Reţete italieneşti preparate în două minute

Gabriela Găvojdea este adepta rețetelor cu o puternică aromă personală. Deseori savurează o combinație între ciuperci, smântână, șuncă, ton și surimi.
Luni
10.09.2012
Gabriela Găvojdea, master francizat Quasi Pronti, oferă românilor posibilitatea să-şi personalizeze singuri mâncarea în afara bucătăriei proprii.
 

Gabriela Găvojdea a adus franciza Quasi Pronti în România în anul 2008, când a deschis prin intermediul companiei Gustos Food SRL prima locaţie în mall-ul Liberty Center din București. Aceasta vorbește cu multă pasiune despre bucătăria italienească și despre micile secrete care ne fac să ne amintim gustul preparatelor restaurantului, de la ”experiența pastelor”, până la combinațiile exotice pe care le aleg unii clienți pentru a-și personaliza rețeta. Chiar dacă restaurantul are numeroşi clienți care se orientează spre ”pizza cu de toate”, mulți dintre aceștia preferă să vină cu propriile reţete pe măsură ce se atașează de ceea ce reprezintă Quasi Pronti. Gabriela Găvojdea a descoperit pentru prima oară acest concept în timpul unei vizite în Portugalia: ”Căutam un restaurant unde să luăm masa și ne-am urmat primul instinct: ne-am așezat în locul unde era coada mai mare. Ne-a plăcut foarte mult atât mâncarea, cât și conceptul în sine, așa că am revenit și zilele următoare tot la Quasi Pronti. Inițial nu ne-am gândit la o franciză. Aș putea spune că a fost o conjunctură fericită. Ne-am îndrăgostit de acest concept și am decis să-l aducem în România.”

Ce reprezintă conceptul Quasi Pronti?
Vorbim de o bucătărie transparentă și trei produse principale: paste, specialități din paste și pizza. Pentru partea de paste, clienții își aleg singuri ingredientele: tipul de paste- noi lucrăm cu Barilla-, sosurile- cele mai populare sosuri din bucătăria italienească-, și 3 topping-uri care personalizează rețeta fiecăruia. Clientul are avantajul că vede toate ingredientele, iar pastele sunt pregătite în fața lui în doar două minute. Pastele se fierb dimineața, există un proces de răcire bruscă a lor care respectă toate normele HACCP, practic vorbim o prospețime de aproape 100%. Lasagna sunt pregătite în fiecare zi, cu cel mult o oră înainte să le servească clienții. Avem o multitudine de rețete de lasagna: cu carne de vită, cu carne de pui, bolognese, cu spanac si ciuperci, cu ton, dar și canelloni. Preparatele sunt gătite în funcție de zilele cu care am obișnuit clienții să vină la noi să le servească. Pentru pizza folosim blatul standard iar vizitatorii noștri își aleg singuri ingredientele. Foarte populară în rândul multor clienți este ”pizza cu de toate”. Toate rețetele le-am primit de la francizorul nostru din Portugalia. Avem și meniuri standard, de exemplu pastele Arabiata, iar un lucru foarte important este faptul că angajații noștri consiliază clienții în alegerile făcute.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească francizații și ce beneficii le oferiți acestora?
În general, francizatul Quasi Pronti ar trebui să fie un bun administrator și să aibă talent de antreprenor. Deși experiența în afaceri este de luat în calcul avem și parteneri fără nicio experiență. De exemplu, la Arad, restaurantul este administrat de un domn care are 25 de ani. Este restaurantul lui, el lucrează înăuntru, alături de echipa lui. Un nou partener poate să-și deschidă un restaurant cu o investiție de aproximativ 30.000 de euro. Taxa de franciză este 15.000 de euro, din care 10.000 de euro este taxa de intrare în reţea și 5.000 de euro este taxa de training. Suportul pe care-l oferim francizaților este unul continuu, încă dinainte de momentul deschiderii restaurantului, din primele discuții de consiliere în legătură cu ce înseamnă potrivirea conceptului cu zona pe care o au, până la dicuțiile zilnice pe care le avem ulterior inaugurării locației. În prima săptămână de la deschidere noi operăm restaurantul, ei doar fac shadow-ing. Noi nu vindem aceste francize, noi intrăm în parteneriate cu niște investitori care reușesc să-și recupereze investiția în maximum 1-2 ani, iar în timp să ajungă la cifre de vânzări cât mai mari.

Câte locații Quasi Pronti sunt în România și câte sunt francize?
Pe lângă locația din Liberty Center București mai avem 5 francize: în Constanța, Timișoara, Arad, Brăila și Oradea. Până în prezent am ales ca locații mall-urile pentru că, pentru moment, pe piața din România nu suntem la fel de cunoscuți ca alte restaurante și avem nevoie de zone cu trafic. În general un restaurant Quasi Pronti este deschis în aproximativ două luni, însă avem și experiența deschiderii unei unități în nouă zile. În septembrie vom deschide restaurante în Bacău și Cluj, iar până la sfârșitul anului și în Ploiești. Împreună cu francizorul avem un plan de deschidere a două unități pe an. În acest an ne-am depășit cu 100% planul pe care îl avem. În timp vrem să acoperim toate orașele mari ale țării: Craiova, Iași, Galați, Baia Mare, Târgu Mureș etc.

(Elena Cărăușu)