Primul francizat Subway: ”Vreau să mai deschid încă un restaurant”

10 aprilie 2012. Întreaga presă scria despre deschiderea primului restaurant Subway din România. Un concept pe care unii români îl știau de peste granițe, dezvoltat pe piața locală de un fost bancher, Cristian Ștefănescu. La un an de la inaugurare am vorbit cu tânărul antreprenor care ne-a adus celebrele Sub-uri (sandvișuri) în Capitală și am aflat ce shimbări a adus în viața primului francizat din țara noastră cel mai mare lanț de restaurante din lume.
”Acum am mult mai multe responsabilități care implică foarte multă muncă”, spune Cristian Ștefănescu. ”Ca francizat nu te ocupi doar de partea administrativă a restaurantului; sunt zile în care trebuie să-i servești și pe clienți. Sunt mulțumit că mi-am creat aici o echipă de încredere și că avem deja un număr considerabil de clienți fideli”.
Cristian a ales Subway dintr-un motiv foarte simplu: ”Sunt fan sandvișuri, iar Subway îmi oferă o mulțime de opțiuni prin care mi-l pot prepara, începând de la mărimea pâinii: mică, medie, mare, gigant, până la restul ingredientelor”. În momentul în care a hotărât să se alăture rețelei Subway, Cristian cunoștea termenul de franciză doar din cursurile de la facultate și de pe internet. Pasiunea sa pentru sandvișuri și succesul de care se bucură Subway la nivel internațional, în cele peste 37.000 de restaurante, dar și sprijinul venit din partea francizorului l-au convins pe tânărul antreprenor să înainteze toate demersurile pentru a fi parte din acest business.
După ce a asistat la o prezentare a francizei la București, Cristian a depus un plan de afaceri la Subway. Următorul pas a fost un interviu în Bulgaria, țară unde erau deja deschise circa 30 de restaurante. Interviul a decurs bine, astfel că antreprenorul a fost trimis la un training în Statele Unite ale Americii. Întors în România, Cristian a implementat planul de busines, iar pe 10 aprilie 2012, în Piața Victoriei din București, o zonă cu un trafic pietonal intens, inaugura primul restaurant Subway din țara noastră.
Surpriza de la inaugurare
Sintagma potrivit căreia statul încearcă uneori să pună bețe în roate tinerilor antreprenori s-a aplicat și în cazul lui Cristian Ștefănescu. ”Primul control din partea autorităților statului a avut loc chiar în ziua inaugurării, pe 10 aprilie."
Într-o zi normală de lucru, programul lui Cristian începe la ora 9:00 și se încheie la 17:00-18:00. Înainte de a veni la restaurantul din Piața Victoriei, antreprenorul acordă o scurtă perioadă de timp și celuilalt business pe care îl deține, ejucarii.com, un site care comercializează jucării. De altfel, ca și în cazul Subway, și acest business a fost pornit tot din pasiune, de data aceasta pentru una dintre cele mai îndrăgite persoane din viața lui Cristian, copilul său. ”Am găsit câteva jucării foarte interesante în străinătate și m-am gândit să le aduc și la noi, atât pentru copilul meu, cât și pentru ceilalți copii din România. ”
”Vreau să mai deschid încă un restaurant”
Cristian Ștefănescu deține franciza pentru restaurantul Subway din Piața Victoriei, iar împreună cu un fost bancher, Constantin Degeratu administrează Subway Cocor. Ține legătura și are întâlniri frecvente atât cu ceilalți francizați ai rețelei, cât și cu agentul de dezvoltare Subway pentru România, Rumen Radev. Dovada că antreprenorul este mulțumit de alegerea pe care a făcut-o o reprezintă planurile acestuia: ”Vreau să mai deschid încă un restaurant, probabil în 2013.” L-am întrebat pe Cristian cât și-a recuperat din investiția inițială la un an de la inaugurare, însă ținând cont că în general reprezentanții lanțului Subway nu oferă cifre, ne-a putut spune doar că investiția într-un restaurant este amortizată în circa 5-7 ani de la deschidere.
Sfatul pe care îl oferă Cristian persoanelor interesate să se alăture rețelei Subway este simplu și aplicabil și pentru alte afaceri: ”Dacă vreți să vă meargă bine, implicați-vă în totalitate în business și fiți pregătiți pentru foarte multă muncă”.
(E.C.)
Articole citite

Franciza Dogu, un concept de fast-food autohton, este o oportunitate pentru cei care vor să își deschidă o afacere gastronomică de succes.
Franciza Famous Waffles, cel mai îndrăgit brand românesc care oferă delicioasele gofre, îți dă acum posibilitatea să devii partener în condiții extrem de avantajoase.
Ai visat vreodată să ai propria ta afacere? Noi avem soluția perfectă! Într-o lume în care toți caută mâncare autentică și gustoasă, Ciorbe și Plăcinte este răspunsul pe care toți îl adoră.
Sărbătorile sunt un imbold pentru a alege o franciză care își dovedește maximul de potențial în aceste perioade de peste an. O astfel de franciză, definită de tradiție și rafinament, este Leonidas.
Imaginează-ți că deții propria cafenea, un loc unde fiecare ceașcă de cafea oferă un moment de bucurie și relaxare clienților tăi. Aceasta este povestea franciza First Cafe.
Cele mai citite

Sistemele de franciză pot fi clasificate în moduri variate, în funcție de anumite caracteristici, dar ele sunt fundamental diferite în funcție de 3 criterii.
Într-o lume în care educația de calitate este tot mai căutată, programul inovator Fibonacci Kids – matematică mentală vedică, dedicat copiilor între 4 și 14 ani, și-a găsit rapid locul în inimile părinților și copiilor din Bacău.
Dacă vrei să ai șansa preluării unei francize cu o expansiune accelerată în statele europene, deosebit de atractivă și profitabilă, atunci vezi ce îți oferă Blue Elephant.
Franciza din Republica Moldova a mai deschis o locație în București, în locul ocupat până în vară de Andy`s Pizza.
Subway a detronat McDonald’s în topul celor mai mari fast-food-uri din întreaga lume.
Subiecte populare in Forum
Povestea din cutie
Asa este daca ai sanatate le ai pe toate..Cat despre stilul de viata sanatos e f greu....
Povestea din cutie
Numai cat auzi 'STIL DE VIATA SANATOS " si atentia iti este acaparata.Cel mai de pret lucru este sanatatea si pe urma vin toate
Povestea din cutie
Suntem prea saraci ca sa nu ne pese cum ne alimentam daca asta inseamna sanatate atunci numarul adeptilor este sigur in crestere
Concept franţuzesc cu iz moldovenesc
La moldoveni este toata nadejdea,la Prut si dincolo ....
Concept franţuzesc cu iz moldovenesc
Lumea buna a micului Paris...a ramas in urma dar parfumul manierelor elegante reinvie si de ce sa nu ajunga si la ....Iasi
Cum ajungi de la una, la 10 francize
Trebuie sa ai mare curaj daca maresti incasariele prin marirea numarului puncteleor de desfacere este o metoda pe care nu oricine are curajul s-o aplice ,cu atat mai mult o...
Cum ajungi de la una, la 10 francize
Buna ziua, Unde aveți predominant punctele de lucru? În centre comerciale sau stradal? Multumesc.
Inspirat de colonelul Sanders
Din start figura romanului este mult mai simpatica deci nu poate fi vorba de copie,logo-ul lui dormi cu el sub perna,trebuie sa castige in instanta,felicitari