Regele burgerilor se întoarce

Creat în anul 1954, Burger King este al doilea cel mai mare lanţ de fast-food din lume.
Luni
05.01.2015
În 2012 franciza Burger King părăsea România. Acum se întoarce. Oare va reuşi?
 

Lanţul american de fast-food Burger King, cu peste 13.500 de restaurante la nivel mondial, are în plan deschiderea a 30 de unităţi în România în următorii 2 ani. Reprezentanţii brand-ului vor să dezvolte în ţara noastră 3 tipuri de restaurante: drive in, fast-food-uri de stradă şi fast-food-uri în interiorul centrelor comerciale. Pentru gigantul din industria fast-food care concurează cu McDonald’s, KFC şi Subway aceasta ar fi a doua încercare pe piaţa locală. În urmă cu doi ani compania Atlantic Restaurant System, operatorul francizei Burger King în România, a intrat în insolvenţă şi a închis reţeaua.

De această dată, compania mamă din Statele Unite ale Americii se implică direct în dezvoltarea reţelei din România. Compania a înfiinţat un joint venture, Burger King SEE care se va ocupa de expansiunea reţelei în România, Polonia, Italia şi Grecia. Burger King SEE funcţionează de fapt ca un master francizat care are dreptul să acorde francize individuale.

„Avem planuri ambiţioase pentru Europa Centrală şi de Sud. Prin parteneriatul cu Burger King SEE vrem să extindem brand-ul Burger King pe câteva pieţe cheie: Italia, Polonia şi România şi, de asemenea, să pătrundem pe o nouă piaţă: cea din Grecia”, a declarat într-un comunicat de presă Jose Cil, preşedintele diviziei Burger King pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Lanţul Burger King a fost iniţial adus pe piaţa locală în 2008, ultimul an de boom economic, de oamenii de afaceri Eli Davidai şi Marius Nasta, prin intermediul companiei Atlan­tic Restaurant System. În primul an de prezenţă locală Burger King a deschis 5 unităţi şi anunţa planuri pentru alte peste 10 restaurante. Criza economică şi rezultatele sub aşteptări au stopat planurile Burger King, în cel mai bun moment fiind deschise 9 localuri. În 2012, reţeaua intra în insolvenţă la cererea centrului comercial Liberty Center.

După închiderea restaurantelor operate de Atlan­tic Restaurant System în Româ­nia a mai rămas totuşi un local sub acest brand, în Ae­roportul Otopeni. Acesta este însă administrat de compania Alpha Rocas care operează mai multe magazine, cafenele şi restaurante din aeroport. Uni­tăţile Burger King din aeroporturi au însă un management diferit de celelalte localuri ale brandului. Burger King a preferat să se extindă la nivel mondial în special în franciză şi în parteneriat, singurele restaurante proprii (52 dintr-un total de peste 13.500) fiind în SUA şi Canada.

Pe piaţa din România, Burger King va concura direct cu cei mai importanţi 3 jucători din piaţa de fast food: McDonald’s (67 restaurante), KFC (51 restaurante) şi Subway (21 restaurante).


Elena Cărăușu
ziarist
/3/
Vezi mai multe

Subiecte populare in Forum

Fornetti Food & Beverage, un nou concept street-food premium

Buna seara, sunt Ana-Maria as dori mai multe informatii pentru deschiderea noului concept Fornetti Food&Beverange in franchising, acest concept ma intereseaza mult deoarece...

1 Declaratii
Final 10.11.2017
De la conceptul “5 to go” la cel de “social bar”

Daca ar fi si putin controlate, eventual sa emita si bon fiscal ar fi fost cu totul altfel. Speram pe viitor sa vedem si cafea buna la 5 to go. Succes!

1 Declaratii
Final 31.01.2017
Franciza Star Kebab trece Prutul

Vrei sa ști despre francize

1 Declaratii
Final 07.10.2016
Cafenea in loc de masina!

Ma mandresc cu acest copil. Impresionant articolul din pundtul lui de gandire. Multumesc celui ce l-a scris pentru ca in fraze scurte si concise a reusit sa exprime cum acest...

1 Declaratii
Final 01.09.2016
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

Ai revenit si ma bucur caci imi lipseau articolele tale...mult succes

2 Declaratii
Final 19.06.2015
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

In sfarsit un nou articol ,asteptam si ma bucur mult de tot...mult succes FORNETTI

2 Declaratii
Final 18.06.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Cu noul patron o sa le mearga la fel de bine...renumele e deja.

3 Declaratii
Final 12.05.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Premiile pentru studenti este un obicei care ar trebui pastrat si urmat de toti angajatorii.Nu pot trece cu vederea originea noului  angajator si nu as vrea sa am dreptate dar...

3 Declaratii
Final 11.05.2015