Big Mac-ul - prea scump pentru români?

McDonald’s are o istorie de 18 ani pe piața românească, perioadă în care a devenit una dintre cele mai îndrăgite rețele de fast-food. McDonald’s este un brand emblemă la nivel global, al 4–lea cel mai valoros brand din lume în conformitate cu Millward Brown, cel mai mare prim angajator al lumii şi cel mai recunoscut simbol din lume.
Luni
08.07.2013
McDonald’s România a înregistrat anul trecut un profit de aproape 10 ori mai mic față de cel de dinainte de criză.
 

Acest lucru ar putea fi o consecință a faptului că, spre deosebire de țările occidentale, unde restaurantele fast-food sunt extrem de ieftine comparativ cu puterea de cumpărare a populației, în România, o masă la McDonald’s sau la KFC nu este neapărat mai ieftină față de o masă pe care vrei să ți-o pregătești acasă.

Deși rămâne în continuare cel mai mare lanț de restaurante din România, profitul McDonald’s a fost puternic influențat de criză. În 2007, profitul lanțului de fast-food era de aproximativ 9 milioane de euro, însă anul trecut a coborât la mai puțin de 1 milion euro. Specialiștii în marketing susțin că de vină este schimbarea comportamentului de consum a românilor care, înainte de criză, frecventau în număr mult mai mare și mult mai des restaurantele McDonald’s. După declanșarea crizei, aceștia au început să mânânce tot mai des acasă și tot mai rar în oraș.

Chiar dacă sunt mai mult ieftine decât terasele și restaurantele clasice, restaurantele fast-food, inclusiv McDonald’s și KFC sunt destul de scumpe pentru puterea de cumpărare a românilor. Cu banii pe care îi dai pe un meniu de o persoană la un restaurant fast-food ai putea să gătești mâncare pentru două persoane în propria ta bucătărie. Desigur, nu ar fi o masă cu gustul de fast-food, dar are toate șansele să fie mult mai sățioasă decât la McDonald’s sau KFC.

McDonald's este cel mai mare lanț de restaurante de tip fast-food din țara noastră și al doilea ca mărime din întreaga lume, după Subway, unul dintre principalii săi competitori. Dintre cele 65 de restaurante din țară (31 în București și 34 în restul țării), șapte sunt francize: în Bacău, Brașov, Arad, Galați și Suceava. La nivel mondial McDonald's operează o rețea de peste 3.000 de restaurante în franciză.

(L.N.)
Elena Cărăușu
ziarist
/2/
Vezi mai multe

Subiecte populare in Forum

Fornetti Food & Beverage, un nou concept street-food premium

Buna seara, sunt Ana-Maria as dori mai multe informatii pentru deschiderea noului concept Fornetti Food&Beverange in franchising, acest concept ma intereseaza mult deoarece...

1 Declaratii
Final 10.11.2017
De la conceptul “5 to go” la cel de “social bar”

Daca ar fi si putin controlate, eventual sa emita si bon fiscal ar fi fost cu totul altfel. Speram pe viitor sa vedem si cafea buna la 5 to go. Succes!

1 Declaratii
Final 31.01.2017
Franciza Star Kebab trece Prutul

Vrei sa ști despre francize

1 Declaratii
Final 07.10.2016
Cafenea in loc de masina!

Ma mandresc cu acest copil. Impresionant articolul din pundtul lui de gandire. Multumesc celui ce l-a scris pentru ca in fraze scurte si concise a reusit sa exprime cum acest...

1 Declaratii
Final 01.09.2016
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

Ai revenit si ma bucur caci imi lipseau articolele tale...mult succes

2 Declaratii
Final 19.06.2015
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

In sfarsit un nou articol ,asteptam si ma bucur mult de tot...mult succes FORNETTI

2 Declaratii
Final 18.06.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Cu noul patron o sa le mearga la fel de bine...renumele e deja.

3 Declaratii
Final 12.05.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Premiile pentru studenti este un obicei care ar trebui pastrat si urmat de toti angajatorii.Nu pot trece cu vederea originea noului  angajator si nu as vrea sa am dreptate dar...

3 Declaratii
Final 11.05.2015