contract de franciză, pe care l-am analizat amănunțit și, după semnarea actelor, am urmat cinci zile de pregătire - o zi de teorie la biroul companiei, urmată de patru zile de stagiu la rulota de la sediul companiei. Cursurile de formare acoperă aspecte ale conducerii unei afaceri, de exemplu pregătirea punctului de vânzare, comandarea și recepția mărfurilor, depozitarea și vânzarea produselor, precum și managementul personalului și motivarea angajaților.

Până acum, activitatea profesională a avut de a face cu industria în care este Ice and Roll?

Deloc. Sunt un muzician, domeniu în care lucrez de la 16 ani. Am propria mea echipă, așa că ceea ce am făcut a fost complet diferit de gastronomie. Sunt inginer. Mi-am terminat studiile la Politehnică, în inginerie energetică. Am făcut câteva economii care mi-au permis să renunț la munca obișnuită pentru propria mea companie. Am început să-mi caut propria idee și așa am dat peste conceptul Ice and Roll.

Când ai început lucrul?

Mi-am început afacerea pe 1 iunie și m-am gândit imediat să încep o a doua. Deschiderea de noi puncte crește veniturile, iar Ice and Roll este un model ușor de scalat. După cum am menționat, costurile de investiție nu sunt mari, iar rețeaua oferă rulote complet echipate, gata să plece a doua zi. De asemenea, compania caută locații și se ocupă de toate formalitățile legate de închirierea unui anumit loc. În plus, afacerile nu îți „absorb” 100 la sută din zi. Este simplu de gestionat și are instrumentele necesare pentru a face asta de la distanță. În fiecare punct sunt camere video și terminale pentru încasarea de numerar, datorită cărora pot vedea starea actuală a casei de marcat, prima și ultima tranzacție din timpul zilei și modul în care angajații servesc clienții. Așa că, nu trebuie ca în fiecare zi să fiu la acolo non-stop. Trebuie însă să ai grijă personal de afacere. Mereu am fost interesat de o afacere care poate fi dezvoltată rapid. Nu am vrut niciodată să mă opresc la un moment dat. Este vorba despre concentrarea pe dezvoltare și crearea propriei rețele în interiorul unei rețele mari. Așa poți câștiga. Trebuie să aspiri la mai mult și să mergi înainte cu îndrăzneală.

Cum funcționează afacerea? Ai pe cineva să te ajute?

În prezent, la punctul meu lucrează doi angajați. La început, am fost doar cu logodnica mea, care acum mă ajută numai în weekend. De la bun început, ea m-a susținut și m-a încurajat. Familia și prietenii nu știau nimic despre planurile mele de a lansa Ice and Roll. Mi-a fost teamă că ar putea să mă descurajeze și să mă îndepărteze de la idee. Le-am făcut o surpriză. Până la urmă, toată lumea a fost foarte fericită și mă încurajează tot timpul.

Care sunt planurile tale pentru viitor?

În curând deschid un al doilea punct, la Mioveni. Ce va fi mai departe, vom vedea. Dar, cu siguranță, nu mă voi opri aici.

Business Card Ice and Roll

• Ice and Roll face parte din cea mai mare rețea europeană de street food. Rulotele sale gastronomice oferă mobilitate, costuri reduse și profitabilitate.

• Investiție totală: valoarea minimă a investiției, contribuție proprie la finanțarea cu leasing, începe de la 50.000 de lei (depinde de condițiile de leasing aranjate și de opțiunea de business aleasă).


Ștefan Pricop
Business Development Manager