Franciză americană, basm românesc

Cel mai nou restaurant McDonald’s din România a fost deschis pe 21 decembrie, în zona Pipera, Voluntari.

Sursa foto: www.mcdonaldsmallow.ie

Luni
24.12.2012
În așteptarea lui Moș Crăciun povestim despre prima franciză clasică apărută pe teritoriul României: McDonald’s.
 

După deschiderea primului restaurant McDonald’s răspunsul oricărui copil din școlile generale din provincie la întrebarea ”Unde ți-a plăcut cel mai mult în excursie?” a devenit inevitabil ”La McDonald's”. McDonald's inaugura prima unitate din țara noastră pe 16 iunie 1995, la parterul magazinului Unirea din București. Restaurantul din centrul Capitalei este prima franciză clasică apărută pe piața românească. Reprezentanții companiei au declarat însă că programul de franciză McDonald's nu este disponibil pentru moment în România.

McDonald's este cel mai mare lanț de restaurante de tip fast-food din țara noastră și al doilea ca mărime din întreaga lume, după Subway. În România compania deține un total de 65 de restaurante (29 în București și 36 în restul țării), dintre care șapte sunt francize: în Bacău, Brașov, Arad, Galați și Suceava. La nivel mondial McDonald's operează o rețea de peste 3.000 de restaurante în franciză.

Jurnaliștii de la ZF ne dezvăluie care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească potențialii francizați ai lanțului de fast-food. Potrivit reprezentanților companiei, citați de ZF ”un francizat trebuie să îndeplinească următoarele condiții: integritate personală, standarde ridicate de comunicare și de management al oamenilor, perspicacitate financiară, calități de lider, ambasador al brand-ului McDonald's.”

Povestea McDonald's începe în anul 1948 când doi frați, Dic și Mac McDonald, au deschis un restaurant care avea la bază o linie de asamblare a produselor. Succesul acestora l-a atras pe Ray Kroc, un vânzător care a semnat un acord de franciză cu cei doi frați în anul 1954. Cincisprezece ani mai târziu, erau deschise aproximativ 1.500 de restaurante McDonald's.

(E.C.)
Elena Cărăușu
ziarist
/3/
Vezi mai multe

Subiecte populare in Forum

Fornetti Food & Beverage, un nou concept street-food premium

Buna seara, sunt Ana-Maria as dori mai multe informatii pentru deschiderea noului concept Fornetti Food&Beverange in franchising, acest concept ma intereseaza mult deoarece...

1 Declaratii
Final 10.11.2017
De la conceptul “5 to go” la cel de “social bar”

Daca ar fi si putin controlate, eventual sa emita si bon fiscal ar fi fost cu totul altfel. Speram pe viitor sa vedem si cafea buna la 5 to go. Succes!

1 Declaratii
Final 31.01.2017
Franciza Star Kebab trece Prutul

Vrei sa ști despre francize

1 Declaratii
Final 07.10.2016
Cafenea in loc de masina!

Ma mandresc cu acest copil. Impresionant articolul din pundtul lui de gandire. Multumesc celui ce l-a scris pentru ca in fraze scurte si concise a reusit sa exprime cum acest...

1 Declaratii
Final 01.09.2016
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

Ai revenit si ma bucur caci imi lipseau articolele tale...mult succes

2 Declaratii
Final 19.06.2015
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

In sfarsit un nou articol ,asteptam si ma bucur mult de tot...mult succes FORNETTI

2 Declaratii
Final 18.06.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Cu noul patron o sa le mearga la fel de bine...renumele e deja.

3 Declaratii
Final 12.05.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Premiile pentru studenti este un obicei care ar trebui pastrat si urmat de toti angajatorii.Nu pot trece cu vederea originea noului  angajator si nu as vrea sa am dreptate dar...

3 Declaratii
Final 11.05.2015