Propriul restaurant sau o franciză?
Mulți oameni visează ca într-o bună zi să-și deschidă un restaurant. Poți porni singur pe acest drum sau te poți alătura unei rețele de franciză. În continuare îți prezint care sunt pașii generali ai deschiderii unui restaurant, iar Gabriela Găvojdea, master- francizat Quasi Pronti ne arată cum îți facilitează o franciză întregul proces.
Alege conceptul restaurantului
În general specificul restaurantului este primul lucru la care se gândesc cei care vor să inițieze această afacere. Îți place bucătăria asiatică, italienească sau cea tradițională? După ce ai ales specificul acestuia, trebuie să găsești un nume, să compui un meniu, să te gândești la design-ul restaurantului și la ceea ce ai putea aduce în plus față de principalii competitori. ”Povestea noastră pe drumul Quasi Pronti poate începe cu ”Dragoste la prima degustare”. Ne-am îndrăgostit de preparatele restaurantului în timpul unei vacanțe în Portugalia și am decis să aducem acest concept și în România”, povestește Gabriela. Dacă alegi să te alături unei rețele de franciză, ca în cazul Gabrielei, lucrurile se simplifică puțin. Odată intrat sub umbrela unui francizor, beneficiezi de numele, brand-ul acestuia și de experiența lui în domeniu.
Alege locația potrivită pentru restaurant
Locația este unul dintre factorii care influențează decisiv succesul unui restaurant. Trebuie să te ghidezi după o serie da factori cum ar chiria spațiului sau traficul, dar gândește-te și la alte aspecte. La locul respectiv se poate ajunge pe jos sau cu mașina? ”Sprijinim francizații în găsirea locației potrivite și le asigurăm consultanță în privirea amenajării restaurantului”, spune Gabriela. ”Mai mult decât atât, personalul noului restaurant va fi instruit de echipa QP care oferă suportul complet în primele zile de la deschidere. Practic, timp de câteva zile ne mutăm acolo pentru a le putea împărtăși partenerilor întreaga noastră experiență”.
Crearea planului afacerii
Acesta cuprinde toți pașii pe care trebuie să-i parcugi pentru deschiderea restaurantului, toate detaliile acestuia (descrierea business-ului, strategii de marketing, furnizori, număr de angajați, cum decurge procesul de pregătire/servire etc.) și cum intenționezi să-ți construiești o afacere profitabilă. Dacă ai nevoie să faci un împrumut, trebuie să știi că nicio bancă nu-ți va acorda banii dacă nu ai un plan de business foarte bine pus la punct. În cazul unui francize, francizorul te îndruma în realizarea acestuia sau ți-l poate include în pachetul de franciză. ”Pe lângă training, consultanță, suport de marketing și sprijinul nostru necondiționat, francizații noștri beneficiază și de planul de afaceri al unui brand care s-a adaptat cu succes la condițiile economice actuale”, spune Gabriela Găvojdea.
Dacă ai deja banii pentru deschiderea restaurantului, poți să te apuci de treabă. În cazul în care trebuie să faci un împrumut, mai ai un pas de parcurs.
Pregătește-te pentru interviul de la bancă
Înainte să te prezinți la bancă, fă-ți bine temele. Ai grijă să ai un plan de business impecabil și fii pregătit să oferi toate informațiile despre restaurantul pe care vrei să-l deschizi. Dacă totul merge bine, fii pregătit să semnezi deasupra liniei punctate.
Tu ce alegi? Pornești singur pe drumul deschiderii unui restaurant sau te alături unei francize?
(E.C.)Articole citite
Sărbătorile sunt un imbold pentru a alege o franciză care își dovedește maximul de potențial în aceste perioade de peste an. O astfel de franciză, definită de tradiție și rafinament, este Leonidas.
Imaginează-ți că deții propria cafenea, un loc unde fiecare ceașcă de cafea oferă un moment de bucurie și relaxare clienților tăi. Aceasta este povestea franciza First Cafe.
Franciza Crazy Bubble, cu zecile ei de puncte de desfacere pe tot teritoriul României, este o afacere deja consactată, cu o evoluție impresionantă în cei doar câțiva ani de la lansarea pe piața autohtonă.
Franciza Dogu a devenit o oportunitate semnificativă pentru cei care vor să își deschidă o afacere gastronomică de succes.
Ciorbe și Plăcinte, unul dintre cele mai îndrăgite lanțuri de restaurante din București, a deschis o nouă locație, ca parte a unei strategii de extindere în cadrul comunităților urbane.
Cele mai citite
Ca să îți susții și să îți dezvolți sistemul de franciză, cu siguranță trebuie să îți găsești consultantul potrivit. Cum faci asta ? Punându-ți o serie de întrebări cheie.
Centrul comercial reunește un număr impresionat de brand-uri care se dezvoltă prin franciză.
Subway a detronat McDonald’s în topul celor mai mari fast-food-uri din întreaga lume.
La 20 de ani și-a făcut propria cafenea "5 to go" cu banii cu care ar fi trebuit să-și cumpere prima mașină
Jumbo, lanțul de magazine grecești, continuă să-și extindă rețeaua de franciză din Balcani prin deschiderea de noi unități în 2018.
Subiecte populare in Forum
Povestea din cutie
Asa este daca ai sanatate le ai pe toate..Cat despre stilul de viata sanatos e f greu....
Povestea din cutie
Numai cat auzi 'STIL DE VIATA SANATOS " si atentia iti este acaparata.Cel mai de pret lucru este sanatatea si pe urma vin toate
Povestea din cutie
Suntem prea saraci ca sa nu ne pese cum ne alimentam daca asta inseamna sanatate atunci numarul adeptilor este sigur in crestere
Concept franţuzesc cu iz moldovenesc
La moldoveni este toata nadejdea,la Prut si dincolo ....
Concept franţuzesc cu iz moldovenesc
Lumea buna a micului Paris...a ramas in urma dar parfumul manierelor elegante reinvie si de ce sa nu ajunga si la ....Iasi
Cum ajungi de la una, la 10 francize
Trebuie sa ai mare curaj daca maresti incasariele prin marirea numarului puncteleor de desfacere este o metoda pe care nu oricine are curajul s-o aplice ,cu atat mai mult o...
Cum ajungi de la una, la 10 francize
Buna ziua, Unde aveți predominant punctele de lucru? În centre comerciale sau stradal? Multumesc.
Inspirat de colonelul Sanders
Din start figura romanului este mult mai simpatica deci nu poate fi vorba de copie,logo-ul lui dormi cu el sub perna,trebuie sa castige in instanta,felicitari