Francizații McDonald’s sunt nemulțumiți

De-a lungul timpului, McDonald’s a comercializat diverse produse care s-au dovedit a fi un real eșec. Dintre acestea enumerăm: McSpaghetti, Pizza&McPizza, McHotDog, McAfrika, Hula Burger.
Miercuri
31.10.2012
Relația dintre francizor și francizat poate fi una tensionată, mai ales când francizaților li se solicită să cheltuie sume mari de bani pentru inițiativele corporației.
 

Programele de remodelare de business și cele de marketing sunt în prezent subiecte foarte sensibile pentru McDonald's. Publicația Burger Business prezintă rezultatele unui studiu realizat de Mark Kalinowski, analist al companiei Janney Capital Markets, pe 30 dintre francizații lanțului de fast-food. Acesta a încercat să afle cum au influențat programele de rebranding derulate de McDonald's business-urile francizaților.

Este un studiu mic, realizat pe un eșantion de doar 30 de subiecți, deci nu este reprezentativ pentru întreaga rețea de franciză a fast-food-ului, însă ne ajută să ne formăm o părere despre relația francizor-francizat în cazul primei francize clasice care a apărut în România.

Cei 30 de francizați au folosit cuvinte destul de dure pentru a caracteriza impactul programelor de rebranding și remodelare ale lanțului de fast-food:

  • ”Am ajuns să falimentăm sistemul din cauza programelor de rebranding!”
  • ”Programele de remodelare de business ne distrug cash flow-ul și capitalul.”
  • ”Veniturile cresc însă nu în același ritm în care se măresc veniturile McDonald's.”

Nemulțumirile francizaților nu sunt legate doar de programele de remodelare de business, ci și de programele de discount-uri, precum comercializarea băuturilor și meniurilor la prețul de 1 $, în condițiile în care produsele alimentare sunt din ce în ce mai scumpe. ”Operatorii McDonald's nu au cum să aplice toate aceste reduceri și în același timp să contribuie financiar la remodelarea restaurantelor McDonald's ”, spune unul dintre francizați.

”Avem nevoie de o portiță care să ne permită să facem profit, fără să fim nevoiți să-l returnăm în întregime”, este opinia unul alt francizat.

McDonald's în România
Primul restaurant McDonald's din România a fost deschis pe 16 iunie 1995, la parterul centrului comercial Unirea din București. Restaurantul de la Unirii este prima franciză clasică apărută pe piața românească. În prezent McDonald's deține în țara noastră 64 de restaurante în 21 de orașe, dintre care 28 în București și 36 în restul țării. Compania americană are peste 3.500 de angajați.

Marcu Valentina, PR Manager în cadrul McDonald's, a declarat pentru Franchising.info.ro că în prezent compania nu este interesată de încheierea de parteneriate de franciză pe teritoriul României, însă este în căutarea unor noi locații potrivite pentru deschiderea de noi restaurante.

(E.C.)
Elena Cărăușu
ziarist
/1/
Vezi mai multe

Subiecte populare in Forum

Fornetti Food & Beverage, un nou concept street-food premium

Buna seara, sunt Ana-Maria as dori mai multe informatii pentru deschiderea noului concept Fornetti Food&Beverange in franchising, acest concept ma intereseaza mult deoarece...

1 Declaratii
Final 10.11.2017
De la conceptul “5 to go” la cel de “social bar”

Daca ar fi si putin controlate, eventual sa emita si bon fiscal ar fi fost cu totul altfel. Speram pe viitor sa vedem si cafea buna la 5 to go. Succes!

1 Declaratii
Final 31.01.2017
Franciza Star Kebab trece Prutul

Vrei sa ști despre francize

1 Declaratii
Final 07.10.2016
Cafenea in loc de masina!

Ma mandresc cu acest copil. Impresionant articolul din pundtul lui de gandire. Multumesc celui ce l-a scris pentru ca in fraze scurte si concise a reusit sa exprime cum acest...

1 Declaratii
Final 01.09.2016
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

Ai revenit si ma bucur caci imi lipseau articolele tale...mult succes

2 Declaratii
Final 19.06.2015
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

In sfarsit un nou articol ,asteptam si ma bucur mult de tot...mult succes FORNETTI

2 Declaratii
Final 18.06.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Cu noul patron o sa le mearga la fel de bine...renumele e deja.

3 Declaratii
Final 12.05.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Premiile pentru studenti este un obicei care ar trebui pastrat si urmat de toti angajatorii.Nu pot trece cu vederea originea noului  angajator si nu as vrea sa am dreptate dar...

3 Declaratii
Final 11.05.2015